Testis kanseri nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Testis kanseri, 20 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanserdir. Araştırmacılar testis kanserine neyin sebep olduğundan emin değiller. Testis kanseri erken teşhis edilip tedavi edildiğinde iyileşme oranı son derece yüksektir.
Testis kanseri, bir testisin dokularında kanserli (kötü huylu) hücreler geliştiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Her iki testiste de kanserli hücrelerin gelişimi meydana gelebilir, ancak çok nadirdir. Testis kanseri, 20 ila 35 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanserdir. Hastalık genellikle tedavi edilebilir.
Testis kanseri türleri nelerdir?
İki ana tip testis kanseri vardır: Seminom ve seminom dışı. Seminoma, genç germ hücrelerinden doğar, yavaş büyür ve nispeten hareketsiz kalır. Testis kanserlerinin yüzde 30 ila 40’ı seminomlardır. Seminom dışı, daha olgun germ hücrelerinden gelişir. Bunlar daha agresif tümörler olma eğilimindedir. Hem seminom hem de seminom dışı karışımı olan testis kanserleri de vardır.
Testis kanserine kimler yakalanır?
Testis kanseri en sık 20 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde görülür. Gençken testislerde fiziksel bir bozukluk olan bazı erkeklerin riski daha yüksek olabilir. Ancak testis kanseri nadirdir.
Testis kanseri tedavi edilebilir mi?
Testis kanseri çok iyileştirilebilir. Kanser teşhisi her zaman ciddi olsa da, testis kanseri ile ilgili iyi haber, vakaların% 95’inde başarıyla tedavi edilmesidir. Erken tedavi edilirse, iyileşme oranı % 98’e yükselir. Bir erkeğin buna yakalanma riski 263’te 1 olmasına rağmen, hastalıktan ölme şansı 5.000’de sadece 1’dir .
Testis kanseri gelişimi için risk faktörleri nelerdir?
- İnmemiş testis (ler); Bu, testislerden birinin veya her ikisinin doğumdan önce skrotuma inmemesidir
- Irk; Hispanik olmayan beyaz erkeklerin bu kanseri geliştirme olasılığı diğer ırk ve etnik kökenlerden erkeklerden daha fazladır
- Kişisel veya aile öyküsü; Testis kanseri olan bir kardeşi veya babası olan erkeklerin, durumu kendilerinin geliştirme riski daha yüksektir. Bir testiste kendileri kanser olan erkekler, diğer testiste ikinci bir kanser geliştirme riski daha yüksektir
- Kısırlık; Kısır olan erkeklerin testis kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir. Kısırlıkla sonuçlanan aynı faktörlerden bazıları testis kanserinin gelişmesiyle de ilgili olabilir, ancak bağlantı hakkında iyi bir anlayış yoktur.
Testis kanserinin belirtileri nelerdir?
Aşağıdaki belirtiler testis kanseri veya başka bir durumun belirtileri olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz bir doktora danışın;
- Skrotumda şişme veya ani sıvı toplanması
- Skrotumda ağırlık hissi
- Her iki testiste de yumru veya şişlik
- Skrotumda sıvı birikmesi
- Kasıkta veya alt karın bölgesinde hafif ağrı
- Skrotumda veya testiste ağrı veya rahatsızlık
- Küçülen bir testis
Testis kanseri nasıl teşhis edilir?
Testis kanseri genellikle adam bir testiste bir yumru veya başka bir değişiklik fark ettikten sonra teşhis edilir. Bir anormallikten şüphelenildiğinde, genellikle doktorun testiste anormallikler olup olmadığını görmesine yardımcı olan ağrısız bir tıbbi test olan ultrason istenir.
Ultrason kanser kanıtı gösteriyorsa, testis çıkarmak için ameliyat yapılır ve kanser olup olmadığını ve varsa ne tür bir kanser olduğunu görmek için mikroskop altında incelenir. Testis kanseri ancak testis çıkarılıp incelendikten sonra teşhis edilir. Bir iğne veya başka bir tıbbi alet kullanılarak az miktarda dokunun alınmasını içeren biyopsiler, testisler üzerinde gerçekleştirilemez, çünkü testis içine girilmesi kanserin keşfedilmesi durumunda tedavi edilmesini zorlaştırabilir.
Testis kanserinin teşhisine yardımcı olacak testler şunları içerebilir:
- Ultrason; Bu, vücut dokularının resimlerini oluşturmak için yüksek enerjili ses dalgalarını kullanan bir prosedürdür
- Bir fiziksel muayene ve geçmişi; Bir fiziksel muayene ve tıbbi öykü testis kanseri ile ilgili olabilecek sorunları için doktor görünüm yardımcı olabilir
- Bir serum tümör belirteci testi; Bu prosedür, belirli kanser türleriyle bağlantılı belirli maddelerin miktarlarını ölçmek için bir kan örneğini inceler. Bu maddelere tümör belirteçleri denir. Testis kanserinde sıklıkla yükselen tümör belirteçleri alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (HCG veya beta-HCG) ve laktat dehidrongenazdır (LDH)
- Kasık orşiektomi ve biyopsi; Bu prosedür, kasıktaki bir kesiden testisin tamamının çıkarılmasını içerir. Testisten alınan bir doku örneği daha sonra kanser hücreleri açısından kontrol edilir
- BT taramaları ve X ışınları; CT taraması, vücudun iç kısmının resimlerini oluşturmak için X ışınlarını kullanan tıbbi bir testtir. Bir kanser teşhisi konulduğunda veya şüphelenildiğinde, kanserin vücudun başka bir yerinde görülüp görülmediğini görmek için bir CT taraması (CAT taraması olarak da adlandırılır) gerçekleştirilir. Testis kanserinde karın ve pelvisin BT taraması yapılır. Göğüs görüntüleri bir CT taraması veya normal bir X-ışını kullanılarak alınır
Testis kanserinin aşamaları nelerdir?
- Aşama 0; Anormal hücreler gelişmiştir, ancak hala sperm hücrelerinin gelişmeye başladığı tübüllerin içinde hapsolmuştur
- Aşama I; Bu aşama IA, IB ve IS aşamalarından oluşur
Evre IA’da kanser, testis ve epididim ile sınırlıdır ve tüm tümör markör seviyeleri normaldir. Kanser, testisi çevreleyen çift zarın dış tabakasına yayılmamış ve kan veya lenf damarlarına doğru büyümemiştir.
Aşama IB’de aşağıdakilerden en az biri geçerlidir: Kanser, testis içindeki kan damarlarına veya lenfatiklere yayılır; kanser, testis etrafındaki zarın dış tabakasına yayıldı; ve / veya kanser, spermatik kord veya skrotuma yayılır. Aşama IB’de tüm tümör markör seviyeleri normaldir.
Evre IS’de kanser testis, spermatik kordon veya skrotum içinde herhangi bir yerdedir ve tümör belirteçlerinden biri veya daha fazlası yükselmiştir.
Evre II : Bu aşama Evre IIA, Evre IIB ve Evre IIC’den oluşur ve kanseri karnın arkasındaki lenf düğümlerine (vücudun bu kısmı retroperiton olarak adlandırılır) yayılmış, ancak hiçbir yere yayılmamış hastaları ifade eder. Başka. Lenf düğümlerinde kanser bulunan hastalar, orta veya yüksek düzeyde yüksek tümör belirteçlerine sahipse, bunlar II.
Evre IIA’da kanser, karında maksimum beş lenf düğümüne yayılmıştır. Lenf düğümlerinin hiçbiri 2 santimetreden büyük değildir. Tümör belirteçleri ya normal olmalı ya da sadece hafifçe yükselmelidir.
Evre IIB’de kanser, hiçbiri 5 santimetreden büyük olmayan 5 düğüme yayılmıştır veya kanser 5 veya daha az düğüme yayılmıştır ve 2 ila 5 santimetre arasında değişen bir lenf düğümü kütlesi vardır. Tümör belirteçleri normal veya hafif yükselmiş olmalıdır.
Evre IIC’de kanser, karın içinde çapı 5 cm’den büyük olan en az bir lenf düğümüne yayılmıştır. Tümör belirteçleri ya normal olmalı ya da sadece hafifçe yükselmelidir.
Evre III: Bu aşama, Evre IIIA, Evre IIIB ve Evre IIIC olarak ikiye ayrılır ve bir kasık orşiektomi (kasıktaki bir kesiden bir testisin çıkarılması) yapıldıktan sonra belirlenir.
Evre IIIA’da kanser, karın dışındaki lenf düğümlerine (göğüsteki lenf düğümleri gibi) ve / veya akciğerlere yayılmıştır. Tümör belirteçleri normal olmalı veya sadece hafifçe yükselmelidir.
Evre IIIB’de kanser, karındaki veya başka yerlerdeki (göğüsteki lenf düğümleri gibi) lenf düğümlerine ve / veya akciğerlere yayılmıştır ve tümör belirteçleri orta derecede yükselmiştir.
Evre IIIC’de, kanser akciğerler dışındaki bir organa (karaciğer, kemikler veya beyin gibi) yayılmıştır veya tümör belirteçleri oldukça yükselmiştir ve kanser en az bir lenf düğümüne veya organa yayılmıştır.
Testis kanseri her aşamada nasıl tedavi edilir?
Hemen hemen tüm testis kanserleri germ hücrelerinde (sperm veya yumurta haline gelen hücreler) başlar. Testis germ hücreli tümörlerin ana tipleri seminomlar ve seminom dışıdır. Seminom olmayanlar, seminomlardan daha hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir. Seminomlar radyasyona daha duyarlıdır ve her iki tür de kemoterapiye çok duyarlıdır. Bir testis tümöründe hem seminom hem de seminom dışı hücreler varsa, seminom dışı olarak tedavi edilir.
Testis kanseri için üç ana tedavi türü şunlardır:
- Cerrahi tedavi; Bu tedavi, testisin çıkarılmasını (orşiektomi) ve ilişkili lenf düğümlerinin çıkarılmasını (lenf nodu diseksiyonu) içerebilir. Genellikle, hem seminom hem de seminom dışı testis kanserleri için orşiektomi yapılırken, lenf nodunun çıkarılması çoğunlukla seminom dışı kanserlerde kullanılır. Kemoterapiyi takiben kaybolmamışlarsa, tümörleri akciğerlerden veya karaciğerden çıkarmak için belirli durumlarda cerrahi de yapılabilir
- Radyasyon tedavisi; Bu tedavi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek doz X ışınları kullanır. Seminomlu hastalarda tümörün geri dönmesini önlemek için ameliyat sonrası radyasyon kullanılabilir. Radyasyon genellikle seminomların tedavisi ile sınırlıdır
- Kemoterapi; Bu tedavi, kanser hücrelerini öldürmek için cisplatin, bleomisin ve etoposid gibi ilaçları kullanır. Kemoterapi, hem seminomları olan hem de seminom olmayan kişiler için hayatta kalma oranını artırmıştır.
Testis kanseri için evreye göre tedavi;
Evre I’de tedavi genellikle testisin alınması için ameliyattır. Evre I seminomlar için standart tedavi gözlem, bir veya iki doz karboplatin kemoterapisi (iki doz veriyorsa 21 gün arayla verilir) veya karındaki lenf düğümlerine radyasyondur. Seminom olmayanlar için yönetim, gözlem, bir bleomisin, etoposid ve sisplatin döngüsü ile kemoterapi veya karnın arkasındaki lenf düğümlerini çıkarmak için ameliyattan oluşur (ameliyat, retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu olarak adlandırılır).
Evre II’de, seminoma tümörleri hacimli ve hacimli olmayan hastalıklara ayrılır. Hacimli hastalık genellikle 5 santimetreden büyük tümörler olarak tanımlanır. Hacimli olmayan hastalıklar için, evre II seminomların tedavisi, testisin çıkarılması için ameliyatı, ardından lenf düğümlerine radyasyon veya dokuz haftalık (21 günlük üç döngü) bleomisin, etoposid ve cisplatin kullanılarak kemoterapi veya 12 hafta içerir. (21 günlük dört döngü) etoposid ve cisplatin. Hacimli hastalık vakalarında tedavi, testisin çıkarılması için ameliyatı, ardından dokuz haftalık (21 günlük üç döngü) bleomisin, etoposid ve cisplatin veya 12 haftalık (dört 21 günlük döngü) etoposid ve cisplatin kullanılarak kemoterapiyi içerir. Bleomisin olmadan.
Evre II non-seminomların tedavisi benzer şekilde hacimli ve hacimli olmayan hastalıklara ayrılır, ancak eşik 2 santimetrede daha düşüktür. Normal AFP ve BHCG kan testi sonuçlarına sahip hacimli olmayan hastalık için, tedavi genellikle testisleri çıkarmak için ameliyattır, ardından karnın arkasındaki lenf düğümlerini (retroperiton) çıkarmak için retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu veya dokuz hafta kullanılan kemoterapi. (21 günlük üç döngü) bleomisin, etoposid ve sisplatin veya 12 haftalık (21 günlük dört döngü) etoposid ve cisplatin. Bir lenf nodu diseksiyonu yapılırsa ve çıkarılan lenf düğümlerinde kanser bulunursa, o zaman sisplatin ve etoposid (bleomisin içeren veya içermeyen) kullanılarak altı haftalık kemoterapi önerilir. Hacimli hastalık (2 cm’den büyük) ve ayrıca hacimli olmayan hastalık için, eğer kan testleri anormal derecede yüksek AFP veya BHCG seviyeleri gösteriyorsa, testisi çıkarmak için ameliyat yapılır, ardından kemoterapi yapılır (yukarıda seminom için tanımlanan kemoterapi ile aynı). Kemoterapiden sonra, kalan genişlemiş düğümler varsa karın arkasındaki lenf düğümlerini çıkarmak için ameliyat yapılmalıdır.
Evre III’te tedavi, testisin alınması için ameliyat ve ardından çoklu ilaç kemoterapisidir. Tedavi, Evre III seminomlar ve seminom olmayanlar için aynıdır, ancak kemoterapiden sonra, genellikle seminom olmayanlarda kalan tümörleri çıkarmak için cerrahi yapılır. Seminomlarda rezidüel tümörler genellikle herhangi bir ek tedavi gerektirmez. Kemoterapi tipik olarak dokuz haftalık bleomisin, etoposid ve sisplatin veya olumlu risk faktörleri olan hastalar için 12 haftalık etoposit artı sisplatin ve olumsuz risk faktörleri olan hastalar için 12 haftalık bleomisin, etoposid ve cisplatin içerir. Olumsuz risk faktörleri arasında kandaki yüksek tümör belirteçleri ve karaciğer, kemikler veya beyin gibi akciğerler dışındaki organlardaki tümörler yer alır.
Kanser, önceki bir testis kanserinin nüksetmesiyse, tedavi genellikle ifosfamid, sisplatin, etoposid, vinblastin veya paklitaksel gibi farklı ilaçların kombinasyonlarının kullanıldığı kemoterapiden oluşur. Bu tedaviyi bazen otolog kemik iliği veya periferal kök hücre nakli izler . İlk tedaviden iki yıldan daha uzun süre sonra ortaya çıkan nüksler genellikle ameliyat ve kemoterapi kombinasyonu ile tedavi edilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.