Trabzon: Abdullah Paşa Çeşmesi

Abdullah Paşa Çeşmesi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Gülbaharhatun Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Abdullah Paşa Çeşmesi Zağnos Paşa Kulesi’nin doğu girişinde yer alır. Çeşme, zamanında bugünkü Taksim Meydanı’nda bulunmaktaymış ancak yol yapımı esnasında sökülmüş ve bugünkü yerine yerleştirilmiştir.

Trabzon Valisi Haznedarzade Abdullah Paşa tarafından, 1844 yılında, mermerden yaptırılmıştır. Dikdörtgen biçiminde olup, Ampir üslubunda yapılmıştır. Stili, hayat ağacı rozetleri, akantus yaprakları, Arapça ve Farsça yazıtları ile bu tarzdaki çeşmelerin en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır.

Güney cephesi; her iki köşede aşağıdan yukarıya doğru yivli şeritlerin devamı ve sonra bitkisel motifli süsleme ile son bulmasıyla sınırlanmaktadır. Bu bölümün üzerinde üçgen alınlık yer almaktadır.

Üçgen alınlığının ortasında Sultan Abdülmecid’in tuğrası, tuğranın yanlarında kırık dallar ve yanlarda birer rozet bulunmaktadır. Lülenin çevresinde hayat ağacı bezemesi görülmektedir. Lülenin önünde su teknesi yer almaktadır. Aynalığının ortasında dört bölüm ve dokuz satır olan görkemli kitabesi bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir