Yeni Anayasa Tartışmaları: CHP Kapıları Kapattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Anayasa tartışmaları toplumun gündeminde yok. Bol bir gömleği bu bana dar geliyor diyemezsiniz. Anayasadaki maddelerin çoğu uygulanmıyor zaten. Geçmiş dönemde getirdiklerinde olduğu gibi yeni anayasa tartışmasına kapımız kapalı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, partisinin genel merkezinde bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın aktardığına göre; Burhanettin Bulut, Tüzük Kurultay’ında en tartışılan maddenin ön seçimi içeren 52 madde olduğunu belirterek, buna rağmen 36 kişinin bu maddeye itiraz ettiğini söyledi. 7 Eylül’de parti programının başlangıcını yaptıklarını belirten Bulut, CHP’nin seçim startını verdiğini ifade etti. “Var bir çaresi” sloganı ile kampanya başlattıklarını belirten Bulut, bu kampanya halkın sorunlarına yönelik çalışmalar yürüteceklerinin altını çizdi.

“Vardır bir çaresi” kampanyasının 4 ana başlıkta ele aldıklarını belirten Bulut, bu başlıkların ise çiftçiye verilen destek, kent lokantaları, yurt ve kreşler olarak belirlendiğini söyledi. Bulut, hazırlanan kampanya filmlerinde oynayan karakterlerin kurgu olmadığını ve gerçek kişilerden hazırlanarak oluşturulduğunu anlattı. Bu kapsamda hazırlanan videoları gazetecilerle paylaşan Bulut, bu videoların dijital mecralarda yayınlanacağını söyledi.

Mevcut iktidarın uzunca bir süredir kutuplaşmadan nemalandığını anlatan Bulut, iktidarın devam edebilmesi için teğmenlere yönelik tartışmalar ve Anayasanın 4. Maddesi gibi gündemlerle propaganda yürüttüğünü aktardı.

Normalleşme sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bulut, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzlaşma için yapılmadığını söyledi. Bulut’a, Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir programda dile getirdiği tüzük değişikliği ve normalleşme sürecine yönelik eleştirileri sorudu. Bulut, “Parti geleneği itibariyle genel başkanın yaptığı eleştirilere yanıt verilmez. Eleştirileri katkı olarak karşılıyoruz ama kurultayda taslak tüm il başkanlarının imzasıyla geçti ve genel başkanımız tüm sözleri yerine getirdi” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun normalleşme eleştirisine ise Bulut, “Genel başkanımız birinci parti olma sorumluluğuyla davranacağız dedi. Kutuplaşmanın toplumun ezilen kesimlerine daha çok zarar verdiğini dile getirdi. Normalleşmeyi sorduğumuzda toplumun yüzde 85’i olumlu buluyor. Bu önemli bir mesaj ve toplumun olumlu gördüğü bir şeyden neden vazgeçelim?” diye karşılık verdi.

Bulut, iktidarın normalleşmenin iyi olduğunu söylerken, yeniden sertleşmeye başladığını, bunun nedenin ise düşen oy kabını engelleyememesinden kaynaklandığın söyledi. Bir gazetecinin, “Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerinin parti için bir muhalefet yaratıyor mu?” sorusuna ise Bulut, böyle bir durumun olmadığını söyledi.

CHP’nin gündeminde yeni anayasa tartışmalarının da olmadığına değinen Bulut, bu konunun önümüzdeki günlerde en çok tartışılan konulardan birisi olacağını savundu. Bulut, “Anayasa tartışmaları toplumun gündeminde yok. Bol bir gömleği bu bana dar geliyor diyemezsiniz. Anayasadaki maddelerin çoğu uygulanmıyor zaten. Geçmiş dönemde getirdiklerinde olduğu gibi yeni anayasa tartışmasına kapımız kapalı” dedi.

Bulut, erken seçime yönelik sorulan soruya ise 31 Mart seçimlerinde yapılan kamuoyu yoklamalarında bu talebin düşük olduğunu ancak şimdi yapılan kamuoyu yoklamalarında bu rakamın her geçen gün arttığına işaret etti.

Son yapılan kamuoyu araştırmalarında toplumun yüzde 50’sinden fazlasının erken seçim talebinde bulunduğunu belirten Bulut, bu rakamın önümüzdeki sene daha da artacağına dikkat çekti. Bulut, seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakip olmasından çekinmediklerini de ekledi.

Mansur Yavaş’ın CHP’nin DEM Parti ve HÜDA PAR’a mesafe koyması yönünde yaptığı açıklamaları da sorulan Bulut, bu konuda bir kucaklama siyasetinin olmadığını ve realite üzerinden siyaset yürüttüklerini söyledi.

Bulut, “DEM Parti yüzde 10’un üzerinde oy almış bir parti. DEM Parti’yi şeytanlaştırmanın kime yararı var ona bakmak lazım” dedi. HÜDA PAR’ın Anayasanın dördüncü maddesine yönelik açıklamalarına ise, “Gündemde kalmanın telaşıyla verilen çıkışlar. Bu kadar cevap yeter onlara” yanıtı verdi.

“Cumhurbaşkanı adayımıza yönelik anketler yapıyoruz”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davasına yönelik bir planlamaları olup olmadığı sorulan Bulut, “İktidar bu konuda her türlü hukuksuz yönteme başvuruyor. Umarız böyle bir durum yaşanmaz” dedi. Erken seçim durumuna ilişkin adaylarını ne zaman belirleyecekleri sorulan Bulut, “Erken seçime yönelik talepler artıyor. Cumhurbaşkanı adayımıza yönelik anketler yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

CHP genel merkezinin Ekrem İmamoğlu’nun yeterince arkasında durmadığına yönelik eleştiriler olduğu sorulan Bulut, “Hiç kimse endişe etmesin, değil İmamoğlu herhangi bir partilimize yapılacak haksızlıkta, CHP haksızlığa uğrayan kişinin yanında olacaktır. Can Atalay bizim vekilimiz değil ancak onun da ilk günden bu yana yanındayız” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir