Yusuf Alper kimdir? Hayatı, Eserleri
1956‘da Erzurum’un Horasan İlçesi’nde dünyaya gelen Yusuf Alper, 1972’de Erzurum Lisesi’nden, 1979’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Alper, Ege Üniversitesi’ndeki psikiyatri asistanlığının ardından (1985-1987) zorunlu hizmetini Muğla Devlet Hastahanesi’nde yerine getirmiştir.
Haber Merkezi / Yusuf Alper, 1989’da Ege Üniversitesi’nde başladığı görevini halen aynı üniversitede psikiyatri anabilim dalında öğretim üyesi olarak (Prof. Dr.) sürdürmektedir. Evlidir ve iki oğlu vardır.
İlk şiirleri 1975’ten başlayarak Ilgaz, Türk Dili, Oluşum, Sesimiz, Dönemeç, Türkiye Yazıları, Ankara Sanat, Yusufçuk, Somut gibi dergilerde yayınlandı. Daha sonra Varlık, Yazko-Edebiyat, Yeni Düşün, Broy, Karşı, Şairin Atölyesi, Yeni Biçem, Dize, Düşler, Poetik’us, Çağdaş Türkdili, E Dergisi, Akatalpa, Yasakmeyve, Ünlem, Şiiri Özlüyorum, Hayal, Kitaplık, Özgür Edebiyat, Hürriyet Gösteri, Sincan İstasyonu, Eliz, Şiirden gibi dergilerde şiirleri yayınlandı. Yusuf Alper, halen Akatalpa, Yasak Meyve, Varlık, Kurşun Kalem dergilerinde şiirlerini ve şiir üstüne yazılarını yayınlamaktadır.
Orhon Murat Arıburnu Ödülleri- Sabahattin Kudret Aksal Şiir Özel Ödülü (1999), ÇAĞŞAD Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği-Abdülkadir Bulut Şiir Özel Ödülü (2012), Yunus Nadi Şiir Ödülü (2014) aldı. Yusuf Alper, Edebiyatçılar Derneği ve Türk Psikiyatri Derneği üyesidir.
Yusuf Alper’in şiirlerindeki en belirleyici unsurlardan biri hüzündür. Hüznün güzel olduğunu ama kararında olması gerektiğini söylüyen Yusuf Alper’e göre, savaşlar ve ölümler sürdükçe, dünyanın cinnet hali devam etttikçe insanın/şairin bu duygudan kaçması mümkün değildir.
Kendini toplumcu bir şair olarak adlandıran Alper’e göre, toplumcu tavır, imgeci olmanın önünde büyük bir engel değil. İmgeci olmak Yusuf Alper şiirinde kelimelerin üst üste konularak anlamsız sözcük yığınları meydana getirmek anlamına gelmez. Şair, imgeyle, örtük anlatımla düşündüklerini dile getirir, buna rağmen şiirin taşıdığı bir anlam vardır. Bu bağlamda Yusuf Alper de, toplumsal durumları estetik düzeyi göz ardı etmeden dile getirir. Yusuf Alper’in ikinci kitabı Zamanın Kırılan Aynasında’nın önsözünde Cemal Süreya onun “Anadolu şiir duyarlığını dipten sürdür”düğünü belirtir.
Kankaytsın’a göre, geleneğe, geleneğin kurucu şairlerine saygılı olduğu bilinen Yusuf Alper, şiirlerine Cahit Külebi’den, Ülkü Tamer’den, Edip Cansever’den, Ahmet Muhip Dıranas’tan dizeler de alır. Bu alıntılar hem gelenekle ilişkilidir hem de Yusuf Alper’in şiir ve dize anlayışını, sevdiği şairlere vefa duygusunu ortaya koyar.
Sanatçı psikodinamiği, yaratma süreci, yaratıcı kişilik konularındaki yazılarını çeşitli kitaplarda biraraya getiren Alper, şiir ve psikiyari kavşağında duran bir yazardır. Arslan’ın ifadesiyle Yusuf Alper, psikiyatri biliminin tanıkları, tanıklıkları, onların belirleme ve tespitleriyle zenginleşmiş bir kuramı eksen alarak, şiir üzerine tespitlerde bulunur. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)