Şimşek’e Göre Enflasyon 2026’da Tek Haneye Düşecek

Ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirme yapan Mehmet Şimşek, enflasyonun, 2024 yılı sonunda yüzde 42’inin biraz üstünde, 2025 yılında yüzde 17,5 seviyesinde, 2026 yılında ise tek haneli rakam olacağını söyledi.

Haber Merkezi / Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük’te AK Parti’nin gerçekleştirdiği “Türkiye Buluşmaları” programında, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şimşek, enflasyonun 2024 yılı sonunda Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 42 olan tahmin bandına yakın bir noktaya ulaşılacağını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Bizim Merkez Bankamızın açıkladığı bir tahmin bandı vardı. O tahmin bandının üst kısmı yüzde 42’ydi. Bu sene muhtemelen Merkez Bankamızın tahmin bandının üstüne yakın bir noktaya çekmiş olacağız.

Gelecek senede yine bandın orta noktası olan yüzde 17,5 gibi yani en azından Orta Vadeli Program’da öngörüyoruz. Ondan sonraki yıl da tek hane. Tekrar yüzde 10’un altı. Dolayısıyla enflasyonda düşüş patikası bu çerçevede.”

Erdoğan: Program çalışıyor

Öte yandan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı’nda ekonomiye dair önemli mesajlar verdi:

“Ülkemiz bugün uluslararası doğrudan yatırımların yöneldiği öncü destinasyonlardan biri haline geldi… Bundan sonra da ortak akılla sorunlarımıza çözüm bulacak, yeni reform paketlerini devreye alacağız.

Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda yatırım yüzyılı yapmaya kararlıyız… Son 21 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4lük büyüme kaydederek satın alma gücü paritesine göre 11. sıraya yükseldik.

2002’de 36 milyar dolar ihracatla dünya ticaretinden binde 5 pay alırken bugün 256 milyar dolara ulaşan ihracatımızla payımızı yüzde 1in üzerine çıkardık… Son 15 yılda Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık yüzde 31’ini uluslararası sermayeli şirketler yaptı.

Cari açığımızın düştüğü, rezervlerin arttığı, risk göstergelerinin iyileştiği, enflasyonun kontrol altına alındığı bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Son dönemde açıklanan büyüme, istihdam, dış ticaret ve enflasyon verileri (Orta Vadeli) programın çalıştığını ortaya koyuyor… Özel sektör istihdamında uluslararası yatırımcıların payı yüzde 8,8’e çıktı.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir