Tangier Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Tangier hastalığı, kandaki yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin (HDL) önemli ölçüde azalmasıyla karakterize, nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. HDL-kolesterol (HDL-C), kolesterolün atardamar duvarlarından, özellikle koroner (kalp) atardamarlardan çıkarılmasını kolaylaştırabileceği için genellikle “iyi kolesterol” olarak anılır. 

Haber Merkezi /Tangier hastalığının klasik özellikleri, genişlemiş ve sarı veya turuncu renkli bademcikler veya genişlemiş karaciğer (hepatomegali), dalak (splenomegali) veya lenf düğümleri olarak ortaya çıkan yağ birikimlerini içerir.

Tangier hastalığı ayrıca artmış kardiyovasküler hastalık riski, trigliseritlerde orta düzeyde yükselme (hipertrigliseridemi), sinir bozuklukları (nöropati) ve nadiren gözün kaplamasında bir opaklık (korneal bulanıklık) ile ilişkili olabilir.

Bu bozukluk ilk olarak adını ilk keşfedildiği yer olan Chesapeake Körfezi’ndeki Tangier Adası’ndan almıştır. Daha sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer bölgelerinde ve dünyanın dört bir yanında daha fazla kişinin hastalığa sahip olduğu tespit edildiğinden hastalık daha da karakterize edildi.

Belirtileri ve semptomları

Tangier hastalığının semptomları değişkendir ve hangi organların tutulduğuna ve bu belirtilerin ciddiyetine bağlıdır. Tangier hastalığı çoğunlukla genişlemiş turuncu veya sarı renkli bademcikler ile karakterize edilir. Bu renk değişikliği bademciklerde biriken yağ birikintilerinden kaynaklanır. Boğaz, karaciğer, dalak veya lenf düğümlerinin büyümesine neden olan diğer organlarda da yağ birikintileri oluşabilir.

Sinirlerdeki yağ birikimleri, periferik nöropati adı verilen rahatsızlıklara ve duyu kaybına neden olabilir. Sindirim sisteminde, özellikle rektum ve kalın bağırsakta da renk değişikliği meydana gelebilir. Tangier hastalığı olan erişkinlerde kardiyovasküler hastalık bildirilmiştir. Nadir durumlarda, gözün korneasında bir bulanıklık meydana gelebilir, ancak genellikle hafiftir ve görme bozukluğuna neden olmaz.

Nedenleri

Tangier hastalığı, otozomal resesif bir genetik hastalıktır. Genetik hastalıkların çoğu, bir genin biri babadan diğeri anneden alınan iki kopyasının durumuna göre belirlenir. Resesif genetik bozukluklar, bir birey, her ebeveynden bir tane olmak üzere, aynı özellik için anormal bir genin iki kopyasını miras aldığında ortaya çıkar.

Bir birey, Tangier hastalığı için bir normal gen ve bir gen miras alırsa, birey hastalığın taşıyıcısı olacak ancak klasik özellikleri göstermeyecektir. Bununla birlikte, Tangier hastalığı taşıyıcılarının genellikle nispeten düşük HDL-C seviyelerine sahip olduğu bulunmuştur.

Taşıyıcı iki ebeveynin hem değiştirilmiş geni geçirme hem de etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal gen alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Yakın akraba (akraba) olan ebeveynlerin her ikisinin de aynı anormal geni taşıma şansı akraba olmayan ebeveynlere göre daha yüksektir, bu da resesif genetik bozukluğu olan çocuklara sahip olma riskini artırır.

Tangier hastalığına neden olan gen, ABCA1 (ATP bağlayıcı kaset taşıyıcı A1) olarak tanımlanmıştır. ABCA1 , kolesterolün hücre içinden HDL’nin ana protein bileşeni olan apolipoprotein AI’ye (apoA-I) hareketine izin veren, ters kolesterol taşınması sürecinde önemli olan bir hücre yüzey proteinini kodlar. İki ABCA1 gen mutasyonu mevcut olduğunda, hücre artık kolesterolü hücre dışına ApoA-I’e akıtamaz.

Kolesterol, kan dolaşımındaki lipitler (yağlar) arasında ve vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunan yumuşak, mumsu bir maddedir. Kolesterol, hücre zarlarının, hormonların ve diğer hücresel fonksiyonların oluşumu için gereklidir. Kolesterol ve diğer yağlar kanda çözünemezler ve lipoproteinler adı verilen özel taşıyıcılar tarafından hücrelere ve hücrelerden taşınmaları gerekir.

Yoğunluğu değişen birkaç lipoprotein türü vardır, ancak klinik açıdan en önemli türleri düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve HDL’dir. Kan kolesterolünün yaklaşık üçte biri ile dörtte biri HDL tarafından taşınır. HDL genellikle “iyi” kolesterol olarak adlandırılır, çünkü kolesterolün arter duvarlarından uzaklaştırılması ve nihai olarak karaciğere atılmasıyla ilgili olabilir. Öte yandan, LDL kolesterolü arter duvarlarında biriktirerek kolesterol plak oluşumuna neden olur.

Tangier hastalığı olan hastaların HDL seviyelerinde ciddi bir düşüş olduğu bulunmuştur. Arterlerdeki plakları temizlemeye yardımcı olacak yeterli HDL olmadan, bireyler karaciğer, kalp, dalak, lenf düğümleri ve beyin gibi vücut organlarında aşırı lipid birikintilerine sahip olmaya daha yatkındır.

Teşhisi

Tangier hastalığının teşhisi, klinik değerlendirme yoluyla elde edilir ve ABCA1 geninin dizilimini içeren genetik testlerle doğrulanabilir. HDL-C eksikliği ve aşırı düşük apolipoprotein A1 (ApoA1) seviyesi tipik tanı kriterleridir.

Tedavisi

Tangier hastalığının tedavisi destekleyicidir ve belirli bir kişide spesifik hastalık belirtilerine dayanır. Tangier hastalığı için bilinen spesifik bir tedavi yoktur. Bazı hastalarda dalak, bademcikler veya diğer genişlemiş dokuların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. 

Tangier hastalığının yönetiminin kardiyovasküler riskin düzenli olarak değerlendirilmesini ve nörolojik ve oftalmolojik muayeneyi içermesi önerilmektedir. Tangier hastalığı olan hastaların ailelerine genetik danışmanlık önerilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir