Samanyolu Ve Andromeda Ne Zaman Çarpışacak?

Onlarca yıldır en yakın büyük galaktik komşumuz olan Andromeda Galaksisi’nin (M31 ya da Messier 31 olarak da bilinir) saniyede yaklaşık 120 km hızla Samanyolu’na doğru ilerlediğini biliyoruz.
Haber Merkezi / Sorun şu ki, M31’in yaklaşma hızını ölçmek oldukça kolay, ancak tam yönünü ölçmek çok zor. En iyi tahmin, M31’in yaklaşık 4 milyar yıl içinde Samanyolu’yla neredeyse doğrudan çarpışacağını öne sürüyor.
Ancak, yakın zamanda yapılan araştırmalar çarpışmanın çoktan başlamış olabileceğini iddia ediyor. Bunun nedeni, her iki galaksinin de görünür yıldızların çok ötesine uzanan ve muhtemelen kütlelerinin yüzde 70’ine kadarını oluşturan gaz haleleriyle çevrili olmasıdır.
Bu durumda M31’in halesi ile Samanyolu’nun etkileşimi zaten başlamış oluyor.
Bu çarpışma, aslında bir “birleşme” olarak da tanımlanabilir, çünkü galaksilerdeki yıldızlar arasındaki mesafeler o kadar büyük ki, bireysel yıldız çarpışmaları pek olası değil.
Bunun yerine, iki galaksi birleşerek yeni bir eliptik galaksi oluşturacak. Bu süreçte, Güneş Sistemi’nin de Samanyolu içindeki konumu değişebilir, ancak doğrudan yok olması beklenmiyor.
Andromeda Galaksisi, Samanyolu’na en yakın büyük sarmal galaksidir ve Yerel Grup adı verilen galaksi kümesinin bir üyesidir.
Andromeda, Dünya’dan yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunur ve Andromeda Takımyıldızı yönünde yer alır. Çıplak gözle bile hafif bulanık bir leke olarak görülebilir, bu da onu Dünya’dan gözlemlenebilen en uzak nesnelerden biri yapar.
Andromeda, Samanyolu’ndan daha büyük bir galaksidir. Çapı yaklaşık 220.000 ışık yılı civarındadır (Samanyolu’nun çapı ise yaklaşık 100.000 ışık yılıdır). Sarmal kolları, yıldızlar, gaz ve toz bulutlarıyla dolu bir disk içerir. Merkezinde ise süper kütleli bir kara delik olduğu tahmin ediliyor.
Andromeda’nın kütlesi yaklaşık 1,5 trilyon Güneş kütlesi olarak hesaplanıyor ve içinde tahminen 1 trilyon yıldız barındırıyor. Bu, Samanyolu’ndaki yıldız sayısının (yaklaşık 200-400 milyar) oldukça üzerinde.