Tahir Elçi Davasında Karar: 3 Polise Beraat
28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davada, polis memurları Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı verildi.
Haber Merkezi / Tahir Elçi’nin vurulduğu sırada olay yerinde olan üç polis memuru, “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla 3 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 25 Nisan’da mahkemeye sunulan mütalaada, “Tahir Elçi’nin nereden geldiği belirlenemeyen bir kurşunla hayatını kaybettiği” belirtilmiş, tutuksuz yargılanan sanık üç polisin beraatleri talep edilmişti.
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra katledilmesiyle ilgili davanın karar duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmayı, Tahir Elçi’nin eşi CHP Milletvekili Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve 18 baro başkanı,İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti ve CHP milletvekilleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, uluslararası hukuk örgütlerinin temsilcileri izledi.
Davada sanık polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S., ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, Uğur Y. ise ‘olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandı. Savcı Mustafa Alper Buğra Horozoğlu imzalı mütalaada, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan polisler S.T. F.T. ve M.S.’nin beraatı istendi. Diğer şüpheli Uğur Yakışır ile ilgili dosya, firari olması nedeniyle tefrik edildi.
Yapılan savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı verdi.
Mahkeme kararını beklemeden salondan alkışlarla çıkan avukatlar, adliye binasının önünde kısa bir açıklama yaptılar. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Tahir Elçi cinayetinin faili meçhul kalmaması için protesto hakkımızı kullandık. Buradan Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minarenin önüne gidiyoruz. Orada kararı bekleyeceğiz ve basın açıklaması yapacağız” dedi.
“Sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz”
Baro başkanları ve Tahir Elçi’nin ailesi açıklamanın ardından Dört Ayaklı Minare’ye doğru yürüyüşe geçtiler. Burada yapılan açıklamada konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan şunları söyledi:
“11 celsedir biz oradayız. Hakim orada, savcı orada, avukatlar orada, sanıklar yok. 11 celsedir biz sanıkların yüzünü görmeden bir yargılama yapılıyor. Bu yargılamaya meşruiyet kazandırmayacağız demiştik. Ancak biz hukuk sisteminin içinde elbette ki bu olayın aydınlanacağına inanıyoruz. Bunun için sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.
Bundan tam 3120 gün önce tam da arkanızda gördüğünüz Dört Ayaklı Minare’nin önünde Tahir başkan bu kentin tarihi, kültürel dokusu yıpranmasın diye açıklama yaparken katledildi. Hayatını insan hakları mücadelesine, cezasızlıkla mücadeleye adayan bir hukuk insanının kendi yaşadığı bu ağır saldırı, bu katliam cezasız kalmasın diye uğraş verdik.
Ancak gerek soruşturma sürecinde yürütülen savcılık pratiği gerekse kovuşturma sürecinde avukatların, katılan vekillerinin, soruşturmanın ve kavuşturmanın genişletilmesine dönük tüm taleplerine rağmen bu kadar ciddi, kritik bir dava toplantısına bu delillerin toplanmaması, peşinden de ‘her türlü araştırmayı yaptık ama şüpheden sanık yararlanır, masumiyet karinesidir diye beraat kararı verilmesi en hafif tabiriyle insanın aklıyla alay geçmek, dalga geçmektir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bunu çok net olarak ifade etmek istiyorum.
Dönemin başbakanını bile dinleyemedi bu mahkeme. Tanıkların neler söylediğini orada yaşadık hep beraber. 11 celsedir biz oradayız. Hakim orda, savcı orda, avukatlar orda, sanıklar yok. 11 celsedir biz sanıkların yüzünü görmeden bir yargılama yapılıyor. Bu yargılamaya meşruiyet kazandırmayacağız demiştik. Ancak biz hukuk sisteminin içinde elbette ki bu olayın aydınlanacağına inanıyoruz. Bunun için sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de şu ifadeleri kullandı: “Cezasız kalmayalım. Belki bugünün iktidarı belki bugünün siyasi atmosferi böyle bir kararın çıkmasını sağlar ama bir gün muhakkak Tahir Elçi’nin failleri yargı önünde hesap verir. Biz bugün buraya gelirken neyi sizlere göstermek istedik, neyi kamuoyuna göstermek istedik? Biz anma günlerinde sadece buraya gelirdik.
Tahir Elçi’yi her 28 Kasım’da burada anardıka ma bugün buraya niye geldik başkanımıza vermiş olduğu sözü tam da vurulduğu yerde, tam da bu kadim mekanda ilk kez daha kamuoyuna açıklamak için buraya geldik. Kararlılığımızı, irademizi, gücümüzü göstermek için bugün bir kez daha buraya geldik.
Evet beraat ile sonuçlandı ama istinafa, Yargıtay’a, AYM’ye, AİHM’e bu dosyayı taşıyacağız muhakkak. Ama bir kez daha tekrarlıyorum. Hem Kürt toplumunun hem de Türk toplumun nezdinde bu kararın bir anlamı yok. Kürt toplumu da Türk toplumu da Tahir Elçi cinayetiyle ilgili kararını zaten ilk günde vermişti.
Bu kararı verirken de Tahir Elçi’nin kimliği üzerinden vermişti. Tahir Elçi’nin insan hakları mücadelesi üzerinden vermişti. Tahir Elçi’nin neden hedef gösterildiği üzerinden vermişti. Bu karar bizler için geçerli olan karardır. Başımızın üstünde bu kararın yeri var ve biz bu toplum vicdanındaki kararın gerçekten mahkeme salonlarında tutanaklara geçmesi için de mücadele etmeye devam ediyoruz.
Gücüm yettiği kadar, ömrüm yettiği kadar bir baro başkanı olarak bugün sözü veriyorum. Ama buradaki bütün avukatların da bu sözü verdiğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yeni Tahir Elçiler hukuk fakültelerinde her gün mezun oluyor. Yeni insan hakları ve yaşam hakkını sağlayan avukatlar, her gün her gün hukuk maddelerden mezun oluyor. Bugün bayrak bizde yarın bu bayrağı onların tutacağından da hiç bir şüphemiz yok.”
Ne olmuştu?
Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde yaptığı basın açıklamasının ardından çıkan silahlı çatışmada başından vurularak öldürüldü.
Gazi Caddesi’nde güvenlik güçleri ile iki PKK’lı arasında silahlı çatışma çıkmış, polis memurları Ahmet Çiftasan ve Cengiz Erdur hayatını kaybetmiş, Tahir Elçi ve bir grup gazeteci de çatışmanın ortasında kalmıştı. Elçi’nin ölümüne neden olan merminin çekirdeği bulunamadı.
Elçi’nin vurulduğu sırada olay yerinde olan üç polis memuru, “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla ile 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyordu.
Savcı ise esas hakkındaki mütalaasında hangi polis memurunun silahından çıkan kurşunun ölüme sebebiyet verdiğini tespit etmenin imkânsız olduğunu gerekçe göstererek üç polis memuru için beraat talebinde bulunmuştu.
PKK’lı firari sanık Uğur Yakışır ise ‘’iki polis memurunu öldürmek”, “bir polis memurunu öldürmeye teşebbüs” ve “Elçi’yi olası kastla öldürmek” suçlamalarıyla yargılanıyor. Yakışır’ın, üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptrılması isteniyor.
Davanın iddianamesi, Diyarbakır Barosu’nun olay yeri görüntülerini toplayarak Londra merkezli bağımsız bir grup olan Forensic Architecture’a hazırlattığı bilimsel raporun yayımlanması sonrası tamamlandı.
Raporda, Elçi’nin hayatını kaybetmesine neden olan kurşunun, 3 polisten birinin silahından çıktığı tespit edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 polis hakkında kovuşturma başlattı. İddianame 20 Mart 2020’de tamamlandı. Dava ise 21 Ekim 2020’de başladı.
Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi’nin avukatları, hukuki sürecin soruşturma aşamasından kovuşturmaya kadar büyük eksikliklerle devam ettiğini, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunuyor.