Tarihin En Korkunç İnfaz Yöntemlerinden “Lingchi”

Tarihin en korkunç infaz yöntemlerinden biri olan lingchi, 10. yüzyıldan 1905’e kadar, vatana ihanet veya baba katili gibi ağır suçlar için Çin İmparatorluğu’nda uygulandı.

Haber Merkezi / Sadece bir cezalandırma değil, aynı zamanda başkaları için bir mesajda içeren lingchi, suçlunun bedeninin yavaşça parçalanması ile uygulanan, acımasız bir infaz yöntemiydi.

İnfazı uygulayan kişi veya cellat, suçluyu halka açık bir yerde tahta bir direğe bağlar ve ardından ölene kadar suçlunun bedenini kesmeye başlardı. Cellat, isterse suçlu öldükten sonra da kesmeye devam ederdi.

Kesme işlemi genellikle göğüste başlar, daha sonra kollara ve bacaklara geçilirdi. Kesme işlemi genellikle başın kesilmesi veya kalbe bıçak saplanmasıyla sonlanırdı.

Lingchi’nin kökeni Tang Hanedanlığı (MS 618-907) dönemine kadar gidiyor, ancak Song (960-1279), Ming (1368-1644) ve Qing (1644-1912) hanedanlıkları döneminde çok tercih edilen bir ceza yöntemi değildi.

Lingchi, vatana ihanet, toplu cinayet, baba katli, kardeş katli veya bir efendinin veya işverenin öldürülmesi gibi en iğrenç suçları işlediği düşünülen suçlular için uygulanıyordu.

Örneğin: Kayıtlar, 182 kadına saldıran bir seri tecavüzcünün, imparatoru öldürme planı ortaya çıkan kraliyet sarayındaki 16 hizmetçinin Lingchi’ye mahkum edildiğini gösteriyor.

Lingchi, aynı zamanda politik bir araç olarak da kullanıldı. Örneğin; Geç Ming ve erken Qing hanedanlıkları döneminde ünlü bir bilgin ve bilim insanı olan Fang Yizhi, yöneticileri eleştirdiği için, 1665 yılında Lingchi cezasına çarptırıldı.

Lingchi’nin son olarak 1905 yılında uygulandı. Efendisini öldürdüğü iddia edilen Fu Zhuli, lingchi cezasına mahkûm edildi.

Fu Zhuli’nin fotoğraflarının Batı medyasına yer alması uluslararası bir krize neden oldu. O dönemde, Çin’i yöneten Qing hanedanı uygulamayı kaldırdı ve Lingchi bir daha uygulanmadı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir