Vertigo nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Vertigo, sizin veya çevrenizin döndüğüne veya hareket ettiğine dair yanlış bir his yaratan baş dönmesidir. Bu durum baş dönmesi ile aynı değildir. Vertigo, genellikle mide bulantısı ve denge kaybıyla birlikte olur. Vertigo hemen geçebilir ya da saatlerce veya günlerce sürebilir.
Vertigonun, hareket hastalığı, iç kulakta enfeksiyon, görme problemleri, kafa yaralanması, beyine yetersiz kan sağlanması ve beyin tümörü gibi birçok nedeni vardır.
Semptomları;
Vertigonun birincil semptomatik şikayetinin tipik olarak baş hareketiyle kötüleşen baş dönmesidir. Genellikle hastalar tarafından oda veya etraflarındaki nesnelerin hareket ettiği dönme hissi olarak tanımlanır. Vertigo semptomları şunlardır;
- Artan terleme
- Mide bulantısı
- Kusma
Nedenleri;
Baş dönmesinin yaygın nedenleri arasında iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo, enfeksiyon, meniere hastalığı ve migren bulunur.
- İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo; Bu, vertigo’nun en yaygın nedenidir ve döndüğünüz veya hareket ettiğinize dair yoğun kısa bir his yaratır. Bu bölümler, kafaya darbe gibi baş hareketindeki hızlı bir değişiklikle tetiklenir
- Enfeksiyon; Vestibüler nörit adı verilen vestibüler sinirin viral enfeksiyonu yoğun ve sürekli vertigoya neden olabilir
- Meniere hastalığı; İç kulakta aşırı sıvı biriktiğinde, sonuç birkaç saat süren ani vertigo atakları olabilir
- Migren; Migren kaynaklı baş dönmesi dakikalar veya saatler sürebilir
- Benign pozisyonel vertigo; İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo rahatsız edici olsa da, düşme olasılığını artırdığı durumlar dışında nadiren ciddidir
Belirtiler şunları içerebilir;
- Baş dönmesi
- Sizin veya çevrenizin döndüğüne veya hareket ettiğine dair bir his
- Denge kaybı veya istikrarsızlık
- Mide bulantısı
- Kusma
Stres baş dönmesine neden olabilir mi?
Stresin vertigoyu daha da kötüleştirebileceğini ancak durumu kendi başına üretmeyeceğini söyleniyor. Bununla birlikte, şiddetli stres, inme riskinizi artırabilir ve bu da vertigo ile sonuçlanabilir.
Tedavisi;
Vertigonun tedavi seçenekleri tamamen altta yatan nedene bağlı. Semptomatik rahatlama için, vestibüler rehabilitasyon tedavisinin yanı sıra meklizin gibi ilaçların etkili olduğu gösterilmiştir.
İlaç tedavisi; Meklizin bir antihistamindir (alerjileri tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaç). Meniere hastalığının neden olduğu hareket hastalığı veya baş dönmesinin tedavisinde etkilidir. Bununla birlikte, yaşlılarda kafa karışıklığına ve hatta hafıza kaybına neden olabilir
Egzersizler; Vertigo rahatsızlığını hafifletebilecek birkaç egzersiz vardır; çoğunlukla belirli bir pozisyonda kalma veya yerinde yürüme. Bu egzersizler vestibüler rehabilitasyon terapisinde (VRT) kullanılanlara benzer. VRT, bireylere ve semptomlarına göre tasarlanmış egzersizler içerir. Kapsamlı bir klinik muayeneden sonra, üç ana yöntemden biri uygulanır:
- Baş dönmesini iyileştiren alışkanlık
- Göz hareketlerinin kontrolünü iyileştiren bakış stabilizasyonu, böylece baş hareketi sırasında görüş net olabilir
kararlılığı artıran denge eğitimi - Ancak şiddetli bir baş dönmeniz varsa, bunları kendi başınıza yapmak yerine deneyimli bir fizyoterapistten yardım almak en iyisidir
Vertigo vs. baş dönmesi;
Baş dönmesi yaşayan insanlar gerçekten hareket ettiklerini veya dünyanın etraflarında döndüğünü hissettiklerini söyleyecekler. Oysa baş dönmesi, aksi takdirde belirsiz bir terim olsa da, hastalar bunu genellikle kendi alanlarında bir dengesizlik hissi olarak yorumlayacaklardır.
Vertigo türleri;
İki vertigo kategorisi vardır; Periferik vertigo ve merkezi vertigo.
Periferik vertigo, iç kulakta veya vestibüler sinirde meydana gelen bir problem sonucu ortaya çıkar. Beyinde bir sorun olduğunda merkezi vertigo ortaya çıkar.
Hamilelikte vertigo;
Hamile insanlar vertigodan daha sık baş dönmesi yaşayabilir. Bu genellikle dengesiz kan şekerinden kaynaklanır. Ayrıca üçüncü trimesterde, ebeveyn sırt üstü yattığında bebek bazı büyük karın damarlarına baskı uygulayabilir ve bu da baş dönmesine neden olabilir.
Vertigo kalıtsal mıdır?
Vertigo kalıtsal olabilir. Bu duruma ailevi iyi huylu tekrarlayan vertigo denir. Migren ataklarının görülme sıklığı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu için bir tür migren vertigo.
Vertigo teşhisi;
Vertigo genellikle klinik olarak ayrıntılı bir geçmiş ve klinik muayene ile teşhis edilir. Baş impuls testi veya Dix-Hallpike manevrası (hastalar hızlı bir şekilde oturur pozisyondan sırtüstü pozisyona indirilir) gibi bazı klinik testler ve gözlemler, vertigo değerlendirilirken yardımcı olabilir. Belirli durumlarda, işitme (işitme) veya vestibüler (denge) sistemlerin görüntülenmesi testleri gibi ek testler önerilebilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.