Trabzon Tarih Müzesi
Tarih Müzesi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Ortahisar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Yapı, şahıs mülkiyetine ait bir konut iken restorasyon çalışmalarından sonra 2016 yılında Ortahisar Belediyesi Trabzon Tarih Müzesi’ne dönüştürülmüştür ve günümüzde de aynı işlevde kullanılmaya devam etmektedir. Yapının bulunduğu Sarayıatik Cami Sokak, Kanuni Sultan Süleyman’ın çocukluğunu geçirdiği sokaktır. Trabzon Tarih Müzesi’nde, günümüzde, 7.800 belge ve 2.200 adet fotoğraf bulunmaktadır.
Tarihi değeri olan çeşitli etnografik eşyaların da sergilendiği müze bünyesinde Trabzon’u anlatan kitaplardan oluşan bir de kütüphane bulunmaktadır. Müzede Milli Mücadele ve Atatürk, spor tarihi, ticaret tarihi, basın tarihi, fotoğraf ve kartpostal tarihi gibi farklı alanlarda sergilemeler bulunmaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır.
Yapı, bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapı kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Geniş saçakları bulunan çatının saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının zemin katına doğu cephelerinden giriş sağlanmaktadır. Giriş kotuna iki adet, tek kollu taş basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Girişin hemen üzerinde normal katta cumba bulunmaktadır.
Girişe sundurma görevi gören cumba iki adet taş sütunla taşınmaktadır. Yapının pencereleri dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Pencere söveleri dışa taşkın ve ahşaptır. Kat aralarında ve köşelerde ahşap silmeler bulunmaktadır. Yapının cepheleri günümüzde sıva üzeri beyaz boyalıdır. Bahçe içerisinde bulunan yapının bahçe girişi batı yönünde bulunmaktadır. Yapı kuzey cephesinde yanındaki yapı ile bitişik nizamdır.