Vatandaş Mehmet Şimşek’i “Başarısız” Buluyor

MAK Danışmanlık tarafından yapılan ankete katılan katılımcıların yüzde 55’i Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimini başarısız buluyor. Ekonomi yönetiminin mevcut sorunlarını çözebileceğine inanmayanların oranı ise yüzde 51.

Öte yandan Türkiye’deki sığınmacıların hayatlarını olumsuz etkilediğini düşünen katılımcıların oranı yüzde 55. Yüzde 82’si ise sığınmacıları bir güvenlik sorunu olarak görüyor. Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 54.

MAK Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı anket çalışması, Türkiye’nin siyasi nabzını tutmaya devam ediyor. 59 ilde 6150 katılımcıyla yüz yüze gerçekleştirilen bu araştırma, halkın seçim tercihlerini, ekonomik beklentilerini ve toplumsal sorunlara bakış açılarını gözler önüne seriyor.

Araştırmaya katılanların, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde oy verdikleri partilere bakıldığında dağılım şu şekilde:

AK Parti: yüzde 34
CHP: yüzde 24
MHP: yüzde 10
İYİ Parti: yüzde 9
YSP: yüzde 8
YRP: yüzde 2
Zafer Partisi: yüzde 2
Diğerleri: yüzde 4
Oy kullanmadım: yüzde 7

Ancak, bu pazar bir seçim olsa oylarını hangi partiye verecekleri sorulduğunda tablo biraz değişiyor:

AK Parti: yüzde 28
CHP: yüzde 29
MHP: yüzde 8
İYİ Parti: yüzde 6
YRP: yüzde 7
Zafer Partisi: yüzde 2
Diğerleri: yüzde 1
Kararsız/Cevap yok: yüzde 7

Kararsız seçmenlerin oylarının dağıtılması sonrası ise partilerin oy oranları şöyle şekilleniyor:

AK Parti: yüzde 30
CHP: yüzde 31,2
MHP: yüzde 8,6
DEM: yüzde 8,6
YRP: yüzde 7,5
İYİ Parti: yüzde 6,4
Zafer Partisi: yüzde 2,2
TİP: yüzde 1,1
Saadet Partisi: yüzde 1,1
DEVA Partisi: yüzde 1,1
Diğerleri: yüzde 2,2

Ankette yer alan diğer önemli sorulara verilen yanıtlar, vatandaşların ekonomik ve sosyal beklentilerini de ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 43’ü Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarından memnun olmadığını belirtirken, yüzde 46’sı memnun olduğunu ifade ediyor. Muhalefetin mevcut durumunu umut verici bulanların oranı ise sadece yüzde 21.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetimini başarılı bulan katılımcıların oranı yüzde 21 iken, yüzde 55’i ekonomi yönetimini başarısız buluyor. Ekonominin mevcut sorunlarını çözebileceğine inanmayanların oranı ise yüzde 51.

Türkiye’deki sığınmacıların hayatlarını olumsuz etkilediğini düşünen katılımcıların oranı yüzde 55. yüzde 82’si ise sığınmacıları bir güvenlik sorunu olarak görüyor. Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 54.

Türkiye’nin terörle mücadelesinde ABD ve AB ülkelerine güvenmeyen katılımcıların oranı yüzde 71, NATO’nun Türkiye’de darbelere destek verdiğine inananların oranı ise yüzde 68.

Ekonomik krizin ruh hallerine etkisi sorulduğunda, katılımcıların yüzde 27’si büyük bir moral çöküntüsü yaşadığını, yüzde 21’i ise sürekli endişe duyduğunu belirtiyor. Asgari ücret ve maaş zamlarını yeterli bulmayanların oranı yüzde 59.

Erken genel seçim yapılması gerektiğini düşünen katılımcıların oranı yüzde 58. Mevcut siyasi partilerin dolduramadığı bir boşluk olduğunu ve yeni bir siyasi partiye ihtiyaç duyulduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 68.

Ülkenin genel durumu hakkında hissiyatlarını soran ankette, katılımcıların yüzde 61’i endişeli veya kaygılı olduğunu belirtiyor. En önemli sorun olarak ise yüzde 56 oranıyla hayat pahalılığı ve ekonomi ön plana çıkıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir