Ukrayna, Rusya’yı Bir Kez Daha ATACMS Füzeleri İle Vurdu
Ukrayna’nın Cumartesi ve Pazartesi günü ABD’nin tedarik ettiği Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) ile Rusya’daki bazı askeri tesisleri hedef aldığı bildirildi. Rusya ise “intikâm harekâtı” düzenleneceğini duyurdu.
Rusya’nın 33 ay önce başlattığı Ukrayna savaşında tansiyon, geçen hafta Kiev’in ABD ve İngiltere füzelerini Rusya topraklarını vurmak için kullanmasıyla yükselmişti. Moskova da buna karşılık olarak yeni hipersonik orta menzilli kıtalararası balistik füzesiyle Ukrayna’yı vurmuştu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetler’nin geçen Cumartesi ve Pazartesi günü yine ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği ATACMS füzeleri ile Rusya topraklarına saldırı düzenlediğini duyurdu. Haberleşme uygulaması Telegram üzerinden bugün yapılan açıklamada, söz konusu saldırıların hedeflerinin, Kursk bölgesindeki Kursk-Vostoçni Hava Meydanı ve bir hava savunma tesisi olduğu aktarıldı.
Ukrayna’nın bu saldırılarına karşı “intikâm harekâtı” düzenleneceğini de bildiren Bakanlık, Rusya topraklarına fırlatılan 13 ATACMS füzesinden üçünün hedefine ulaştığını, saldırılar sonucu çok sayıda Rus askerinin yaralandığını ve bir radar tesisinin de tahrip olduğunu bildirdi.
Açıklamaya göre on ATACMS füzesi ise Rus hava savunması tarafından hedefine ulaşamadan vuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan fotoğraflarda, üstünde İngilizce yazılar olan, tahrip edilmiş füze parçaları görülüyor. Ancak bu görseller bağımsız ajanslar tarafından doğrulanabilmiş değil.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Batı kamuoyunda dile getirilen Ukrayna’ya nükleer silah konuşlandırma tartışmasının “tamamen sorumsuzca” olduğunu söyledi.
Amerikan New York Times gazetesi kimliği açıklanmayan bazı yetkililere dayandırdığı haberinde Washington’a böyle bir öneride bulunulduğunu yazmıştı. Gazete, bazı Batılı yetkililerin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’a görevi bırakmadan önce Ukrayna’ya nükleer silah vermeyi önerdiğini yazdı.
Haberde “Çeşitli yetkililer Sayın Biden’a Sovyetler Birliği’nin çöküşü sonrasında alınmış bazı nükleer silahları Ukrayna’ya iade etmeyi teklif etti. Bunun ani ve oldukça caydırıcı olacağı ifade edildi. Ancak bu tür bir adım komplike olacak ve ciddi sonuçlar doğuracaktır” denildi.
Peskov New York Times’ın haberiyle ilgili soruya verdiği yanıtta “Bunlar gerçeklik anlayışı zayıf ve bu tür açıklamalar yaparken en ufak bir sorumluluk duymayan insanların tamamen sorumsuzca yaptığı tartışmalar. Ayrıca bu açıklamaların hepsinin anonim olduğunu da not ediyoruz” dedi.
Üst düzey Rus güvenlik yetkilisi Dimitri Medvedev daha önce yaptığı açıklamada Batı’nın Ukrayna’ya nükleer silah göndermesi halinde bunu Rusya’ya saldırı olarak değerlendireceklerini belirtmişti.
Ukrayna, Sovyetler Birliği’nden 1991 yılında çöktükten sonra nükleer silahlar devralmış ancak bu silahları Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den güvenlik garantileri karşılığında 1994 yılında imzalanan Budapeşte Memondrumu çerçevesinde iade etmişti.
“Rusya’yı caydırmanın tek yolu NATO’ya katılım”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen ay yaptığı açıklamada Ukrayna’nın nükleer silahlarını teslim ettiğine dikkat çekerek NATO’ya katılmanın Rusya’yı caydırmanın tek yolu olduğunu söylemişti.
Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Rusya topraklarındaki hedeflere, ABD yapımı karadan karaya ATACMS füzeleri ile saldırmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, bu saldırıya “gerekli yanıtın” verileceğini dile getirmiş ve bunun için nükleer başlıklı silahların da kullanılmasının değerlendirildiğini dolaylı olarak ifade etmişti.
Açıklamanın ardından Rusya, ilk defa Ukrayna’ya, nükleer başlık da taşıyabilen kıtalararası hipersonik füzelerle hava saldırısı düzenlemişti.
(Kaynak: DW Türkçe)