Venezuela’da Nicolas Maduro Yeniden Devlet Başkanı Seçildi

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi Başkanı, Nicolas Maduro’nun oyların yüzde 51’ini alarak muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’i geride bırakarak devlet başkanlığı seçimini kazandığını açıkladı.

Haber Merkezi / Edmundo Gonzalez Urrutia oyların yüzde 44,2’sini alırken, seçimlerden önce düzenlenen bağımsız anketler, 61 yaşındaki Maduro’nun 11 yıllık iktidarının sona ereceğine işaret ediyordu.

Seçimi kazanan adayın 10 Ocak 2025’te yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Maduro, 2013 ve 2018’de yapılan seçimleri kazanmıştı.

Venezuela’da Ulusal Seçim Konseyi, Nicolas Maduro’nun yüzde 51,2’yle yeniden Devlet Başkanı seçildiğini duyurdu. Ancak seçimlerde hile gerçekleştirildiğini iddia eden ve orduyu harekete geçmeye çağıran muhalefet, yüzde 70’le kendi adaylarının kazandığını açıkladı. Ulusal Seçim Konseyi’ne göre ise muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia oyların yüzde 44,2’sini aldı.

Muhalefet temsilcileri, seçim merkezlerindeki kampanya temsilcilerinden topladıkları sayımların Gonzalez’in Maduro’yu geride bıraktığını gösterdiğini söyledi. Muhalefet lideri Maria Corina Machado, Gonzalez’in oyların yüzde 70’ini kazandığını açıkladı.

Eski bir diplomat olan 74 yaşındaki Gonzalez Urrutia sonuçların ilanının ardından, ordudan gerçek sonuçlara saygı göstermesini ve bu yönde hareket etmesini istedi.

Muhalif siyasetçi Maria Corina Machado da “Venezuela halkı ve tüm dünyaya söylüyoruz ki ülkenin yeni başkanı Edmundo Gonzalez Urrutia’dır. Biz kazandık” dedi. Ordudan duruma müdahale etmesini isteyen Machado, “Halk konuştu ve Maduro’yu istemediğini söyledi. Tarihin doğru tarafında olma zamanı” ifadelerini kullandı.

Maduro: Halka ve anayasa saygılı olun

Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’in önünde toplanan binlerce destekçisine seslenen Maduro, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı 28 Temmuz seçim sonuçlarına herkesin saygı duymasını istedi.

Maduro, demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak “Sizler bana yetki verdiniz. Vatanımız için, halkımız için ülkemizde her daim barış olacak. Kimse şiddete başvurmaya kalkışmasın, faşizm yapmaya çalışmasın. Ayrışma ve kutuplaşma Venezuela’ya zarar verir. Sokaklarda şiddet olması, kime fayda sağlar?” ifadelerini kullandı.

Barış insanı olduğunu söyleyen Maduro, “Ülkedeki siyasi partilere ve bütün sektör temsilcilerine diyalog çağrısında bulunuyorum. Halka ve anayasa saygılı olun. Herkesle konuşmaya hazırım” dedi.

Maduro, Venezuela’da faşizmin kaybettiğini kaydederek, “Ekonomik yaptırımlarla yapamadılar, saldırganlık ve tehditlerini bertaraf etmeyi başardık. Şimdi de yapamayacaklar ve asla başaramayacaklar. Venezuela halkının onuruyla oynamalarına asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

CNE’nin internet sitesinin yurt dışı kaynaklı “büyük” bir siber saldırıya maruz kaldığını da aktaran Maduro, olayla ilgili ulusal savcılığın soruşturma başlatacağını bildirdi. Maduro, seçimleri takip eden uluslararası gözlemcilere de teşekkür etti.

ABD’den sonuçlara tepki

Sonuçlara ABD ve komşu ülkelerden de tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sonuçların halkın tercihini yansıtmadığı konusunda ciddi endişeler olduğunu söyledi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, “Sonuçlara inanmak güç. Şili olarak doğrulanabilir olmayan hiçbir sonucu tanımayacağız” dedi.

Arjantin de sonuçları tanımayacağını ilan etti. Devlet Başkanı Javier Milei “Umarım bu sefer ordu demokrasiyi savunur” dedi. Küba lideri Miguel Diaz-Canel’den ise tebrik mesajı geldi. Diaz-Canel, Maduro’ya “Kardeşim, zaferle emperyalist yanlısı muhalefeti yendin” diye seslendi.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine ve bir zamanlar Latin Amerika’nın en gelişmiş ekonomisine sahip olan Venezuela, Maduro’nun yönetime gelmesinin ardından düşüşe geçti. Düşen petrol fiyatları, yaygın kıtlık ve yüzde 130.000’i aşan hiperenflasyon önce toplumsal huzursuzluğa, ardından da kitlesel göçe yol açtı.

Maduro’nun 2018’de yeniden seçilmesinin ardından onu iktidardan uzaklaştırmak isteyen ABD’nin ve onlarca ülkenin uyguladığı ekonomik yaptırımlar krizi daha da derinleştirdi.

Maduro’nun bu seçimlerde vaatleri arasında, girişimcilik, istikrarlı bir döviz kuru ve düşük enflasyon oranlarına atıfta bulunarak sağlamak istediği ekonomik güvenlik bulunuyor. Ancak Venezuelalıların çoğu yaşam kalitelerinde herhangi bir iyileşme olmadığından yakınıyor. Pek çok aile temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Maduro, seçimler öncesi, yenilmesi durumunda ülkenin “kan gölüne” döneceği uyarısında bulunmuştu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ise Maduro’yu bu sözleri nedeniyle eleştirmişti. Maduro’nun 2018’de yeniden iktidara geldiği seçimler, o dönem özgür ya da adil olmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

ABD ve AB dahil 50’den fazla ülke, muhalif lider Juan Guaido’nun darbe girişimine destek vermiş; Maduro ordunun desteğiyle girişimi bastırmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir