Ukrayna, Rusya’yı “Storm Shadow” Füzeleriyle Hedef Aldı
Ukrayna’nın İngiltere tarafından tedarik edilen “Storm Shadow” füzelerini ilk kez Rusya topraklarına fırlattığı bildirildi. Ukrayna, salı günü ATACMS füzeleri ile Rusya’daki bazı yerleri hedef almıştı.
Haber Merkezi / İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsü bu haberler ya da operasyonel konular hakkında yorum yapmayacaklarını belirtti.
Ukrayna’nın İngiltere yapımı uzun menzilli ‘Storm Shadow’ füzeleriyle Rusya’ya bir saldırı gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Bloomberg’in bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Ukrayna’dan ‘Storm Shadow’ füzelerinin ilk kez ateşlendiği belirtildi.
Storm Shadow/SCALP-EG füzeleri yeni versiyonlarıyla, 1300 kilogram ağırlığında ve jet motoru ile saatte 1000 kilometreye kadar hız yapabiliyor ve 550 kilometreye kadar menzil sağlayabiliyor. ABD yapımı ATACMS füzelerinin ise en uzun menzilli versiyonu yaklaşık 300 kilometre kadar gidebiliyor.
Öte yandan ABD yönetimi Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı. Yardım paketi, Yüksek Hareket Kabiliyetli Roket Sistemleri (HIMARS) için mühimmat ve insansız hava sistemlerini kapsıyor. Son açıklanan yardım, ABD’nin 2021 yılı Ağustos ayından bu yana Ukrayna’ya ABD Savunma Bakanlığı envanterinden sağlanacak 17’nci yardım paketi.
ABD yönetiminin açıkladığı yardım paketi öncesinde ABD, Kiev’e sağladığı uzun menzilli silahların, Rusya sınırları içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez yeşil ışık yakmıştı. Bunun üzerine Ukrayna Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ile Salı günü Rusya’daki bazı yerleri hedef almıştı.
Beyaz Saray’ı iki ay sonra Cumhuriyetçi Trump’ın ekibine devredecek olan Biden yönetimi, Ukrayna’ya sağladığı anti-personel kara mayınlarının Rusya’nın cephedeki ilerlemesini yavaşlatmak üzere kullanmasına onay vereceğini de açıkladı.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington’un anti-personel mayınlar konusundaki politika değişikliğinin Ruslar’ın taktik değiştirmesini izlediğini söyledi.
Amerikalı bir yetkili, Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’dan mayınları nasıl kullanacağına dair taahhüt istediğini ve mayınların sadece Ukrayna topraklarında, Ukraynalı sivillerin yaşamadığı bölgelerde konuşlandırılacağı beklentisi içinde olduklarını kaydetti.
Ayrıca Avrupa ülkelerinden Danimarka, Ukrayna’nın silah endüstrisinin geliştirilmesi için 138 milyon dolarlık bir bağış açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşen Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, “Bu tür yatırımların cephede nasıl gerçek bir fark yarattığını biliyoruz. Bu yüzden kimse bir yanılgıya düşmesin, desteğimiz uzun vadeli” diye konuştu.
Zelenski de Ukrayna ve Danimarka’nın diğer ülkelerden yatırım almak için özel bir model oluşturduğunu söyledi. Ukrayna lideri bu programın insansız hava araçları, füze ve topçu mermisi üretimini kapsadığını belirtti. NATO üyesi Danimarka, ekonomisinin büyüklüğüne kıyasla, Ukrayna’ya en çok askeri yardım katkısında bulunan ülkelerden.