Serebral Palsi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Serebral palsi (SP), kas hareketini ve koordinasyonu etkileyen bir grup rahatsızlığı ifade eder. Daha ayrıntılı bir tanımla; beyinden kaynaklanan, fakat altında ilerleyici bir hastalık nedeni bulunmayan, hareketlerin kontrolünü olumsuz etkileyen, doğumdan itibaren ve erken süt çocukluğu çağında başlayan hastalıklar grubudur.
Serebral palsi başlığı aslında bu hastaların aynı rehabilitasyon, eğitim ve tedavi yöntemlerine ihtiyaçları olduğunu göstermektedir. SP, çocukluktaki motor engellerin en yaygın nedenidir. Dünya çapında her 1000 çocuktan en az 1,5 ila 4’ünü etkiliyor.
Serebral palsinin belirtileri nelerdir?
SP semptomları kişiden kişiye ve hafiften şiddetliye değişir. SP’li bazı kişiler yürüme ve oturmada güçlük çekebilirken, bazıları da nesneleri kavramada sorun yaşayabilir. Semptomlar zamanla daha şiddetli veya daha az şiddetli hale gelebilir. Ayrıca beynin etkilenen kısmına göre de değişir.
Daha yaygın işaretlerden bazıları;
- Dönme, tek başına oturma veya emekleme gibi motor beceri kilometre taşlarına ulaşmada gecikmeler
çok gevşek veya çok sert olma gibi kas tonusunda değişiklikler - Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu
- Spastisite veya sert kaslar ve abartılı refleksler
- Ataksi veya kas koordinasyonu eksikliği
- Titreme veya istemsiz hareketler
- Aşırı salya ve yutma ile ilgili sorunlar
- Yürümede zorluk
- Tek elle uzanmak gibi vücudun bir tarafını tercih etmek
- Nöbetler , zihinsel engelliler ve körlük gibi nörolojik sorunlar
Çoğu çocuk SP ile doğar, ancak aylar veya yıllar sonra bir bozukluk belirtisi göstermeyebilirler. Belirtiler genellikle bir çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. Çocuğunuzun SP’si olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuzu arayın. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Serebral palsiye ne sebep olur?
Anormal beyin gelişimi veya gelişmekte olan beyinde hasar SP’ye neden olabilir. Hasar, beynin vücut hareketini, koordinasyonunu ve postürü kontrol eden bölümünü etkiler.
Beyin hasarı genellikle doğumdan önce ortaya çıkar, ancak doğum sırasında veya yaşamın ilk yıllarında da olabilir. Çoğu durumda, SP’nin kesin nedeni bilinmemektedir. Olası nedenlerden bazıları şunlardır:
- Asfiksi neonatorum veya doğum ve doğum sırasında beyne oksijen eksikliği
- Anormal beyin gelişimiyle sonuçlanan gen mutasyonları
- Bebekte şiddetli sarılık
- Maternal enfeksiyonlar, örneğin alman kızamığı ve herpes simpleks
- Ensefalit ve menenjit gibi beyin enfeksiyonları
- İntrakraniyal kanama veya beyne kanama
- Araba kazası, düşme veya çocuk istismarı sonucu kafa yaralanmaları
Serebral palsi nasıl sınıflandırılır?
Serebral palsi, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemine (GMFCS) göre sınıflandırılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa’da Serebral Palsi Gözetimi, GMFCS’yi SP’li kişilerin fiziksel yeteneklerini belirlemek için evrensel bir standart olarak geliştirmiştir.
Sistem şunlara odaklanır;
- Oturma yeteneği
- Hareket kabiliyeti
- Bağımsızlık çizelgesi
- Uyarlanabilir teknolojinin kullanımı
GMFCS’nin beş seviyesi azalan hareketlilikle artar;
- Seviye 1 serebral palsi; Seviye 1 SP, sınırlama olmaksızın yürüyebilme ile karakterizedir
- Seviye 2 serebral palsi; Seviye 2 SP’li bir kişi sınırlama olmaksızın uzun mesafelerde yürüyebilir, ancak koşamaz veya zıplayamaz. Yürümeyi ilk öğrendiklerinde bacak ve kolluk gibi yardımcı cihazlara ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca evlerinin dışında dolaşmak için tekerlekli sandalye kullanmaları gerekebilir
- Seviye 3 serebral palsi; Seviye 3 SP’li bir kişi çok az destekle oturabilir ve herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan ayakta durabilir. İç mekanda yürürken yürüteç veya baston gibi elde taşınan yardımcı cihazlara ihtiyaçları vardır. Ayrıca evin dışında dolaşmak için tekerlekli sandalyeye ihtiyaçları vardır
- Seviye 4 serebral palsi; Seviye 4 SP’ye sahip bir kişi, yardımcı cihazlar kullanarak yürüyebilir. Tekerlekli sandalyede bağımsız hareket edebiliyorlar ve otururken biraz desteğe ihtiyaçları var
- Seviye 5 serebral palsi; Seviye 5 SP’li bir kişinin baş ve boyun pozisyonunu korumak için desteğe ihtiyacı vardır. Oturmak ve ayakta durmak için desteğe ihtiyaçları vardır ve motorlu bir tekerlekli sandalyeyi kontrol edebilirler
Serebral palsi nasıl teşhis edilir?
