Yerel Seçimler: Saadet Ve Gelecek Partisi Ortak Hareket Etmeye Hazırlanıyor
Saadet ve Gelecek Partisi, 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlerde hem kadrolarını hem de seçmen gücünü birleştirmeye hazırlanıyor. Gelecek Partili bir yönetici, u işbirliğinin ‘başka partilerle işbirliği yapılmayacağı’ anlamına gelmediğini belirtti.
Saadet Partili bir yetkili ise, “Politikalarıyla uzlaşabileceğimiz işbirliklerine ayrıca açığız. Ama Türkiye genelinde bir ittifak gündemde değil. Sadece sonuca etkili olabilecek yerlerde dirsek temasları olur.” dedi.
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre; Saadet Partisi çatısı altında birleşerek Meclis’te grup kuran Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, yerel seçimlerde de ortak hareket etmeye hazırlanıyor.
Saadet Meclis Grubu kurulduğunda imzalanan protokolde, iki partinin ittifakının, Meclis çalışmalarının yanı sıra yerel seçimlerde “seçim ittifakı” dahil her türlü işbirliğini kapsadığı vurgulanmıştı. İki parti bu doğrultuda atılacak adımları henüz kağıt üzerinde netleştirmese de prensipte nasıl bir işbirliği olacağı netleşmeye başladı.
İlk kez yerel seçimlere girecek olan Gelecek Partisi hazırlık sürecini başlattı. Yerel seçim çalışmaları için mevcut tabloyu analiz edecek bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun çalışmalarıyla birlikte parti örgütleri kendi illeri özelinde ne yapılması gerektiğine dair çalışmalarını başlattı. Yerel seçimler için kurulan komisyon ilerleyen dönemde genişletilerek, il örgütlerinden gelen bilgi ve verileri esas alacak ve en iyi adayları bulmaya çalışacak.
Partinin ilk hedefinin Türkiye’de seçim yapılacak bin 389 yerde kendi adaylarını çıkarmak olduğunu belirten Gelecek Partisi yetkilisi, Saadet ile işbirliğinin detaylarını ise şöyle aktardı: “Öncelikli hedefimiz tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarımızı çıkarmak. Ama güçlü olduğumuz, zayıf olduğumuz yerler olabilir. Bu durumda Gelecek Partisi’nin kazanma ihtimalinin düşük olduğu yerlerde Saadet Partisi güçlü ise Saadet Partisi’ni destekleyeceğiz. Aynı şekilde Gelecek Partisi’nin güçlü olduğu yerlerde de Saadet, Gelecek Partisi’ni destekleyecek.”
Bu işbirliğinin ‘başka partilerle işbirliği yapılmayacağı’ anlamına gelmediğini belirten Gelecek Partili yönetici, “İki partinin de zayıf olduğu yerlerde başka bir muhalefet partisinin, diyelim ki İYİ Parti’nin, siyaseten destekleyebileceğimiz güçlü bir adayı olursa onlarla da iş birliğine açığız” diye konuştu.
Yerel seçimlere ilişkin alacakları tüm kararları verirken Gelecek Partisi’nin kazanacağı yerleri maksimize etmenin yanı sıra Millet İttifakı’nın mevcut belediyelerinin muhafaza edilmesi ve AK Parti ve MHP’de bulunan belediyelerin de kazanılması gibi öncelikleri olduğunu kaydeden Gelecek Partili yetkili, “Bu seçim bizim ilk yerel seçimimiz olacak. Partimizin oy oranıyla ilgili spekülasyonları sonlandıracak net sonuçlar da ortaya çıkacak. Bu anlamıyla da bizim için kritik bir seçim” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye genelinde divan toplantılarını sürdüren, teşkilatlarının seçim sonrası değerlendirmelerini dinleyen Saadet Partisi, yerel seçim çalışmalarını eylül itibariyle yoğunlaştıracak. Yerel seçimlere, tüm seçim çevrelerinde kendi adaylarını çıkaracakmış gibi hazırlandıklarını belirten parti yöneticisi, kazanımları büyütmek için Saadet ve Gelecek Partisi’nin hem kadrolarını hem de seçmen gücünü birleştireceğini söyledi.
Tüm süreçleri Gelecek Partisi ile birlikte şekillendireceklerini kaydeden parti yöneticisi, yerel seçimlerde adayın isminin belirlenmesinden daha çok adayın seçimden sonra ortaya koyacağı performansa, yerel yönetim anlayışına odaklandıklarını belirtirken “Esas olan yereli birlikte nasıl yöneteceğimiz, hangi ilkeleri benimseyeceğimiz” ifadelerini kullandı.
“Politikalarıyla uzlaşabileceğimiz işbirliklerine açığız”
Saadet Partili yetkili, yerel seçimlerde geride bırakılan genel seçimdekine benzer ittifakların söz konusu olmayacağını şu ifadelerle anlattı:
“Genel seçimlerde sadece 87 seçim çevresi var ama yerel seçimlerde bin 400’e yakın belediye var. Her seçim çevresinde alınan oy sadece o seçim çevresini ilgilendirdiği ve Türkiye genelinde -cumhurbaşkanı seçimi gibi- toplam oylarla ayrıca bir sonuç tayin edilmediği için biz her seçim çevresinde kendi başımıza girecekmişiz gibi bir çalışma içerisindeyiz. Politikalarıyla uzlaşabileceğimiz işbirliklerine de ayrıca açığız. Ama Türkiye genelinde bir ittifak gündemde değil. Sadece sonuca etkili olabilecek yerlerde dirsek temasları olur.”