Save the Children: Suriye’deki Çatışmalarda En Çok Çocuklar Zarar Gördü

Save the Children Suriye Direktörü Rasha Muhrez, Suriye’de devam eden çatışmaların, çocukların hayatları, gelecekleri ve aileleri için ciddi riskler oluşturduğu konusunda uyardı.

Haber Merkezi / Rasha Muhrez, “Suriye genelinde son dönemde gerçekleşen çatışmalarda, elektrik ve su istasyonları, okullar ve hastaneler gibi hayati önem taşıyan sivil altyapılar tahrip oldu” dedi.

Muhrez, Suriye’deki insani durumun daha önce görülmemiş düzeyde olduğunu, yaklaşık yarısı çocuk olmak üzere 16 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Rasha Muhrez, Suriye krizinin başlangıcından bu yana en yüksek rakam olduğu belirterek, devam eden şiddetin zaten felaket boyutunda olan insani krizi daha da kötüleştirdiği uyarısında bulundu.

Muhrez, çatışmaya dahil olan tüm tarafları, sivillerin ve sivil altyapının korunmasını öngören uluslararası hukuka uymaya çağırdı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu (IICI), yayınladığı yeni bir raporda, Suriye’de artan şiddet konusunda uyardı. Komisyon, raporunda Suriye’de kontrolden çıkma riski olan kaygı verici bir insani krizin giderek derinleştiğini vurguladı.

Raporda ülke genelinde, ekonominin büyük bir hızla çöküşü, kamu desteklerinin budanması ve yerel otoritelerin yırtıcı uygulamalarının ortasında umutsuzlukla körüklenen yeni protestoların  patlak verdiği kaydedildi.

Raporda özellikle Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı, sivillerin hedef alındığı, Kürt bölgelerine yönelik askeri operasyonların ve saldırıların yoğunlaştığı belirtildi.

Bölgedeki altyapıyı tahrip ederek yerel halkı zor durumda bırakan saldırılarla eş zamanlı olarak keyfi gözaltılara, işkence ve yağmalama vakalarına da sıkça rastlandığı vurgulandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir