Iğdır: Korhan Yaylası

Korhan Yaylası; Iğdır’ın Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Korhan Yaylası’na günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Korhan Yaylası, Iğdır-Doğubayazıt karayolundan ayrılan yaklaşık 16 kilometrelik yol ile ülke ulaşım ağına bağlanır. Iğdır İl Merkezi’nden Korhan Yaylası’na giden patika yol Iğdır-Doğubeyazıt karayolunda Gevro olarak anılan mevkiiden ayrılmaktadır.

Bu mevkii ile Iğdır İl Merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 20 kilometredir. Korhan Yaylası’ndan Aralık ve Karakoyunlu ilçelerine ulaşan dağ yolları mevcuttur. Korhan Yaylası 1950 ile 2200 metre yüksekliktedir.

Alanın batısında 2121 metre rakımlı Karakaya Tepesi ve eski köy yerleşim yeri olan Korhan Yaylası, doğusunda Atıcı Düzlüğü, güneyinde 3400-3500 metre yükseklikte Ahura Tepesi, Küp Gölü ve 5165 metre yükseklikte Ağrı Dağı bulunmaktadır.

Yaylada her yıl Ağustos ayında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir. Korhan Yaylası’nda özellikle hafta sonlarını değerlendirmek için aileler buraya piknik yapmaya gitmektedirler.

İçinde Iğdır Kalesi (Korgan), kilise, mezarlık alan ve ören yerini barındıran 1100’lu yıllarda Kervan ticaret yolu üzerinde yer alan Korhan Yaylası’nda günümüzde sadece temel izleri olan yapı kalıntıları mevcuttur. Bu yapılar moloz taş örgülü olup harç malzemesi olarak toprak kullanılmıştır.

Kalenin bulunduğu tepenin güneyinde değirmen kalıntısı ve değirmen taşına rastlanmıştır. Değirmenin suyu Ağrı Dağının kuzey eteklerinde 3400 rakımda bulunan Küp Gölü’nden kanallar aracılığı ile getirilmekte olup, bu kanalın bir kısmı günümüzde de takip edilebilmektedir.

Bu yerleşim alanlarının kuzeyinde Korhan Kalesi ile kilise arasında mezarlık alanı bulunmaktadır. Katolik ve Ortodoks mezarların iç içe bulunduğu alanda haç ve değişik figürlerin üzerinde yer aldığı mezar taşları bulunmaktadır. Define arayıcıları tarafından mezarlar büyük ölçüde tahrip edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir