Romatizmal Ateş Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Romatizmal ateş, Amerika Birleşik Devletleri’nde nadir görülen ancak dünyanın bazı diğer bölgelerinde yaygın olan bir iltihaplı hastalıktır. Esas olarak 6 ila 16 yaş arasındaki çocukları etkiler ve boğaz ağrısı veya kızıl ateşi gibi streptokok bakterileriyle enfeksiyondan sonra gelişir.

Haber Merkezi / Tedavi edilmeyen streptokok enfeksiyonu olanların yaklaşık %5’inde romatizmal ateş gelişir. Romatizmal ateş kalbi, eklemleri, sinir sistemini ve/veya cildi etkileyebilir. Tüm vakaların yarısından fazlasında, kalp kapakçıklarının ciddi inflamatuar hastalığına yol açar. Eklem hastalığı, romatizmal ateşin ikinci en yaygın sonucudur.

Romatizmal ateşten önce gelen streptokok enfeksiyonu boğaz ağrısı olarak fark edilebilir veya fark edilmeyebilir. İki veya üç haftalık bir latent dönemden sonra hastada romatizmal ateş semptomları gelişebilir. En yaygın semptomlar şunlardır: boğaz ağrısı; şişmiş, kırmızı bademcikler; ateş; baş ağrısı; ve özellikle dizlerde eklem ve kas ağrıları.

Romatizmal ateşin neden olabileceği en ciddi sorun romatizmal kalp hastalığıdır. Kalp odacıklarını kaplayan zarlar iltihaplanmış olabilir (endokardit), kalbin kas duvarları iltihaplanmış olabilir (miyokardit), kalbi çevreleyen zar iltihaplanmış olabilir (perikardit) veya bu semptomların herhangi bir kombinasyonu görülebilir.

Daha önce mevcut olmayan bir kalp üfürümü, kalbin büyümesi (kardiyomegali), konjestif kalp yetmezliği ve perikardiyal sürtünme sürtünmesi veya damarlardan kalp dokusuna kan sızması romatizmal karditin belirtileri olabilir. Bu bozukluğa sahip hastalarda kalp kapakçıklarında iltihaplanma ve buna bağlı skarlaşma meydana gelir ve kalp fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Bozukluk sinir sistemini etkiliyorsa hasta, tipik olarak ilk streptokok enfeksiyonundan birkaç ay sonra belirginleşen ani, tekrarlanmayan uzuv hareketleri ve yüz buruşturmalarla (Sydenham koresi) ortaya çıkabilir. Bu tür semptomlar birkaç hafta veya ay sonra ortadan kalkabilir.

Bozukluk bağ dokusunu veya otoimmün sistemi etkiliyorsa, kemiklerin üzerinde ve eklemlerin yakınında cilt altında ağrısız, sert, yuvarlak yumrular (subkutan nodüller) gelişebilir. Nodüller nadiren bir aydan uzun sürer. Ancak, ilişkili artrit bir süre devam edebilir.

Kalp iltihabı (kardit), kore ve artrit, tek başına veya birlikte görülebilen romatizmal ateşin komplikasyonlarıdır. Subkutan nodüller ve tipik bir döküntü (eritema marginatum) kardit olmadan nadiren görülür. Orta dereceli ateş, genel bir rahatsızlık hissi (halsizlik) ve yorgunluk genellikle görülür, özellikle kardit mevcut olduğunda.

Romatizmal ateş, Grup A streptokok enfeksiyonlarıyla (strep boğaz enfeksiyonu) açıkça bağlantılı olsa da, bozukluğa neden olan kesin mekanizma iyi anlaşılmamıştır. Strep boğaz enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır, oysa romatizmal ateş bulaşıcı değildir. Romatizmal ateş geçiren kişilerde tekrarlayan strep enfeksiyonlarıyla alevlenmeler görülme eğilimi vardır.

Romatizmal ateş tanısı, fizik muayenede en az iki majör tanı kriterinin bulunması veya bir majör ve en az iki minör tanı kriterinin bulunmasıyla konulur.

Tedavi, aspirin veya kortikosteroidler gibi iltihap önleyici ilaçlarla iltihabı azaltmak için tasarlanmıştır. Strep boğaz enfeksiyonu için pozitif kültürleri olan kişiler ayrıca antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ayrıca tekrarlamayı önlemek için penisilin, sülfadiazin veya eritromisin gibi düşük dozlu antibiyotikler bir süre boyunca alınır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir