Yüz lekesi nedir, kaç türü vardır? Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Leke, ciltte görünen her türlü iz, leke, renk değişikliği veya kusurdur. Yüzdeki lekeler çirkin ve duygusal olarak üzücü olabilir, ancak çoğu iyi huyludur ve yaşamı tehdit etmez. Bununla birlikte, bazı lekeler cilt kanserine işaret edebilir. Tıbbi tedavi aramak veya evde çareler kullanmak, lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
Haber Merkezi / “Leke”, herhangi bir cilt izini ifade eden geniş bir terimdir. Çok sayıda türü vardır. Farklı türlerini ve bunları nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Akne; Akne yaygın bir durumdur. Akne şu şekilde görünebilir:
- Sivilceler
- Siyah noktalar
- Beyaz başlıklar
Sivilceye sebum (yağ), bakteri veya kir saç köklerini tıkadığında ortaya çıkar. Akne bazen ciltte koyu lekeler, çukurlar veya yara izleri bırakabilir. Bunlar aynı zamanda leke türleridir.
Sivilce oluşumunda hormonal değişikliklerin rol oynadığı düşünülmektedir. Stres, sebum üretimini artırarak sivilceyi daha da kötüleştirebilir, ancak bu durumun temel nedeni olarak görülmemektedir.
Papüller; Papüller, çeşitli tiplerde küçük deri lezyonlarıdır. Yaklaşık 1 santimetre çapındadırlar. Renkleri pembeden kahverengiye kadar değişebilir. Sivilceler bazen papül olarak adlandırılır. Papüller tek tek veya kümeler halinde ortaya çıkabilir ve herhangi bir şekilde olabilir. Papül örnekleri;
- Su çiçeği döküntüleri
- Egzama
- Dermatit
Sedef hastalığı ve zona da papüllerin oluşmasına neden olabilir.
Nodüller; Nodüller bir doku koleksiyonudur. Çapı genellikle 1 ila 2 santimetre olan papüllerden daha büyük dokunuşları zordur. Derinin herhangi bir seviyesinde nodüller oluşabilir. Renkleri ten tonundan kırmızıya kadar değişebilir.
Yaşlılık lekeleri (karaciğer lekeleri); Bu küçük, koyu lekeler, vücudun güneşe maruz kalan herhangi bir bölgesinde oluşabilir. En çok 50 yaşın üstündeki insanlarda görülürler, ancak daha genç insanlarda da görülebilirler. Yaşlılık lekeleri bir tür hiperpigmentasyondur.
Püstüller; Püstüller sıvı veya irin dolu şişliklerdir. Beyaz başlıklar ve su çiçeği kabarcıkları, püstül türleridir. Püstüllerin oluşmasına neden olabilecek diğer durumlar arasında kabarcıklar ve görünür kan damarları ile işaretlenmiş yaygın bir cilt hastalığı olan uyuz ve rosacea bulunur .
Kıl dönmesi; Cımbız, ağda veya tıraş gibi tüy alma teknikleri bazen tüy büyümesine neden olabilir. Bunlar cilde geri dönen ve sıkışan tüylerdir. Bu, kırmızı bir yumru oluşmasına neden olabilir. Kıvırcık saçlı kişiler, düz saçlı olanlara göre batık tüylere daha duyarlı olabilir.
Batık kıllar ayrıca büyük, sıvı dolu iç içe geçmiş kıl kistlerine dönüşebilir. Bunlar kırmızı, sarı veya beyaz görünümde olabilir. Dokunulduğunda rahatsız edici veya acı verici olabilirler.
Doğum lekeleri; Doğum lekeleri tipik olarak doğumda veya kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Görünüm, boyut, şekil ve renk bakımından çeşitlilik gösterebilirler.
Melazma; Melazma hamilelikte çok yaygındır. Kahverengimsi lekelerle tanımlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Güneşe maruz kalma ve hormonal değişikliklerle ortaya çıkabilir.
Cilt kanseri; Aşağıdakiler dahil birkaç cilt kanseri türü vardır;
- Bazal hücreli karsinom
- Skuamöz hücre karsinoması
- Kötü huylu melanom
Deri kanserleri görünüm ve renk olarak değişebilir. Bazı cilt kanseri türleri, düzensiz sınırları olan koyu benlere benzer. Diğerleri sarı kabuklara veya kabarık kırmızı yumrulara benzer. Bir lekenin cilt kanseri olup olmadığını yalnızca doktorunuz kesin olarak söyleyebilir.
Kistler; Birkaç farklı kist türü vardır. Bunlar;
- Epidermoid kistler
- Ganglion kistleri
- Yağ kistleri
Kistler, sıvı gibi bir madde içeren iyi huylu (kanserli olmayan) keselerdir. Derinin üzerinde veya altında farklı boyutlarda çıkıntılar olarak görünebilirler. Genellikle yuvarlaktırlar.
Yara izleri; Deride yara izi, dermis tabakası hasar gördüğünde meydana gelir. Dermis, küçük kan damarlarının (kılcal damarlar), ter bezlerinin, saç köklerinin ve sinir uçlarının bulunduğu derin deri tabakasıdır. Cildin açılmasına neden olan herhangi bir şey, yara veya sivilce patlaması gibi yaralara yol açabilir.
Uçuk; Herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1) neden olan soğuk yaralar. Ağız üzerinde veya yakınında bulunan sıvı dolu kabarcıklardır. Kaşınabilir veya karıncalanma hissine neden olabilirler. Kabarcıklar açılıp boşaldığında, iyileşene kadar kırmızı veya sarı bir kabuk oluşur.
Hiperpigmentasyon; Aşırı melanin üretimi, eşit olmayan cilt tonuna veya koyu lekelere neden olabilir. Hiperpigmentasyonun nedenleri şunları içerir;
- Güneşe maruz kalma
- Sivilce izi
- Hamilelik sırasında olduğu gibi hormonal değişiklikler
Lekelere ne sebep olur?
Virüsler; Uçuk gibi bazı kusurlara HSV-1 gibi virüsler neden olur. Varisella-zoster virüsü (VZV) suçiçeğine neden olur.
Enfeksiyonlar; Bazı cilt enfeksiyonları ciltte lekelerin çıkmasına neden olabilir. Bunlar, saç köklerinde bir enfeksiyon olan malassezia foliküliti (mantar aknesi) içerir. Bu durum, mayanın aşırı büyümesinden kaynaklanır ve püstüllerin oluşmasına neden olur.
Genetik; Aknenin genetik bir bağı olabilir. Bazı kalıtsal koşullar da kusurların oluşmasına neden olabilir. Bunlar;
- Darier hastalığı; Ciltte yağlı, kokulu ve dokunması zor siğil benzeri lekeler oluşur
- Yetişkin tip 3 GM1 gangliosidoz; Bu, alt gövde üzerinde kanserli olmayan lekelerin oluşmasına neden olan nadir, kalıtsal bir durumdur
- Fabry hastalığı; Bu, bir gen mutasyonunu içeren kalıtsal bir hastalıktır . Küçük gruplar halinde koyu kırmızı lekeler bir semptomdur.
Güneşe maruz kalma; Güneşin zararlı ultraviyole (UV) A ve B ışınlarına aşırı maruz kalma cilt kanserine, hiperpigmentasyona ve diğer cilt hasarlarına neden olabilir.
Tıkanmış gözenekler; Yağ bezleri tarafından aşırı yağ üretimi, lekelere neden olabilir. Hormonal değişiklikler genellikle ergenlik gibi bu aşırı üretimi tetikler. Fazla yağ, ölü deri hücreleri, kir veya bakterilerle karışabilir. Bu, sivilce, siyah nokta ve beyaz noktaların oluşmasına neden olur.
Gözenekler makyaj, güneş kremi veya nemlendirici gibi ürünlerden tıkanabilir. Komedojenik olmayan etiketli ürünleri arayın. Bunlar gözenekleri tıkamayacak şekilde tasarlanmıştır. Saç şekillendirme ürünleri, yüzünüze bulaşırsa gözenekleri de tıkayabilir.
Kir, araba egzozu ve kirlilik gibi çevresel toksinler cildinize oturabilir, yağa karışabilir ve gözenekleri tıkayabilir. Yüzünüze ellerinizle dokunarak da kir ve bakterileri yüzünüze aktarabilirsiniz.
Beslenme; Yediklerinizin cildiniz üzerinde etkisi olabilir. Gıda alerjileri ve kontakt dermatit , hem cilt tahrişine hem de çarpmalara neden olabilir.
Leke renk kılavuzu; Lekelerin rengi, nedenleri hakkında ipuçları sağlayabilir.
Kırmızı; Ciltte birçok leke türü kırmızı görünür. Bunlar;
- Sivilceler
- Sivilceler
- Gül hastalığı
- Alerjik reaksiyonlar
- Batık kıllar (kıl dönmesi)
- Uçuk
- Bazı cilt kanseri türleri de kırmızı renkte görünebilir.
Kahverengi; Kötü huylu melanom gibi cilt kanserleri koyu kahverengi veya siyah görünebilir. Bazı doğum lekeleri ve hiperpigmentasyon kahverengi olabilir. Melazma, ciltte kahverengi veya grimsi kahverengi lekelere neden olur.
Siyah; Kötü huylu melanom koyu renkli bir leke olarak kendini gösterir. Siyah noktalar kırmızı bir hale ile çevrelenmiş olabilir veya basitçe siyah, kabarık noktalar olarak görünebilir.
Beyaz; Beyaz noktalar ve belirli mantar enfeksiyonları, beyaz lekeler olarak görünür.
Lekeler nasıl tedavi edilir?
Tedavi, lekenin nedenine göre belirlenmelidir. Herhangi bir tedavi ile lekeniz daha da kötüleşirse, kullanmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.
Akne ilaçları; Sivilceleri, beyaz noktaları ve siyah noktaları azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek birçok OTC ürünü vardır. Sizin için en iyi tedaviyi bulmadan önce birkaç tane denemeniz gerekebilir. Bunlar arasında yüz fırçaları, büzücüler ve topikal jeller bulunur. Sivilceniz OTC çözümlerine yanıt vermiyorsa, doktorunuz oral antibiyotikler veya topikal ilaçlar yazabilir.
Salisilik asit; Salisilik asit içeren ürünler gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilir.
Hidrokortizon kremi; Topikal kremler alerjik reaksiyonları ve tahrişleri azaltabilir. İç içe geçmiş tüyleri hafifletmek için de faydalı olabilirler. Batık tüyleri tedavi ediyorsanız, tedavi sırasında epilasyon tekniklerini kullanmayı bıraktığınızdan emin olun.
Güneş koruması; Güneş kremi, güneş koruyucu giysiler, güneş gözlükleri ve şapkalar UVA ve UVB ışınlarına maruz kalmanızı azaltır. Bu, cildinizi ek hasarlardan korumaya yardımcı olabilir.
Sağlıklı hijyen alışkanlıkları; Yüzünüzün, vücudunuzun ve saçınızın düzenli olarak temizlenmesi ciltteki fazla yağı, kiri ve bakterileri yok etmeye yardımcı olabilir. Ama aşırıya kaçmayın. Cildinizi çok fazla temizleyerek daha fazla tahriş edebilirsiniz.
Doğal çözümler; Altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanmayan lekeler, ev ilaçları ile tedavi edilebilir.
Beslenme; Bir yemek günlüğü tutmak, patlamanıza neden olabilecek yiyecekleri tam olarak belirlemenize yardımcı olabilir. Birkaç gün boyunca her seferinde bir yiyeceği ortadan kaldırmayı deneyin.
Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?
Lekeler bazen sağlık uzmanınızı ziyaret etmeyi gerektiren ciddi bir duruma işaret edebilir. Lekeler, özellikle kronik bir durum haline gelirlerse, duygusal üzüntüye de yol açabilir. Aşağıdaki lekeler için doktorunuza görünmeniz önemlidir;
- Boyut veya renkte değişiklikler
- Kanama durumunda
- Düzensiz sınırları varsa
Bunlar cilt kanseri belirtileri olabilir.
Lekelerinize uçuk veya su çiçeği gibi bir virüs neden oluyorsa, doktor tedavi sağlayarak veya önererek iyileşmeyi hızlandırabilir.
Papüller, nodüller ve püstüller, bir cilt enfeksiyonunun ağrılı belirtileri olabilir. Doktorunuz oral veya topikal antibiyotiklerin yanı sıra topikal retinoidler gibi diğer ilaç türlerini reçete edebilir.
Evde tedaviye cevap vermeyen kıl dönmesinden kaynaklanan lekeleriniz varsa, doktorunuz bölgeyi temizleyebilir, kılı serbest bırakabilir ve lekeyi ortadan kaldırabilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.