Bir doktor, tam bir tıbbi öykü alarak, ayrıntılı bir nörolojik muayene içeren bir fizik muayene yaparak ve semptomları değerlendirerek SP’yi teşhis edecektir. Ek testler de gerçekleştirilebilir:
- Beyindeki elektriksel aktiviteyi değerlendirmek için bir elektroensefalogram (EEG) kullanılır. Birisi nöbetlere neden olan epilepsi belirtileri gösterdiğinde istenebilir
- Bir MR taraması kullanımları güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları beynin ayrıntılı görüntülerini üretmek
- Beyindeki herhangi bir anormalliği veya yaralanmayı tanımlayabilir
- Bir CT taraması beynin net ve kesitsel görüntüler oluşturur. Ayrıca herhangi bir beyin hasarını ortaya çıkarabilir
- Kraniyal ultrason, küçük bebeklerde beynin temel görüntülerini elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanmanın nispeten hızlı ve ucuz bir yöntemidir
Kanama bozuklukları gibi diğer olası durumları dışlamak için bir kan örneği alınabilir ve test edilebilir Doktorunuz SP’yi doğrularsa, sizi genellikle bozuklukla ilişkili nörolojik sorunları test edebilecek bir uzmana yönlendirebilirler. Bu testler şunları tespit edebilir;
- Bir veya iki gözde bulanık görme gibi görme kaybı ve bozukluğu
- Sağırlık
- Konuşma gecikmeleri
- Zihinsel engelliler
- Hareket bozuklukları
Serebral palsi ile ilişkili başka koşullar nelerdir?
SP’li kişilerin başka sorunları olabilir, örneğin:
- Konuşma ve dil bozuklukları dahil iletişim zorlukları
- Salya akıtma
- Skolyoz (eğrilik), lordoz (sırt sırtı) ve kifoz (kamburluk) gibi omurga deformitesi
- Kireçlenme
- Kaslar ağrılı pozisyonlarda kilitlendiğinde ortaya çıkan kontraktürler
- Inkontinans
- Osteopeni veya kemikleri kolayca kırılabilir hale getirebilen zayıf kemik yoğunluğu
- Diş problemleri
Serebral palsi nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı sınırlamaları iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Tedavi yardımcı araçlar, ilaçlar ve ameliyatı içerebilir.
Yardımcı araçlar; Yardımcı yardımlar şunları içerir:
- Gözlük
- İşitme cihazları
- Yürüme yardımcıları
- Vücut telleri
- Tekerlekli sandalyeler
İlaçlar; Oral antikonvülsanlar ve kas gevşeticiler, genellikle SP için birinci basamak tedaviler olarak kullanılır. Doktorunuz şunları yazabilir;
- Diazepam (Valium)
- Dantrolen (Dantrium)
- Baklofen
- Tizanidin (Zanaflex)
Doktorunuz ayrıca, ilacın implante edilebilir bir pompa ile verildiği yerel botulinum toksini tip A (Botoks) enjeksiyonları veya intratekal baklofen tedavisi önerebilir.
Ameliyat; Ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği iyileştirmek için ortopedik cerrahi kullanılabilir. Sıkı kasları serbest bırakmak veya spastisitenin neden olduğu kemik anormalliklerini düzeltmek için de gerekli olabilir.
Kronik ağrı veya spastisiteyi azaltmak için son çare olarak seçici dorsal rizotomi (SDR) önerilebilir. Omurga tabanına yakın sinirleri kesmeyi içerir.
Diğer tedaviler; SP için diğer tedavi türleri şunları içerir:
- Konuşma terapisi
- Fizik Tedavi
- İş terapisi
- Rekreasyonel terapi
- Danışmanlık veya psikoterapi
- Sosyal hizmetler danışmanlığı
Her ne kadar kök hücre tedavisi SP için potansiyel bir tedavi olarak araştırılmaktadır, araştırma erken dönemlerinde hala.
Serebral palsi nasıl önlenebilir?
SP’ye neden olan sorunların çoğu her zaman önlenemez. Bununla birlikte, hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, komplikasyonları en aza indirmek için bazı önleyici tedbirler alabilirsiniz.
Kızamıkçık gibi fetal beyin hasarına neden olabilecek hastalıklara karşı aşı olmak önemlidir. Yeterli doğum öncesi bakımı almak da çok önemlidir. Hamilelik sırasında doktorunuzla düzenli randevulara gitmek erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir .
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.