“Süper Kupa Final Maçı” Ertelendi
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Al-Awwal Park Stadyumu’nda oynanması planlanan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finali, takımların sahaya çıkmak istememesi nedeniyle ertelendi.
Haber Merkezi / Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacak olan Süper Kupa maçı öncesi Mustafa Kemal Atatürk’ün pankartı ve tişörtlerine İstiklal Marşı’na izin verilmemesi üzerine kriz yaşandı.
Suudi Arabistanlı yetkililer, iki takımın Cumhuriyetimizin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk pankartları ve maç önünde tişörtleriyle sahaya çıkmasına izin vermedi. Bunun üzerine iki kulüp yöneticileri hassasiyet gösterdi ve maça böyle çıkılacağı yönünde ısrar etti.
Fenerbahçe ve Galatasaray, İstiklal Marşımız ve Atatürk pankartları ile tişörtlerine izin verilmemesi üzerine maça çıkmayacaklarını Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) iletti.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Galatasaray ve Fenerbahçe, Süper Kupa Finali’yle ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.
Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.”
İptal kararı dünya basınında
Öte yandan Süper Kupa finalinin iptal edilmesi dünya basınında geniş yer buldu. İngiltere’nin The Sun gazetesi, haberi okurlarına “Suudi Arabistan’daki Galatasaray-Fenerbahçe kupa finali ‘kulüpler oynamayı reddettiği için’ iptal edildi” başlığıyla duyurdu. Gazete, maç öncesinde İstiklal Marşı’nın okunmasının, Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin sahada ve stadyumda olmasının ve oyuncuların tişörtlerinde Atatürk’ün resminin bulunmasının Suudi yetkililerce reddedildiği haberlerine atıfta bulundu.
İngiltere merkezli Reuters haber ajansı da Türkiye basınına dayandırdığı haberinde, kulüpler ile Suudi yetkililer arasındaki ‘kavga’ üzerine final maçının iptal edildiğini aktardı. Reuters, İstiklal Marşı’nın çalınmasına ve sporcuların maçtan önce Atatürk’ün resminin olduğu tişörtler giymesine izin verilmediği yönünde haberleri de hatırlattı.
İngiltere’nin Daily Mail gazetesi de maç iptaline ilişkin haberinde, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın otelden ayrılmayı reddettiğine dikkat çekti. Kulüplerin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile görüştüğünü aktaran gazete, Galatasaray’ın maçtan önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Fenerbahçe karşılaşmasına, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel hazırlanan formamızla çıkacağız!” ifadelerini kullandığını hatırlattı.
Washington merkezli Al-Monitor haber sitesi de okurlarına ‘Son Dakika’ olarak duyurduğu haberinde, Süper Kupa finalinin iptal edildiğini yazdı. Takımların ‘Suudi yetkililerin posterleri ve Atatürk pankartlarını yasaklaması üzerine maça çıkmayı reddettiğini’ aktaran haber sitesi, Türkiye basınına dayandırdığı haberinde, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin İstanbul’a doğru yola çıkmak üzere hazırlandığı bilgisini verdi.
Haberde, maçtan dakikalar önce Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer önde gelen Türk takımlarının sosyal medya hesaplarında Atatürk resimleri paylaştığı belirtildi.
Almanya’nın Bild gazetesi de Süper Kupa maçının iptal edildiğini bildiren haberinde, iki takımın maça çıkmayı reddettiğini, ‘sebebin Suudiler ile din ve değerler çatışması olduğunu’ yazdı. Atatürk’ün Türkiye’de laikliği temsil ettiğini aktaran gazete, bunun Suudi Arabistan’a uymadığını, yönetimin bu düşünceyi reddettiğini belirtti.
Fenerbahçeli bir futbolcunun fotoğrafına da haberinde yer veren Bild, takımların ısınmaya üzerinde Atatürk’ün resmi olan tişörtlerle çıkmaya hazırlandığını kaydetti.
İngiltere’nin Mirror gazetesi, haberinde, “Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki Türk Süper Kupa finali, Suudi Arabistanlı yetkililerin Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ü onurlandırmalarına izin vermeyi reddettiği için oynamayı reddetmesinin ardından iptal edildi” dedi.
Avusturya’nın Heute haber sitesi, maç iptali haberini “Siyasi semboller: Türk Süper Kupası iptal edildi” başlığıyla duyurdu. Türkiye futbolunda öfke yaratan bir olayın daha yaşandığı yorumunu yapan Heute, final maçının başlamadan hemen önce iptal edildiğini aktardı.
Atatürk’ün tişört ve pankartlarının yasaklandığı haberlerine atıfta bulunan site, iki takımın protesto amacıyla ısınmaya üzerlerinde Atatürk’ün resminin olduğu tişörtlerle çıkmaya hazırlandığını yazdı. Haberde, iptal kararının ardından iki takımın Türkiye’ye doğru yola çıkmaya hazırlandığı bilgisi de paylaşıldı.
Almanya’nın Kicker haber sitesi, Süper Kupa final maçının iptalini “Cumhuriyet’in 100’üncü doğum gününde skandal: Riyad’daki Türk Süper Kupası iptal edildi” başlıklı haberiyle duyurdu. Haberde, iptal kararının sebebinin, ev sahibi ülke ile iki kulüp arasında yaşanan anlaşmazlıklar olduğu belirtildi. Kicker, final maçının ne zaman ve nerede oynanacağının henüz netlik kazanmadığını yazdı.
Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yurt dışındaki dördüncü finali olacaktı
Fenerbahçe ve Galatasaray 116 yıllık rekabetlerinde bugüne kadar, tümü Almanya’da olmak üzere üç kez yurtdışında maç yaptı. Bu karşılaşmalardan ilki Almanya’daydı. 3 Ağustos 1980’de Offenbach am Main şehrinde oynanan Vatan Kupası’nda İstanbul’un Sarı Lacivertli kulübü 3-2 galip geldi.
Bu maçtan 16 yıl sonra yine Almanya’da karşı karşıya gelen ezeli rakipler bu kez berabere kaldı. 17 Temmuz 1996’da Frankfurt şehrinde oynanan Gurbet Kupası golsüz sonuçlanınca kupa sahipsiz kaldı. 21 Temmuz 2010’da Mönchengladbach’ta düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası’nda 1-0 galip gelen Fenerbahçe bu rekabette ikinci kez gurbette kupa kaldırmayı başardı.
İki takımın Süper Kupa karnesinde ise Galatasaray ağır basıyor. İlk kez 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak oynanan ve 2006 yılında adı Süper Kupa’ya çevrilen Türk futbolunun en büyük kupasını İstanbul’un Sarı Kırmızılılar’ı 16 kez kazandı.
1963-2006 arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla oynanan finalde ilk şampiyonluğu Beşiktaş’ı 2-0 yenerek kazanan Galatasaray, en son 2019’da kupayı kaldırdı. İlk kupasını 1968’te kaldıran Fenerbahçe ise toplam dokuz kez müzesine götürdüğü kupaya en son 2014’te ulaşabildi. İki kulüp Süper Kupa’da altı kez karşılaştı.
İstanbul’un iki devi Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ilk kez 1973’te kozlarına paylaştı. Cumhuriyet’in 50. yılında yapılan bu ilk finali Fenerbahçe 2-1 kazandı. Sarı Lacivertliler 1985 ve son kez bu kupayı kazandığı 2014’te Galatasaray’ı finalde devirirken, Sarı Kırmızılılar 1996, 2012 ve 2013’te Fenerbahçe’ye üstünlük sağlamayı başardı.