Trabzon: Güneyce Camii
Güneyce Camii; Trabzon’un Arsin İlçesi, Güneyce Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Yığma yapım sisteminde, kesme taş malzeme ile inşa edilen yapı, dikdörtgen planlı harim ana mekân ve etrafı açık son cemaat yerinden oluşmaktadır. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü Marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzemelidir.
Ana mekân girişi son cemaat yerinden ve doğu cephesinde yer alan kemerli ve sade ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kuzey cephesinde yer alan girişin solundaki mermer kitabesinde, ‘’Y.P.T.H 1300’’ yazısı yer almaktadır. Bu yeni kitabeye göre cami, Hicri 1300 (Miladi 1882-1883) yılında yapılmıştır. Caminin beden duvarlarında, altta ve üstte, kemerli, kesme taş söveli ve demir korkuluklu pencereleri bulunmaktadır.
Ana mekânın kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfili, iki adet ahşap sütun üzerine oturtulmuş olup ortasında dikdörtgen köşk kısmı yer almaktadır. Geometrik ve bitkisel süslemelerin yoğunlukta olduğu bir korkuluğa sahiptir. Taş ve kademeli nişi bulunan mihrabı mermerdendir. Bitkisel ve geometrik motiflerle bezeli minberinde geçit kısmı bulunmaktadır.
Minberin köşk kısmının etrafı açıktır ve bitkisel süslemelidir. Güneydoğu köşede bulunan vaaz kürsüsü de bitkisel ve geometrik süslemelidir. Ana mekânın ahşap ve düz olan tavan döşemesinde oldukça yoğun süslemelere yer verilmiştir. Ahşap ve renkli çıtalar ile oluşturulmuş olan geometrik süslemeler ağırlıktadır. Ortada yer alan tavan göbeği de işlemelidir.