Safiye Erol Kimdir? Hayatı, Eserleri
2 Ocak 1902 yılında Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde dünyaya gelen Safiye Erol, 2 Ekim 1964 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. On yaşına kadar ilkokulda okuduktan sonra Fransız Mürebbiyeler Okulu’na girdi, 1914’te İstanbul / Haydarpaşa’daki Alman Lisesi’ne geçti. 1917 yılında Türk – Alman Derneği’nin aracılığıyla gittiği Almanya’da felsefe dalında yükseköğretimini ve doktora öğrenimini tamamladı.
1926 yılında İstanbul’a döndükten sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nde kısa bir süre çalıştı. Sonraki yıllarda kendini yazarlığa ve tasavvufa vererek Kenan Rıfaî tarikatına bağlandı. Almanya’ya okumak için gönderildiğinde on üç yaşındaydı. On beş yıl kaldığı Almanya’da Almanca, Fransızca ve Doğu dillerini ve kültürünü öğrendi. Hürriyet tutkunu bir Hintli ile tanıştı. Evlenmeye karar verdi. Ancak Hintli onu Hindistan’a götürmek isteyince caydı ve Türkiye’ye döndü. Türkiye’de 1931 yılında evlendi.
Erol, 1926 yılından başlayarak öykü ve çevirilerini Safiye Sami Dilârâ imzasıyla “Milli Mecmua” ve “Her Ay” gibi dergilerde yayımladı. “Rabindranath Tagore” başlığını taşıyan ilk yazısı yine “Milli Mecmua”da 1927 yılında çıkmıştı. Yazılarının bir bölümü kitaplaşamadan tefrika edildikleri gazetelerde kaldı. Yüzlerce makale yazdı. Yazılarından başka Hamsun ve Selma Lagerlöff (Portugaliye Kraliçesi), La Motte Faque (Su Kızı) gibi yazarlardan roman çevirileri yaptı. 1964 yılı boyunca kesintisiz olarak yazmayı sürdürdü.
Daha sonra “Makaleler” adıyla toplanan yazıları “Milli Mecmua”, “Her Ay”, “Yeni İstanbul”, “Havadis”, “Türk Yurdu” ve “Son Havadis” gazete ve dergilerinde yayımlanmıştı. Yazılarında içten ve sıcak bir üslupla kullandığı dil; kimi zaman hitabet dili, kimi zaman da akıcı bir dildir. İyi bir fıkra yazarı olan Erol’un romanlarının hepsinde de aşk yüzünden acı çeken kahramanlar vardır. Bu aşklar romantik, hatta marazi denebilecek aşklardır.
Erol’un 1951 yılında Kenan Rıfaî hakkında yaptığı üç bölümlük bir felsefî incelemesi, Kenan Rıfaî ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık adıyla yayımlandı. 1955 yılında “Tercüman” gazetesinde son romanı olan Dineyri Papazı tefrika edildi. Asr-ı Saadet (Hz. Muhammed’in hayatta olduğu dönem)’i anlatan Çölde Biten Rahmet Ağacı adlı eseri ise 1962 yılında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika edildi. Safiye Erol uzun süre unutulduktan sonra, Halil Açıkgöz’ün çabaları sonunda Kubbealtı Neşriyat’ın kitaplarını yayımlamasıyla 2001 yılından itibaren yeniden edebiyat gündemine girdi.
Selim İleri’ye göre edebiyat tarihine bir ‘nankörlük tarihi’ denilebilir; çünkü Nihat Sami Banarlı’nın “Resimli Türk Edebiyatı” çalışmasının dışında hiçbir yerde Erol’un adına rastlanmaz. Murat Belge’ye göre ise Safiye Erol sözgelişi “Bir Halide Edip’ten daha aşağı değildir”. Tarık Buğra da onun yazma gerekçesini şöyle açıklar: “Yazarlığının tek sebebi, tadına ve değerine vardığı medeniyetimizden aldıklarını yayabilmek arzusuydu.” Bir başka yazar olan Mahmut Çetin de şunları söylüyor:
“Derin bir kültüre, köklü bir birikime ve kuvvetli bir üsluba sahip olan Safiye Erol’un eserlerinde Doğu ve Batı’yı tanıyan bir aydının güçlü tahlilleri dikkat çeker. O; Tanzimat’tan sonra medeniyet buhranı geçiren, kültür bunalımı yaşayan insanımızın karşılaştığı çıkmazları, içinde bulunduğu açmazları ve geçirdiği hafakanları fark eden ender insanlardan biri. Zevkle okunan eserleri, aynı zamanda meçhul zannedilen insanın hakikatine, eşyanın mahiyetine ve maveranın (görülen alemin ötesi) manasına götürüyor okuru… Metafiziğin harikulade sırlarını ifşa ediyor.” Kitaplarının yeni basımları 2001 yılından itibaren Kubbealtı Akademi Cemiyeti’nce yapılmaya başlandı. Fetih Cemiyeti’ne üyeydi.
Safiye Erol’un eserleri: Kadıköy’ün Romanı (1938), Ülker Fırtınası (1944), Ciğerdelen (1947), Dineyri Papazı ((Yay. Haz: Halil Açıkgöz, 2001), Ken’an Rıfaî ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık (Samiha Ayverdi, Nezihe Araz ve Sofi Huri ile 1951), Çölde Biten Rahmet Ağacı (Yay. Haz. Halil Açıkgöz, 2001), Makaleler (2002), Portugaliye İmharatoriçesi (Selma Lagerlöf’den,1941), Su Kızı (La Matte-Foque’den, 1945).