Sizin Felaket Endeksiniz Nedir?

Felaketleştirme, belirli koşullar altında, bir şeyi olumsuz olarak derecelendirme veya yargılama niyetiyle belirli sözcükleri düşünerek veya söyleyerek gerçekleştirilen bir edimsel (dilbilimsel) eylemdir.

Örneğin, ” Eşim beni terk ettiği için hayatım bitti” diye düşündüğünüzde veya söylediğinizde, eşinizin sizi terk etmesiyle ilgili felaketleştirme yaparsınız.

Felaketleştirme eylemi duygusal olarak etkilidir veya etkili olma eğilimindedir. Yani, olumsuz duygularla üretilebilir veya yoğunlaştırılabilir.

Örneğe dönecek olursak, “Eşim beni terk ettiği için hayatım bitti” ifadesi, eşinizin sizi terk ettiğine dair içsel (bedensel) olumsuz duygular üretir veya yoğunlaştırır. Bu nedenle eylem, duygunun dinamik sürecinin bir parçası olabilir.

Genellikle, felaketleştirme bir çıkarımsal çıkarımlar zinciri içinde gerçekleşir. Örneğe dönecek olursak, “Eşim beni terk ettiğinden beri hayatım bitti; bu nedenle yaşamaya devam edemiyorum.” Bu nedenle eylem, daha fazla kendini yok edici dilsel eyleme (varolmaya devam etme kapasitesini reddetme) yol açabilir ve potansiyel olarak kişinin hayatına son verme kararıyla sonuçlanabilir.

Depresyon durumunda, felaketleştirme edimsel eyleminin hedefi, yukarıdaki örnekte olduğu gibi, gerçekleşmiş veya gerçekleşme sürecinde olan bir şeydir; bir ilişkinin bozulması.

Kaygı durumunda, olası bir gelecekteki olaydır; örneğin, işini kaybetme olasılığı. Öfke durumunda, hedef, başkasının bir eylemidir; örneğin, çirkin bir söz veya güvenin suistimali. Suçluluk durumunda, kişinin kendi algıladığı ahlaki ihlaldir; örneğin, bir arkadaşına yalan söylemiş olması.

Felaketleştirmenin göreceliliği

“Felaketleştirme” terimi başka bir şey ima etse de, felaket yargısı “her şey ya da hiçbir şey”den ziyade görecelidir. Bu nedenle, işinizi kaybetme olasılığı hakkında az ya da çok felaketleştirebilirsiniz . Oluşan duyguların yoğunluğu, buna karşılık, böyle bir kaybı ne kadar olumsuz yargıladığınızla pozitif olarak ilişkili olacaktır.

Örneğin, ayrılığınızı “başınıza gelebilecek en kötü şey” olarak algılayabilirsiniz, bu da son derece yoğun, depresif bir duyguyu takip eder. Öte yandan, sınavda başarısız olmayı korkunç bir şey olarak algılayabilirsiniz, ancak başınıza gelebilecek en kötü şey değildir, bu da daha az yoğun bir duyguyu takip eder.

“Berbat” ve “korkunç” gibi kelimler felaketleştirmenin dilsel performatifleri olarak kullanılabilirken, niceliksel olarak belirsizdir; yani, felaketleştirme eğiliminiz varsa bunu tam olarak belirtmek için uygun olmama eğilimindedirler.

Bu, şeyler hakkında felaketleştirme eğiliminiz üzerinde çalışırken ilerlemenizin değerlendirilmesi için sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, felaketleştirme eğiliminiz varsa bunu nasıl ölçeceğinize dair daha iyi bir anlayışa ihtiyaç vardır.

Felaket ölçme:

0 ile 10 arasında değişen “olumsuz değerler” ölçeğini düşünün; burada 10 “olası en kötü şey”dir. Söz konusu kötü olayı hayal edin ve bu olay hakkında felaket senaryoları yazarken yaşadığınız duygunun yoğunluğunu hissedin.

Söz konusu olayın 10 puanlık olumsuz değer ölçeğinde ne kadar kötü hissettirdiğini derecelendirin. (Örneğin, “Bu sınavda başarısız olmak beni çok büyük kaybeden hissettiriyor. Kötü ölçekte 10 veriyorum!”).

Söz konusu olayın ne kadar kötü olduğunu rasyonel bir şekilde değerlendirmeye odaklanın. (“Bir sonraki sınavda daha iyisini yapmaya çalışabileceğimi biliyorum, bundan daha kötü birçok şey var. Kötülük ölçeğinde 2 veriyorum.”)

(3) ve (4) adımlarından toplanan verilere dayanarak, felaketleştirme endeksini kontrol edebilirsiniz; örneğin, sınavda başarısız olmanın sonucunu, yani 10 puanlık derecelendirme ölçeğinde 8 puanı (10 – 2 = 8) ne kadar felaketleştirdiğini tam olarak ölçebilir.

Bu şekilde, bir şey hakkında felaketleştirme eğiliminizi aşmak için çalışırken, ilerlemenizi periyodik olarak kontrol edebilirsiniz. “Geçen sefer, felaketleştirme endeksim 8’di; şimdi 4’teyim.”

(3) ve (4) adımlar ayrıca duygusal olarak deneyimlediğiniz şey ile entelektüel olarak takdir ettiğiniz şey arasındaki bilişsel uyumsuzluğu da vurgulayabilir. Buradaki önemli nokta, bu adımları karıştırmamaya dikkat etmeniz.

Birçok duygusal rahatsızlık felaketleştirmeyi içerir. Ancak, olağan işleyiş biçimi, felaket düşüncesini tanımlamak için “korkunç”, “dehşet verici” ve “berbat” gibi terimler gibi felaket ifade eden kelimeler aramaktır. Ancak, bu terimler veya ilgili olanlar niceliksel olarak belirsizdir ve felaketleştirme eyleminde bile kullanılmayabilir.

Buna karşılık, burada önerilen metodoloji, felaketleştirme derecenizi niceliksel olarak kendi kendinize değerlendirmenize olanak tanıyabilir ve bu da daha sonra bu kendini yok eden bilişsel çarpıtmanın üstesinden gelmedeki ilerlemenizi izlemenize olanak tanıyabilir.

Bilişsel bir yaklaşım benimseyen terapistler için, danışanlarında felaketleştirmeyi azaltma müdahalelerinin işe yarayıp yaramadığını veya müdahalelerini değiştirmeleri veya iyileştirmeleri gerekip gerekmediğini ölçmenin bir yolunu sağlayabilir.

Gerçekten de, bu metodolojinin uygulanması nispeten hızlı ve kolay olduğundan, terapi seanslarına sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir ve yararlı geri bildirimler sağlayabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir