Trizomi 13 Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Trizomi 13 Sendromu, 13. kromozomun tamamının veya bir kısmının vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) göründüğü nadir bir kromozomal bozukluktur. Etkilenen bazı bireylerde, hücrelerin yalnızca bir yüzdesi fazladan 13. kromozomu (mozaizm) içerebilirken, diğer hücreler normal kromozomal çifti içerir.
Haber Merkezi / Trizomi 13 Sendromlu bireylerde, ilişkili semptomların ve bulguların aralığı ve ciddiyeti, kromozom 13’ün duplike (trizomik) kısmının spesifik konumuna ve ayrıca anormalliği içeren hücrelerin yüzdesine bağlı olabilir.
Bununla birlikte, etkilenen bebeklerin ve çocukların çoğunda, bu tür anormallikler arasında gelişimsel gecikmeler, derin zeka geriliği, olağandışı küçük gözler (mikroftalmi), üst dudakta anormal bir oluk (yarık dudak), damağın tam olarak kapanmaması (yarık damak) yer alabilir. ), etkilenen erkeklerde inmemiş testisler (kriptorşidizm) ve fazladan (fazladan) el ve ayak parmakları (polidaktili).
Eğimli bir alnı olan nispeten küçük bir kafa (mikrosefali); geniş, düz bir burun; yaygın olarak ayarlanmış gözler (oküler hipertelorizm); gözleri kaplayan dikey deri kıvrımları; iç köşeler (epikantal kıvrımlar); kafa derisi kusurları; ve kusurlu, alçak kulaklar. Etkilenen bebekler ayrıca beynin belirli bölgelerinin (örn. ön beyin) eksik gelişimine sahip olabilir; böbrek (böbrek) malformasyonları; ve doğumda (konjenital) yapısal kalp (kardiyak) kusurları.
Örneğin, karakteristik kalp kusurları, kalbin üst veya alt odacıklarını ayıran bölmede anormal bir açıklık (atriyal veya ventriküler septal kusurlar) veya iki ana arter (aort, pulmoner arter) arasındaki fetal açıklığın kalıcılığını içerebilir. kalp (patent duktus arteriozus). Trizomi 13 Sendromlu birçok bebek beklenen oranda büyüyemez ve kilo alamazlar (gelişememe) ve ciddi beslenme güçlükleri yaşarlar, kas tonusunda azalma (hipotoni) ve spontan doğumun geçici olarak durduğu epizotlar (apne). Bebeklik veya erken çocukluk döneminde yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir.
Belirtileri
İlişkili semptom ve bulguların kapsamı ve şiddeti vakadan vakaya değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, Trizomi 13 Sendromu genellikle kraniyofasiyal, nörolojik, kalp (kardiyak) ve/veya diğer kusurlarla karakterize edilir.
Etkilenen bebekler tipik olarak alışılmadık derecede küçüktür ve beslenme güçlükleri vardır. Anormal derecede küçük bir kafa (mikrosefali) ve eğimli bir alın gibi çeşitli kraniyofasiyal malformasyonlar sıklıkla mevcuttur; kafatasının ön ve arka kısmındaki yumuşak noktaların (bıngıldaklar) olağan dışı genişliği; ağzın çatısının (damak) eksik kapanması; küçük bir çene; başın tepesinde kafa derisi ülseri; ve/veya alçak, bozuk biçimli kulaklar. Diğer özellikler arasında kısa boyun; boynun arkasındaki gevşek deri kıvrımları; ve/veya en sık olarak alnın ortasında olmak üzere anormal kan damarı kümelerinden (kapiller hemanjiyomlar) oluşan iyi huylu bir lezyon veya doğum lekesinin varlığı.
Ek olarak, göz (oküler) anormallikleri arasında olağandışı küçük gözler (mikroftalmi); iriste oküler dokunun kısmi yokluğu (iris kolobomu); retinanın anormal gelişimi (retinal displazi); gözlerin iç köşelerinde dikey deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar); ve/veya diğer oküler kusurlar. Ayrıca kaşlar seyrek veya yok olabilir.
Trizomi 13 Sendromu ayrıca sıklıkla, embriyonik gelişim sırasında ön beynin düzgün bir şekilde bölünemediği bir durum olan değişen derecelerde holoprosensefali ile karakterize edilir. Trizomi 13 Sendromu olanlarda holoprosensefali, birbirine yakın gözler (hipotelorizm); üst dudağın ortasında ve yanında anormal bir oluk (medyan ve lateral yarık dudak); burun anormallikleri; ve/veya diğer özellikler. Göz boşluklarının (yörüngeler) bir gözü içeren tek bir boşluğa füzyonu ile karakterize edilen, ilişkili siklopi nadiren meydana gelmiştir.
