Samsun: Yeni Cami Köyü Ahşap Camii
Ahşap Camii; Samsun’un Terme İlçesi, Yeni Cami Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Camiye ait bir inşa kitabesi yoktur. Kayıtlı bir vakfiyesine de yoktur. Caminin muhtelif yerlerinde, aşı boyalı ve ahşap yüzeylere oyularak yazılmış, inşa tarihine dair bir işaret görülmeyen yazılar görülmektedir.
Mihrabın sağındaki bordürde, ağaç yüzeye oyularak Arapça “1259” yazılmıştır. Basitçe dörtgen çerçeve içine alınan M. 1843 yılına denk gelen bu tarihin biraz üstünde, ahşap yüzeye mürekkeple gayet küçük olarak yazılmış nesih bir yazı yer alır: “Hâzâ ta’miru usta Oflu / Ahmed bin İbrahim / Sene 1259”
Burada geçen ifadelerden caminin H. 1259 / M.1843 yılında İbrahim oğlu Ahmed tarafından tamir edildiği anlaşılmaktadır. Harime açılan kuzey duvarın ortasındaki kapı kanadında, basit kazıma ve boyama usulüyle “sene 1318” (M. 1900) yazılıdır. Bu tarih, kapı kanadının yenilendiği tarih olabilir.
Cami mimari açıdan, Çarşamba Gökçeli (1206) ve Şeyh Habil Camii’nin (1211) küçük bir benzeridir. Terme ve civarının Çarşamba’dan daha sonra iskân edilmiş olabileceğini düşünürsek Terme’deki yapıların bu yıllardan sonra inşa edilmiş olabileceği anlaşılır. Camii’nin yöredeki benzerleri gibi 15–18. yüzyıl arasında inşa edilmiş olabileceğini düşünmekteyiz.
Cami; düz bir alanda, taşlara oturan kalın kütükler üzerinde kirişleme usulüyle kurularak yerden 0.60 m. kadar yükseltilmiştir. Dikine dikdörtgen şekildeki 8.55 x 10.80 m. boyutlarındaki harimin, kuzeyinde bir son cemaat yeri, doğusunda bir revak yer alır. Bunlarla birlikte 10.35 x 14.60 m.ye ulaşan tek katlı camiyi üç omuz kırma bir çatı örtmektedir.
Çatının altı, bakkal tavan şeklinde açıkken, yakınlarda muhdes bir tavan311 yapılmıştır. Kuzeydeki kapıyla ulaşılan caminin kadınlar mahfili ve minaresi yoktur. Yapı ahşaptan, yığma tekniğinde inşa edilmiştir. Harim duvarları, köşede kurtboğazı geçmelerle birbirine geçirilen 0.15 – 0.16 m. kalınlıktaki ahşap perdelerle yapılmıştır. Perdeler harim ve son cemaat yerinde duvar boyunca uzatılan tek parça karaağaçtandır.