Sivas: Burma Han
Burma Han; Sivas’ın Divriği İlçesi, Duru Köy, Burma han Mezrası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Yapıya IV. Sultan Murat’ın onarttığı, hatta Revan Seferi’ne giderken burada gecelediği söylenmektedir. Han ve han çevresine yapılmış 7-8 haneden oluşan mezra, Çaltı Çayı kenarında yüksekçe bir tepe üzerinde bulunmaktadır.
Mengücekler devrinden kaldığı sanılan bir kervansaraydır. Alışılmış ölçülerdeki Selçuklu Kervansarayları’ndan küçüktür. 24 x 52 m boyutlarındadır. Adını düş cümle kapısında ve girişte bulunan burmalı söve/sütuncelerden aldığı söylenmektedir.
Han; batıda bir kapalı bölüm, doğuda avlu, güneyde bir mescit ve avlunun kuzeyinde revaklı pavyonlardan oluşmakta, taç kapısının doğu yönde olduğu sanılmaktadır. Kapalı bölüm geniş tutulmuş bir ana eyvan ve iki yan eyvandan oluşmaktadır. Bazalt taşlardan yapılmıştır.
Hanın batı bölümünü oluşturan ana ve yan eyvanlardan oluşan kapalı kısmı üst örtüsü ile birlikte sağlam vaziyette durmaktadır. Yalnızca giriş kapısının üzerindeki örtü yıkılmış, iç mekandaki bazı kemerlerin bir kısmı düşmüş ve bazı insan tahribatları yapılmıştır.
Avlu kısmındaki revaklı bölmeler ve taç kapı yıkılarak evler yapılmıştır. Güneyde yer alan mescit önündeki mekanlarda yıkılmıştır. Hanın kapalı kısmı burada oturanlarca ahır, samanlık ve depo olarak kullanılmaktadır. Bakımsızdır.