Etkilenen bebekler ayrıca merkezi sinir sisteminde (yani beyin ve omurilik) ek anormallikler gösterebilir. Holoprosensefali, spontan solunumun geçici olarak kesilmesi (apne) veya beyinde ani kontrolsüz elektriksel aktivite (nöbetler) ile karakterize edilen epizotlarla ilişkilendirilebilir. Pek çok bebeğin sağır olduğu düşünülür ve genellikle derin zeka geriliği mevcuttur.
Ek olarak, bazı durumlarda, ek özellikler istemli (iskelet) kasların anormal tonu; beynin iki yarım küresini birleştiren sinir lifi bandının yokluğu (korpus kallozum agenezisi); serebellumun az gelişmişliği (serebellar hipoplazi); hidrosefali; ve/veya miyelomeningosel. Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının (BOS) tıkanmış akışı veya bozulmuş emiliminin, genellikle artan basınç altında, kafatasında anormal bir BOS birikimine yol açtığı bir durumdur.
BOS, beynin boşluklarında (ventriküller), omuriliği içeren kanalda (spinal kanal) ve beyni ve omuriliği (örn. Uzay). Miyelomeningosel, omuriliğin bir kısmını, meninkslerini ve BOS’u içeren membranöz bir kesenin omurgadaki bir defektten dışarı çıkması ile karakterize edilir. ve beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarların (beyin zarları) katmanları arasındaki boşluk (yani, subaraknoid boşluk).
Miyelomeningosel, omuriliğin bir kısmını, meninkslerini ve BOS’u içeren membranöz bir kesenin omurgadaki bir defektten dışarı çıkması ile karakterize edilir. ve beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarların (beyin zarları) katmanları arasındaki boşluk (yani, subaraknoid boşluk). Miyelomeningosel, omuriliğin bir kısmını, meninkslerini ve BOS’u içeren membranöz bir kesenin omurgadaki bir defektten dışarı çıkması ile karakterize edilir.
Trizomi 13 Sendromlu bebeklerin yaklaşık yüzde 80’inde ayrıca atriyal veya ventriküler septal kusurlar veya patent duktus arteriozus (PDA) gibi doğuştan kalp kusurları vardır. PDA’lı bebeklerde fetal gelişim sırasında pulmoner arter ile aort arasında bulunan kanal doğumdan sonra kapanmaz. Bazı durumlarda, pulmoner arter ve aort, belirli kalp kapakçıkları ve/veya kalp odacıklarını içeren başka kusurlar mevcut olabilir. Ayrıca kalp göğsün sağ tarafında yer alabilir,
Böbrek (böbrek) kusurları da oluşabilir. Bunlar böbreklerde çok sayıda kist içerebilir; iki böbreğin tabanda anormal birleşmesi (at nalı böbrek); ve/veya idrarı mesaneye taşıyan üreterlerin (hidronefroz) tıkanması veya daralması nedeniyle böbreklerin idrarla şişmesi. Etkilenen erkeklerde inmemiş testisler (kriptorşidizm) ve anormal şekilde oluşturulmuş bir skrotum ve etkilenen kadınlarda az gelişmiş yumurtalıklar ve hatalı biçimlendirilmiş uterus (bikornuat uterus) dahil olmak üzere cinsel organlardaki anormallikler de Trizomi 13 Sendromu ile ilişkilidir.
Trizomi 13 Sendromlu bebeklerde ayrıca sıklıkla el ve ayaklarda belirli anormallikler vardır. Bunlar, normalden fazla el ve/veya ayak parmağı (polidaktili) içerebilir; anormal bükülme (esneme) ve parmakların olası üst üste binmesi; ve alışılmadık derecede yuvarlak (hiperkonveks) tırnaklar. Ayakların topukları anormal derecede çıkıntılı olabilir. Ek olarak, Trisomi 13 Sendromu, avuç içlerinde tek bir derin kırışıklık (simian kırışıklığı) dahil olmak üzere anormal cilt çıkıntısı modelleriyle (dermatoglifler) ilişkilendirilebilir.
Bazı durumlarda, başka anormallikler de mevcut olabilir. Bu tür özellikler arasında ince kaburgalar, az gelişmiş bir pelvis, belirli kas anormallikleri, fıtıklar, pankreasın anormal gelişimi ve/veya diğer anomaliler yer alabilir.
Nedenleri
Trizomi 13 Sendromlu bireylerde, kromozom 13’ün tamamı veya nispeten büyük bir bölgesi hücrelerde iki yerine üç kez bulunur (trizomi). Vakaların yaklaşık yüzde beşinde, hücrelerin yalnızca bir yüzdesi fazladan 13. kromozomu içerir (mozaiklik).
Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” harfiyle tanımlanan uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış bantlara bölünmüştür.
13. kromozomun belirli bir bölgesinin veya bölgelerinin trizomisi (veya “kopyalanması”), bozukluğu karakterize eden semptom ve bulgulardan sorumludur. Semptomların ciddiyeti ve aralığı, kromozomun kopyalanmış kısmının uzunluğuna ve konumuna bağlı olabilir. Ek olarak, trizomi 13 mozaikliği olanlar tipik olarak daha az şiddetli semptomlara sahiptir; bununla birlikte, bu gibi durumlarda, hastalık belirtileri son derece değişken olabilir ve normale yakın malformasyonların tam spektrumuna kadar değişebilir.
Trizomi 13 Sendromlu bireylerin çoğunda, kromozom 13’ün duplikasyonu, ebeveynlerden birinde üreme hücrelerinin bölünmesi sırasındaki spontan (de novo) hatalardan kaynaklanır (örneğin, mayoz sırasında ayrılmama). Kanıtlar, bu tür hataların riskinin ileri ebeveyn yaşı ile artabileceğini göstermektedir. Hücrelerin sadece bir yüzdesinin trizomi 13 anormalliği (mozaisizm) içerdiği durumlarda, döllenme sonrası hücre bölünmesi sırasında da hatalar (mitoz) meydana gelebilir.
Etkilenen bireylerin yaklaşık yüzde 20’sinde, trizomi 13, kromozom 13’ü ve başka bir kromozomu içeren bir translokasyondan kaynaklanır. Translokasyonlar, belirli kromozomların bölgeleri kopup yeniden düzenlendiğinde meydana gelir, bu da genetik materyalin kaymasına ve değiştirilmiş bir kromozom setine neden olur.
Trizomi 13 Sendromlu çoğu birey için, bu tür translokasyonlar bilinmeyen nedenlerle (de novo) kendiliğinden meydana gelir; daha az sıklıkla, “dengeli” translokasyonun taşıyıcısı olan bir ebeveyn tarafından bulaşırlar. Bir kromozomal yeniden düzenleme dengeliyse – yani, değiştirilmiş ancak dengeli bir kromozom setinden oluşuyorsa – genellikle taşıyıcıya zararsızdır. Bununla birlikte, dengeli translokasyonlar bazen taşıyıcının yavrularında daha yüksek anormal kromozomal gelişim riski ile ilişkilendirilir.
Araştırmacılar, Trizomi 13 Sendromu ile ilişkili bazı semptom ve bulguların, 13. kromozomdaki gelişimsel açıdan önemli genlerin aşırı ekspresyonundan kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar. Örneğin, esteraz D (ESD) olarak bilinen bir enzimin üretimini düzenleyen gen, uzun kolda yer almıştır ( q) kromozom 13 (13q14.11). Etkilenen bazı bebeklerin böbrek dokularında yüksek esteraz D seviyeleri bulunmuştur. Trizomi 13 Sendromunun altında yatan spesifik nedenler ve esteraz D’nin potansiyel rolü hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha ileri araştırmalar gereklidir.
Teşhisi
Bazı durumlarda, fetal ultrasonografi, amniyosentez ve/veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) Trizomi 13 Sendromu tanısı önerilebilir. Fetal ultrasonografi sırasında yansıyan ses dalgaları, gelişmekte olan fetüsün bir görüntüsünü oluşturarak potansiyel olarak bir kromozomal bozukluğu veya diğer anormallikleri akla getirebilecek bulguları ortaya çıkarır. Örneğin, Trizomi 13’ü düşündürebilecek ultrason bulguları holoprosensefali, polidaktili ve büyüme geriliğini içerebilir.
Amniyosentez sırasında, gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır ve analiz edilirken, CVS, doku örneklerinin plasentanın bir kısmından çıkarılmasını içerir. Bu tür numuneler üzerinde yapılan kromozomal çalışmalar, fazladan bir kromozom 13’ün varlığını ortaya çıkarabilir.
Trizomi 13 Sendromu tanısı, doğumdan sonra (doğum sonrası) kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulguların saptanması ve kromozomal analiz ile konulabilir veya doğrulanabilir. Test ayrıca, Trizomi 13 Sendromlu yenidoğanların ve bebeklerin kanında embriyonik ve/veya fetal hemoglobinin olağandışı kalıcılığını ortaya çıkarabilir. (Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyan bileşenidir.)
Sendrom tanısı konan bebeklerde, potansiyel olarak Trizomi 13 Sendromu ile ilişkili durumların erken saptanmasını ve uygun şekilde yönetilmesini sağlamak için dikkatli izleme ve çeşitli özel testler yapılabilir.
Tedavisi
Trizomi 13 Sendromunun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Bu tür bir tedavi, multidisipliner bir tıp uzmanları ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir.
Bazı durumlarda önerilen tedavi, bozuklukla ilişkili belirli anormalliklerin cerrahi olarak düzeltilmesini içerebilir. Gerçekleştirilen cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin doğasına ve ciddiyetine, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.
Bu bozukluğu olan çocuklar için destekleyici bir ekip yaklaşımı yararlı olabilir ve fizik tedavi, tıbbi ve/veya sosyal hizmetleri içerebilir. Genetik danışmanlık, Trizomi 13 Sendromlu çocukların ailelerine de fayda sağlayacaktır. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.