Suna Selen Kimdir? Hayatı, Filmleri

1 Temmuz 1939 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Suna Selen, Lise öğrenimini Beşiktaş Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Lise öğrencisi iken, bir yandan da Beşiktaş Belediye Konservatuvarı tiyatro bölümüne devam etti.

1956’da ailesinin isteği üzerine hukuk eğitimi almaya başladı Suna Selen, bir yandan da Dormen Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Suna Selen, bir yıl sonra hukuk eğitimini yarıda bırakarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’de resim öğrenimine başladı.

Suna Selen, 1957’de ilk evliliğini ressam Cem Kabaağaç ile yaptı; bu evlilikten bir oğlu oldu. Evlendikten sonra akademiden ayrıldı ve Dormen Tiyatrosu’ndaki rolünü sahneye çıkmadan bıraktı.

Suna Selen, profesyonel tiyatro yaşamına daha sonra 1959-60 tiyatro mevsiminde Alexandro Casona’nın Şafakta Gelen Kadın piyesiyle başladı. Aynı sezon Alber Husson’un Gökteki Kaldırımlar komedisinde Nicole Cerusier rolüyle kısa bir zamanda ünlenen Suna Selen, Sizi Seviyorum Madam oyunuyla en iyi kadın oyuncu dalında İlhan İskender Ödülü’ne değer görüldü.

Suna Selen’in rol aldığı tiyatro oyunlarından bazıları: Budala, Sevgili Yalan, Kanlı Düğün, Tartuffe, Atçalı Kel Memet, Gel Evlenelim Yürü Boşanalım, Kanlı Düğün, Kırmızı Yorgunları, Yaban, Arıza, King Kong’un Kızları, Antigone: Sofokles, Kalpak, Vera Kissel.

Suna Selen’in rol aldığı film ve dizilerden bazıları: Gecelerin Ötesi, Izdırap Çocuğu, Dikenli Gül, Kalp Yarası, Kolsuz Bebek, Mahalle Arkadaşları, Sevimli Haydut, Kezban, Üç Çapkın Gelin, Suçlu Çocuklar, Silahları Ellerinde Öldüler, Sürtüğün Kızı, Fatoş Sokakların Meleği, İki Ruhlu Kadın, Bir Pınar Ki, Para, Ölüm Korkusu, Paprika Gaddarın Aşkı,

Yetimler Ahı, Dertli, Evlat Acısı, Hudutların Kartalı, Kaderim, Esir Hayat, İstek, Yüreğimde Yare Var, Oy Emine, Hınç, Sahte Kabadayı, Aşka Dönüş, At, Kan Bağı, Kürtaj, Faize Hücum, İffet, Can Kurban, Üç İstanbul, Çocuklar Çiçektir, Gecelerin Kadını, Fırtına Gönüller, Bugünün Saraylısı, Çalıkuşu, Oteldeki Cinayet, Ateşten Günler, Su da Yanar, Unutamadığım,

Bir Tren Yolculuğu, Benimle Evlenir Misin, Fidan Hanım’a Ne Oldu, Gönderilmemiş Mektuplar, Hızma, Bulutları Beklerken, Beş Kollu Avize, Büyü, Kısmet, Yadigar, Yağmur Zamanı, Cemalim, Nehir, Yeniden Çalıkuşu, Kızlar Yurdu, Sihirli Annem, Tutkunum Sana, Beyaz Melek, Zincirbozan, Kayıp Prenses, New York’ta Beş Minare, Devrimden Sonra, Hayat Devam Ediyor, Karadağlar, Güllerin Savaşı, Kadim Dostum.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir