Tekirdağ: Hora Feneri

Hora Feneri; Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi, Hoşköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Buraya şahsi aracınızla Tekirdağ-Malkara yolunun 48. kilometresinde Şarköy yoluna girin. Burada 38 km yola devam ettikten sonra Şarköy’e ulaşırsınız.

Burada tabelalar yardımıyla 16 km daha devam ederseniz Hoşköy mahallesine ulaşırsınız. Hora Feneri mahalle girişinde bulunur. Ya da otobüs firmalarıyla Şarköy’e gelin burada servislerle Hoşköy Mahallesine geçin.

Fener, yapımından günümüze kadar aynı aile fertleri tarafından çalıştırılmaktadır. Önceden fenerde yaşayan aileler, elektriğin gelmesiyle birlikte belde merkezinde ikamet etmeye başlamışlardır.

Hoşköy kenarına rota feneri olarak inşa edilen Hoşköy (Hora) Feneri 1861 yılında Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından inşa edildi.

Bağlantıları yapılırken kaynak yerine vidanın kullanıldığı tamamı demir olan yapı, günümüze kadar gelen nadide yapılardan biridir.

Değişik bir mimari yapısı olan fenerin yaklaşık yüksekliği 20-25 metre kadar olup, temelinin de 20 metre uzunluğunda deniz seviyesine kadar indiği söylenir.

Fener kendi etrafında tam dönüşünü 20 saniyede tamamlayarak, bir dönüşünde dört kere çakmaktadır. Eskiden gaz lambası ile aydınlatılan fener, artık günümüzde elektrik kullanılarak çalışmaktadır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir