Yozgat Müzesi

Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı); Yozgat’ın Merkez İlçesi, İstanbulluoğlu Mahallesi, Müze Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kurulu Başkanlığınca 1975 yılında korunması gerekli eski eserler kapsamına alınmıştır. Yozgat Merkez İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer alan konak, 1871 tarihinde yapılmış uzun yıllar konut olarak kullanılmış bir müddet “Kız Sanat Okulu” ve bir dönem de “Tekel Deposu” olarak hizmet vermiştir. 1979 yılında kamulaştırılan Konak büyük bir onarım sonrası 1985 yılında “Müze” olarak hizmete girmiştir.

Müzenin alt kat salonlarında arkeolojik eserler, üst kat salonlarında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Üst kat odalarda 19’uncu yüzyıl resim sanatının nadide örnekleri dikkate değerdir. Nizamoğlu Konağı esas itibarıyla bir Etnografya Müzesi olarak açılmıştır. 1985 yılından 2008 yılına kadar Yozgat Müzesi etnografik teşhir özelliklerini korumuş, son yapılan düzenlemelerle ilin arkeolojik potansiyelini yansıtan üç salon ziyaretçilerin beğenisine açılmıştır.

Etnografik Eserler Bölümü; 1985 yılında ziyarete açılan Müzede 2802′ adet etnografik eser bulunmaktadır. Etnografik eserler genelde Osmanlının Geç Dönemleri ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait erkek ve bayan giyim kuşam eşyaları, mutfak eşyaları, çeşitli silahlar, ahşap malzemeler, kilim ve halı dokumalar, el yazma eserler, sancak gibi eserlerden oluşmaktadır.

Üst Kat Hol; Yozgat’ın eski belediye başkanlarından Salim Korkmaz tarafından hibe edilen Aynalı Körük olarak yörede meşhur at arabası sergilenmektedir. Eyvan kısmında ise yok olmuş sivil mimari örneklerine ait süslemeli ahşap kapı ve yüklük kapıları ile camilerden getirilen şamdanlar sergilenmektedir.

Mutfak; Konağın üst kat mutfağında, vitrinler içerisinde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait porselen, seramik, bakır ve ahşap mutfak eşyaları bulunmaktadır.

İslami Eserler Salonu; Bu salonda bir Kâbe Örtüsü parçası, tekke eşyalarının ve alem, şamdan gibi bronz eşyaların teşhir edildiği vitrinler bulunmaktadır.

Birinci Baş Oda; Üst katın güney-batı köşesinde bulunan bu salon orijinal kullanımına uygun şekilde düzenlenmiştir. Sedirler üzerinde bedri yastıklar, mangal, ayaklı büyük bir saat, gramofon, halı ve kilimlerle döşenmiştir.

İkinci Baş Oda; Üst katın güney-doğu köşesinde bulunan bu salon da orijinal kullanımına uygun bir teşhire sahiptir. Salonda Yozgat Lisesinden getirilen 19. yüzyıl sonuna ait bir org da bulunmaktadır.

Silahlar Salonu; 18. ve 19. yüzyılda kullanılmış çakmaklı tüfek, el yapımı Karadağ tabancalar, kılıçlar ve çeşitli harp malzemeleri ile ahşap ve bronz ünik eserler vitrinlerde sergilenmektedir.

Gelin Odası; Pirinç bir karyola, dikiş makinesi, beşikler, ahşap sandıklar kilim ve el işleri ile 19. yüzyıla ait bir gelin odası bu salon ile günümüze aktarılmıştır.

Arkeolojik Eserler Bölümü; 1985 ziyarete açılan Müzemizde 1648 adet arkeolojik eser bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu, özellikle taş eserlerdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir