WSJ: Erdoğan’ın Yüzünü Batı’ya Dönmesinin Arkasında 3 Neden
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The Wall Street Journal (WSJ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’ya dönmesinin arkasında 3 neden olduğunu yazdı: “Wagner’in Moskova’ya saldırmasıyla durdurulan Haziran isyanının ardından Erdoğan, Putin’i zayıf olarak gördü.
Erdoğan’ın kötü ekonomi yönetimiyle geçen yılların ardından, Türkiye’nin de umutsuzca dövize ihtiyacı var. Erdoğan çok az bir farkla kazandı ve kampanyasının merkezinde yer alan milliyetçi ve Batı karşıtı duyguları harekete geçirmek için daha az baskıyla karşı karşıya.”
WSJ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik açıklamaları ile İsveç’e verilen yeşil ışığı değerlendirdi.
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış politikasını, Avrupa’daki güç dengesi ve Ukrayna’daki savaş için geniş kapsamlı etkileri olabilecek bir değişimle Batı’ya yöneltiyor” ifadelerinin yer aldığı analizde, “İktidarı altında kötüleşen ekonomiyi düzeltmenin yollarını ararken, ABD ve Batılı müttefikleriyle ilişkileri iyileştirmeye çalışıyor” denildi.
Erdoğan’ın ‘yeni hamlelerinin’, ABD ve Avrupa ile ilişkileri rahatlatacağı ve ABD’nin Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışının önündeki engeli kaldıracağı yazıldı. Jared Malsin imzalı analizde, bu süreçte Ankara ile Moskova’nın ortaklığının da ‘test edileceği’ ve Rusya ile Batı arasında denge sağlamanın daha da zorlaşacağı belirtildi.
WSJ, Erdoğan’ın Batı’ya dönmesinin arkasında 3 neden olduğunu yazdı. Uzman görüşlerini aktaran gazetede, bu nedenler şöyle sıralandı:
Wagner ayaklanması: Wagner’in Moskova’ya saldırmasıyla durdurulan Haziran isyanının ardından Erdoğan, Putin’i zayıf olarak gördü.
Ekonomik kriz: Erdoğan’ın kötü ekonomi yönetimiyle geçen yılların ardından, Türkiye’nin de umutsuzca dövize ihtiyacı var.
Seçimler ve Batı karşıtı söylem: Erdoğan çok az bir farkla kazandı ve kampanyasının merkezinde yer alan milliyetçi ve Batı karşıtı duyguları harekete geçirmek için daha az baskıyla karşı karşıya.