Şimşek’ten “Savunma Sanayii Fonu” Yorumu: Çelik Kubbe İnşa Edilecek

Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) ilişkin açıklamada bulunan Mehmet Şimşek, “Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma sanayii projelerine ek kaynak sağlamak zorundayız” dedi ve ekledi:

“Savunma projelerine kaynak gerekiyor. Savunma Sanayi fonunda ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık. Birçok yerden öneri alındı. Ekonomi kurmayları ile çalışıldı. Parti grubumuz bazı konuları tekrar değerlendirebilir.”

Mehmet Şimşek, açıklamasının devamında, “Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu’na gidecek. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek. Savunma sanayi bizim için çok önemli. Bu fona Hazine’nin herhangi bir müdahalesi yok” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek’in açıklamasından satır başları şöyle:

“Enflasyon: Hizmet enflasyonu hala yüzde 73’e yakın, hizmet enflasyonu düşmeye başladı ancak bütün dünyada atalet yani katılık içeriyor. Bu da yavaş olmasına neden oluyor. Temmuz ayında yüzde 25’lik üst limiti kaldırdık.

Enflasyon farkını yansıtmaya çalışıyorlar. Kiralarda yüzde 120’ye yakın kiralarda artış var. Benzer durum eğitimde de var. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına daha güçlü yön verecek. Hizmetler enflasyonunda birkaç tane husus olmasaydı bugün belki enflasyon hedefimize çok daha yakın olacaktık.

Bu tartışmalara çok saygı duyuyorum. Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil. Kolay olsaydı yapılabilirdi. 50 yıldır kronik bir enflasyon var. Enflasyonda düşüş var. Bizim program hedeflerimiz iddialı, tabi ki piyasa temkinli. Enflasyonda hedeflerimizi önünde sonunda tutturacağız. Tutturmak için ne gerekiyorsa yapacağız.

Siz birkaç yıl boyunca yüzde 25’lik bir limit koyarsanız tabi ki 12 aylık enflasyonun üzerinde sözleşmeler olur. Konut arzını artırmaya devam edeceğiz. Milletimizin önceliklerine odaklanıyoruz hükümet olarak artırmak zorundayız. Gıda arzını artırmamız lazım. Birinci önceliğimiz tarımda sulama, gıdayı iletirken lojistiğini de sağlayacağız.

EYT: Ben bunu söylediğimde kızıyorlar ama. Geçen sene seçim öncesinde EYT hayata geçirilmiş. Önemli bir gündem maddesi haline getirilmiş ve EYT hayata geçirilmiş. EYT’nin bu sene milli gelire oranı yüzde 2. Bütçede çok yoğun bir çaba içindeyiz.

Yapısal reformları gündemimize aldık. Birincisi hasılat tespiti ikinci izaha davet müessesi. Son 5 yılda lüks araç alanlardan tutun tekne alanlara kadar. Aylık harcaması 5 milyon TL’den fazla harcaması olanları takibe aldık.

Deprem harcamaları hariç bütçe Meclis’e götürülür ve Meclis onaylar. 10 yıllık ortalama sapma yüzde 1 düzeyinde.

Kamuda Tasarruf: Kamu maliyesinde duruş çok ciddi bir şekilde dezenflasyonu destekleyici hale gelecek. Hiçbir bakanlık kendisine verilen bütçenin üzerine çıkamayacak. Araç kiralamalarda yüzde 15’lik bir düşüş var. Kısa vadede makroekonomik bir istikrar programı orta vadede bir dönüşüm programı.

KKM 59 haftadır kesintisiz düşüyor. 100 milyar dolarlık düşüş ve net rezervlerindeki iyileşme ile birlikte 200 milyar dolarlık Türkiye’nin bilançosunda iyileşme var.
Arzulardık ki hedeflerimize ulaşalım yıl sonunda.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu: Bu paket tamamen savunma sanayi fonuna ayrılmak için yapıldı. Deprem sonrasında vergi verilmiş ancak bunlar bir deprem fonunda toplanmamış. Dolayısıyla deprem olduğunda da buradan değil bütçeden harcama yapılmış.

Vatandaşın zerre kuşkusu olmasın bu paketin bir kuruşu bile bütçeye gelmeyecek. Etrafımızda savaş var, bizim caydırıcılık gücünü artırmamız bu ülkenin korunabildiğini göstermemiz lazım. Para harcamamız lazım. Başka yerden alın diyebilirler, biz zaten bütçede EYT ve depremi yönetmeye çalışıyoruz.

İki seçeneğiniz var ya borçlanacaksınız gelecek nesillere faiz yükü vereceksiniz ve bu milletimizin lehine değil. Diğer seçenek ise kendi kaynaklarımızla kendi yağımızda kavrulmamız. Bu işlemler üzerinden bir çaba var ve bu çabanın tamamı savunma sanayiine gidecek. 3 bin 500 firma var sadece 2 firmayı siyaseten adres göstermek çok yanlış.

Başkanlık sisteminde bütçe hariç Meclis’e yasa teklifi götürmez. Eleştirilere de kulaklarımızı tıkayamayız. Havuza öneriler gelmiş Yüce Meclis’e sunulmuş. Meclis gelen değerlendirmeleri dikkate alır.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir