Uyku apnesini nasıl düzeltirsiniz?

Uyku apnesi, uyurken kısa süreli nefes almayı durdurmanıza neden olan bir durumdur. Uyku apnesi olan insanlar yeterince oksijen almazlar. Bu onların nefes almalarına ve sıklıkla uyanmalarına neden olur. Çoğu durumda, insanlar nefes almayı durdurduklarının farkında değildir ve uyku döngülerinin normal olduğuna inanırlar. Uyku apnesi horlama gibi gelebilir.

Haber Merkezi / Uyku apnesi, sabahları sizi daha yorgun hissettirmesinin yanı sıra bir takım sağlık komplikasyonlarına da neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu uyku durumu şunları tetikleyebilir:

  • Akıl sağlığı sorunlarını
  • Zayıf bağışıklık fonksiyonuna yol açar
  • Hafıza kaybına neden olabilir
  • Kalp yetmezliği riskinizi artırabilir

Yaygın tedaviler arasında solunum cihazları, ilaçlar ve ameliyat yer alır. Bununla birlikte, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve evde bakım da uyku kalitesini artırabilir. İşte uyku apnesi semptomlarını azaltmak için altı alternatif tedavi.

1. Sağlıklı kilonuzu koruyun;

Doktorlar genellikle uyku apnesi olan kişilere kilo vermelerini önerir. Özellikle üst vücuttaki obezite, hava yolu tıkanıklığı ve dar burun geçişleri riskini artırabilir.

Sağlıklı kiloyu korumak, solunum yollarınızı temiz tutabilir ve uyku apnesi semptomlarını azaltabilir. Obeziteye sahip kişilerde hafif kilo vermenin üst hava yolu tedavi ihtiyacını ortadan kaldırabileceğini göstermektedir.

Bazı durumlarda kilo kaybı uyku apnesini ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte, kilo alırsanız, durumun geri dönmesi mümkündür.

2. Yogayı deneyin;

Düzenli egzersiz enerji seviyenizi artırabilir, kalbinizi güçlendirebilir ve uyku apnesini iyileştirebilir. Yoga , özellikle solunum gücünüzü artırabilir ve oksijen akışını teşvik edebilir. Uyku apnesi, kanınızdaki oksijen satürasyonunun azalmasıyla ilişkilidir. Yoga, çeşitli nefes egzersizleriyle oksijen seviyenizi iyileştirebilir. Sonuç olarak yoga, yaşayabileceğiniz uyku kesintilerinin miktarını azaltır.

3. Uyku pozisyonunuzu değiştirin;

Küçük bir değişiklik olsa da, uyku pozisyonunuzu değiştirmek uyku apnesi semptomlarını azaltabilir ve gece dinlenmenizi iyileştirebilir. Sırt üstü yatmak – sırtüstü pozisyon olarak adlandırılır – semptomları kötüleştirebilir. Bazı yetişkinler için yan yatmak nefes almanın normale dönmesine yardımcı olabilir.

Tedavi seçeneklerinizi değerlendirmek için doktorunuzla vücut pozisyonunuzu ve uyku apnesi semptomlarınızı mutlaka konuşun.

4. Bir nemlendirici kullanın;

Nemlendiriciler havaya nem katan cihazlardır. Kuru hava vücudu ve solunum sistemini tahriş edebilir. Nemlendirici kullanmak solunum yollarınızı açabilir, tıkanıklığı azaltabilir ve daha net nefes almayı teşvik edebilir.

Ek faydalar için nemlendiriciye lavanta , nane veya okaliptüs yağı eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu üç uçucu yağın bilinen anti-enflamatuar ve yatıştırıcı faydaları vardır. Nemlendiricinizi temizleme konusunda üreticinin talimatlarını izleyin.

5. Alkol ve sigaradan kaçının;

Yaşam tarzı değişiklikleri sağlığınızı iyileştirebilir ve daha iyi uyku alışkanlıklarını teşvik edebilir. Uyku apnesi komplikasyonlarını azaltmak için sigarayı bırakmayı ve alkol alımınızı sınırlamayı düşünün.

Alkol, nefesinizi kontrol eden boğaz kaslarını gevşetir. Bu, horlamaya ve kesintiye uğramış bir uyku döngüsüne yol açabilir. Ayrıca hava yollarınızda iltihaplanmaya yol açarak hava akışınızı engelleyebilir.

Alkole benzer şekilde, tütün kullanımı da solunum yollarınızdaki iltihaplanma ve şişmeye katkıda bulunabilir. Bu, horlamanızı ve uyku apnenizi kötüleştirebilir.

6. Ağız aletlerini kullanın;

Oral cihazlar, uyurken hava yolunuzu açık tutmak için çenenizi veya dilinizi yeniden konumlandırarak uyku apnesine yardımcı olabilir.

İki ana kategori, mandibular ilerleme cihazları ve dil sabitleme cihazlarıdır. Bunlar, boğazınızın arkasındaki tıkanıklığı azaltmak için alt çenenizi veya dilinizi ileri doğru hareket ettirerek çalışır.

Uyku apnesi için bazı ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri semptomları azaltabilir. Ancak geleneksel tedaviler de göz ardı edilmemelidir. Reçeteli ilaçlar ve bazen ameliyat, bu durumu tedavi etmek için gerekli yaklaşımların bir parçasıdır.

Uyarı: Alternatif tedaviye başlamadan önce seçeneklerinizi doktorunuzla tartışın. Belirtileriniz kötüleşmeye başlarsa, derhal tıbbi yardım isteyin.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir