Bartın: Sipahiler Mağarası

Sipahiler Mağarası; Bartın’ın Merkez İlçesi, Kayadibi Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Kayadibi Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Sipahiler Mağarası, dar giriş olan bir mağaradır. Girişten sonra üç ayrı kotta salonları bulunan mağaranın dikitleri ve zengin duvar oluşumları dikkat çekicidir. En alt salon ve dik eğimli pasajlar çamur kaplıdır.

Mağaralar oluşum özelliği, kayaç ve mağaranın oluşum zamanı, içinde geliştikleri kayaç tipi, taban suyu seviyesi, yer altı suyu akışı gibi çeşitli kriterler bakımından sınıflandırılmaktadır. Oluşum özellikleri bakımından mağaralar doğal ve yapay mağaralar olarak iki büyük grupta toplanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde doğal mağaralar içerisinde en yaygın olanları karstik mağaralardır.

Karstik çözünme sonucunda meydana gelen birbirinden farklı boyut ve türde oluşum gösteren çeşitli yer şekilleri içerisinde, yeraltındaki çözünme sürecine bağlı oluşan mağaralar karstik şekillerin en dikkat çekenlerinden birisidir.

Karst rölyefinin yer altında oluşmuş en büyük şekilleri olan mağaralar, karbonatlı kayaçların sular tarafından
eritilmesiyle oluşan, farklı damlataşı şekillerine sahip büyük yer altı boşluklarıdır. Mağaralar sahip oldukları doğal özellikler sayesinde tarihin eski dönemlerinden itibaren insanlar tarafından değişik amaçlarla kullanılmışlar ve çeşitli araştırmalara konu olmuşlardır.

Türkiye’deki mağaralar turizm dışında, tehlike anında sığınak olarak kullanılmakta, tarım ve hayvan ürünlerinin depolanması, kültür mantarcılığı ve sağlık (speleoterapi) alanlarında son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir