Trabzon: Hoca Halil Camii
Hoca Halil Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Pazarkapı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Yapının eski adı Mahalle-i Mescid-i Halil Ağa nam-ı diğer Azeban-ı Cedid’dir. Daha sonra yapının adı, Halil Ağa Camii, Hatip Camii ve Kalkanoğlu Camii olarak da kullanılmıştır. Yapı, Hicri 1312 (Miladi 1894/1895) yılında yıkılarak yerine şimdiki cami inşa edilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır.
Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen plandır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açık ve üç gözlüdür. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavanda herhangi bir işleme yoktur. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Şerefesi taş süslemelidir.
Caminin girişi son cemaat yerinden kuzey cephesinden sağlanmaktadır. Giriş kapısı, basık kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısının hemen üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Yapının kuzey cephesi dışındaki tüm cephelerinde altta basık kemerli üstte ise dairesel pencereler bulunmaktadır. Cephelerde alt sırada batı cephesinde dört, kuzey güney ve doğu cephesinde ikişer adet pencere bulunmaktadır.
Alt sıra pencereler ahşap ve çift kanatlıdır. Kadınlar mahfiline harimden, girişin doğusunda bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup nişlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç duvarları sıvalı olan camide herhangi bir bezeme bulunmamaktadır.