Sitomegalovirüs Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Sitomegalovirüs enfeksiyonu (CMV), nadiren belirgin hastalığa neden olan viral bir enfeksiyondur. CMV’ye neden olan virüs, herpes virüs ailesinin bir parçasıdır ve diğer herpes virüsleri gibi, bir süreliğine hareketsiz kalabilir ve daha sonra yeniden etkinleştirilebilir.

Haber Merkezi / CMV esas olarak küçük çocukları etkilemektedir, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yaşına gelindiğinde tüm yetişkinlerin yarısının enfekte olduğu veya enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Virüs, enfekte hamile bir anneden çocuğuna ortak kan kaynağı (göbek kordonu) yoluyla geçebilir.

Doktorlar CMV’nin üç klinik formunu tanır. Bunlar arasında şunlar yer alır: (1) Şiddeti semptomsuz olmaktan karaciğer, dalak ve merkezi sinir sistemini etkileyen, olası gelişimsel yetersizliklerle birlikte ciddi bir hastalığa kadar değişen yenidoğanın CMV inklüzyon hastalığı; (2) Enfeksiyöz mononükleoza benzeyen ve ateş, kendini iyi hissetmeme hissi (halsizlik), iskelet-kas ağrısı ve boğaz ağrısının olmaması ile karakterize edilen, akut edinilmiş CMV enfeksiyonu; (3) Zor göz enfeksiyonları (CMV retiniti), gastrointestinal CMV ve ensefalit riski yüksek olan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde (örneğin, organ nakli yapılmış veya HIV’li kişiler) CMV.

CMV ile enfekte olanların çoğunda (çocuklar veya yetişkinler) semptom gelişmez. Semptomlar mevcut olduğunda, yaşanan semptomların türü ve ciddiyeti açısından büyük bir aralık olabilir. Semptomları olan bebeklerin %10 ila 20’si arasında idrarda CMV varlığı gibi iyi huylu belirtilerden hemorajik anemi, karaciğer hasarı ve merkezi sinir sistemi (CNS) hasarı gibi tehlikeli durumlara kadar değişebilir.

Hastalığın ciddi bir formuyla doğan bebeklerde tipik olarak düşük doğum ağırlığı vardır ve ateş, sarılık ile birlikte hepatit ve purpura gibi hemorajik belirtiler gelişir. Hepatosplenomegali (karaciğer ve dalağın büyümesi), trombositopeni (kan trombositlerinin sayısında azalma), korioretinit (koroid ve retina iltihabı), mikrosefali (başın anormal küçüklüğü) ve periventriküler serebral kalsifikasyon mevcut olabilir. Psikomotor gerilik (motor kusurların ve psişik anormalliklerin gelişimi), spastik dipleji (vücudun her iki tarafında spastik felç), körlük, sağırlık veya nöbetler gelişebilir. Sitomegalovirüs enfeksiyonu bazı bebeklerde bazen belirgin olmasa da daha sonra bu çocuklarda işitme bozukluklarına neden olabilir.

Edinilmiş sitomegalovirüs enfeksiyonları sıklıkla asemptomatiktir (belirgin hiçbir semptom yoktur). Sitomegalovirüs mononükleozu veya sitomegalovirüs hepatiti olarak adlandırılan ateşli bir akut hastalık, tıbbi tedavi yoluyla temastan veya sitomegalovirüs ile spontan temastan kaynaklanabilir.

Postperfüzyon sendromu, CMV içeren taze kan transfüzyonundan iki ila dört hafta sonra gelişir ve iki ila üç hafta süren ateş, sarılık ile birlikte veya sarılıksız değişken derecelerde hepatit, karakteristik atipik lenfositoz (kanda veya herhangi bir efüzyonda lenf hücrelerinin fazlalığı) ile karakterize edilir. ) bulaşıcı mononükleoza benzeyen ve bazen de döküntü. Maligniteli veya immünsüpresif tedavi alan hastalarda CMV enfeksiyonu pulmoner, gastrointestinal veya renal (böbrek) tutuluma neden olabilir. Bu komplikasyon, immünsüpresif tedavinin kullanıldığı bazı rapor edilmiş transplantasyon serilerinde büyük önem taşımaktadır.

Sitomegalovirüs retiniti, AIDS, sitotoksik kemoterapi veya uzun süreli bağışıklık baskılanması nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan bazı kişilerde ortaya çıkabilir. Etkilenen bazı bireylerde bulanık görme, görme aktivitesinde azalma, ilerleyici görme bozukluğu ve bir veya her iki gözde belirli bir alanda görme kusuru (skotom) görülebilir.

Sitomegalovirüs enfeksiyonuna insan sitomegalovirüsleri (“tükürük bezi virüsleri” olarak da bilinir) neden olur. Bunlar, herpes virüs grubuyla yakından ilişkili enfektif ajanların bir alt grubudur. Diğer herpes virüsleri gibi insanlarda yıllarca gizli kalabilirler.

CMV enfeksiyonları ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir ancak henüz tedavi edilemez. Enfeksiyonun kötüleşmesini önleyen iki ilaç gansiklovir ve foskarnettir. Bunlar intravenöz olarak verilir ve tedavinin uzun bir süre devam etmesi gerekir. Gözdeki CMV enfeksiyonları için onaylanmış bir gansiklovir tablet formu kullanıma sunuldu.

Ayrıca intravitreal implant (Vitrasert İmplant) formunda verilen gansiklovir, ilacın göze uzun süreli verilmesini sağlamanın bir yolu olarak mevcuttur. Bu dağıtım sistemi, dağıtım sisteminin implante edilmesi için göz(ler) üzerinde küçük bir operasyon gerektirir. Bu teslimat şekli 3 ila 6 ay sürer ve tekrarlanması gerekir.

Organ nakli sırasında ortaya çıkan CMV enfeksiyonları artık sitomegalovirüs immün globulin intravenöz (insan) (CMV IGIV) ile tedavi edilmektedir. CMV IGIV, sitomegalovirüse (CMV) karşı antikorlarla zenginleştirilmiş intravenöz bir immün globulindir. Böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas ve kalp transplantasyonuyla ilişkili CMV hastalığına karşı koruyucu önlem (profilaksi) olarak onaylanmıştır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir