Yaşa Bağlı 5 Yaygın Rahatsızlık Ve Önlenme İpuçları
Yaşlandıkça vücudunuz çeşitli sağlık sorunları riskini artırabilecek çok sayıda değişikliğe uğrar. Bu nedenle yetişkinlerin yaklaşık yüzde 95’i en az bir kronik hastalığa sahiptir.
Haber Merkezi / Ancak daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, yaşa bağlı birçok hastalığı önleyebilir. İşte yaşa bağlı beş yaygın rahatsızlık ve bunların nasıl önlenebileceğine dair ipuçları:
Kalp hastalığı: Kalp hastalığı yaşlı yetişkinler arasında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ancak riski düşürmenin etkili yolları var. Kalp hastalığı geliştirme riskini önemli ölçüde azaltmak sekiz adımı kapsar:
Daha iyi beslenme,
Fiziksel aktivite,
Kilo yönetimi,
Kolesterol kontrolü,
Kan şekeri yönetimi,
Kan basıncı yönetimi,
Tütün ürünlerinin bırakılması,
Sağlıklı uyku.
Osteoporoz: Vücut yaşlandıkça bir dizi değişikliğe uğrar, bundan kaynaklı bazı değişiklikler de beklenir. Ancak kemik zayıflaması (osteoporoz) yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası değildir. Riski azaltmak için atılacak adımlar vardır.
Osteoporoz, özellikle kalçada, omurgada ve bileklerde kırık riskini artırır. Kemikleri güçlü tutmak için yeterli kalsiyum ve D vitamini tüketilmesi çok önemlidir.
Yürüme, koşma ve direnç antrenmanı gibi ağırlık taşıma egzersizleri de kemikleri güçlü tutmak için aynı derecede önemlidir.
Menopozdan sonra, kemikleri koruyan östrojen kaybı nedeniyle kadınlar osteoporoz açısından daha yüksek risk altındadır.
Bilişsel gerileme: Bilişsel gerilemeyi önlemek beyni aktif ve meşgul tutmayı içerir. Bulmacalar, okuma ve yeni beceriler öğrenme gibi zihinsel egzersizler beyin işlevini canlandırabilir. Sosyal etkileşim de beyin için aynı derecede önemlidir.
Antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri ve diğer beyin sağlığına yararlı besinler açısından zengin bir beslenme bilişsel sağlığı destekleyebilir. Düzenli fiziksel aktivite ayrıca beyne giden kan akışını destekler ve bilişsel gerileme riskini azaltır.
Artrit: Artrit, özellikle osteoartrit, eklem ağrısı ve sertliğine neden olan yaygın bir yaşa bağlı rahatsızlıktır. Artriti önlemenin kesin bir yolu olmasa da, kilo gibi bazı risk faktörleri kontrol dahilindedir.
Yüzme, yoga ve yürüyüş gibi düşük etkili aktiviteler de dahil olmak üzere düzenli egzersiz, eklemleri esnek ve kasları güçlü tutar. Güç antrenmanı, etraflarındaki kasları güçlendirerek eklem sağlığını destekler.
Beslenmeye gelince; yağlı balıklar, kuruyemişler, meyveler gibi besinler iltihabı azaltabilir.
Tip 2 diyabet: Tip 2 diyabet yaygın bir rahatsızlık olsa da, 45 yaşından sonra çok daha yaygındır, ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri, bu hastalığa yakalanma şansını azaltabilir. Rafine karbonhidratlar ve ilave şekerler sınırlandırılırken, bol lif, yağsız protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmeye odaklanılmalı.
Düzenli egzersiz sağlıklı kan şekerini desteklemede de önemlidir. Fiziksel aktivite insülin duyarlılığını iyileştirir ve kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.