Tekirdağ: Heraion Teikhos Antik Kenti
Heraion Teikhos Antik Kenti; Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi, Karaevli Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
İstanbul- Tekirdağ karayolu üzerinde, Tekirdağ’a 10 km. uzaklıkta bulunan Heraion Teikhos bir Trak antik yerleşimidir. Kazı çalışmaları 2000 yılından itibaren sürdürülmektedir. Yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları kentin M.Ö. 2. Bin’den itibaren, M.S. 13. yüzyılın sonuna kadar kesintisiz iskan edildiğini göstermiştir.
Heraion Teikhos kazılarında bulunan taş el baltaları, el yapımı pişmiş toprak kaplar vb. buluntular, Tunç ve Demir Devri buluntularıdır. Höyük şeklindeki Yerleşimin Akropolü’nde sürdürülen kazı çalışmaları M.Ö. 6. yüzyıldan, M.S. 1. yüzyıla kadar kültür katlarının gün ışığına çıkmasını sağlamıştır.
M.Ö. 8. yüzyılda Samos (Sisam) adasından çok sayıda kolonistin şehre yerleştiği bilinmektedir Samos’un en önemli tanrıçası olan Hera’nın kutsanması ve şehrin adının Heraion Teikhos: Hera’nın (sur) duvarları= Hera’nın şehri adını alması da, muhtemelen bu dönemde olmuştur. Yerleşimde ele geçen sapan taşları ise M.Ö. 6. yüzyıldaki Pers istilası döneminden kalma silahlardır.
Siyah ve Kırmızı Figürlü kaplar, Kerch vazoları ise M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllarda Yunanistan ve bilhassa Attika Yarımadası ile olan ilişkileri belgelemektedir. Tunçtan ok uçları, damgalı ampora kulpları ve hellen sikkeleri de, şehrin bir liman kenti olarak Klasik ve Hellenistik Devirler’de, Yunanistan ve Ege adalarıyla olan ticari ilişkilerini belgelemektedir.