Resesif Çoklu Epifiz Displazisi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Resesif çoklu epifiz displazisi (rMED), esas olarak uzun tübüler kemiklerin büyüme bölgelerini (displazi) etkileyen anormal iskelet gelişimiyle karakterize nadir bir genetik bozukluktur; buna el, kalça, diz ve ayak kemikleri de dahildir.

Haber Merkezi / Eklem ağrısı, özellikle kalça ve/veya dizlerde ağrı yaygındır ve çocukluk döneminde gelişir. Etkilenen bireylerde omurganın hafif yana doğru eğriliği (skolyoz) gibi ek anormallikler görülebilir. Kulüp ayak veya yarık damak gibi bazı malformasyonlar doğumda mevcut olabilir (konjenital). rMED, SLC26A2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Bu gen, aynı zamanda diastrofik displazi sülfat taşımacılığı veya DTDST geni olarak da bilinir .

Bozukluğun adındaki ‘resesif’ terimi, bozukluğun nasıl kalıtıldığına (otozomal resesif kalıtım) işaret eder. rMED, kıkırdak ve kemiğin anormal büyümesi veya gelişimi ile karakterize bir grup bozukluk için kullanılan genel bir terim olan iskelet displazisinin (osteokondrodisplazi) bir biçimidir. Bozukluk ayrıca çoklu epifiz displazisi tip 4 olarak da bilinir.

Belirli semptomlar ve fiziksel bulgular kişiden kişiye değişebilir. Etkilenen bireyler nispeten hafif semptomlar geliştirebilir ve bazı durumlarda bireyler resesif çoklu epifiz displazisi tanısı almadan yetişkinliğe ulaşabilir. Ancak çoğu bireye çocukluk döneminde bir noktada iskelet displazisi tanısı konur. Diğer bireylerde daha ciddi komplikasyonlar olabilir.

Etkilenen bebeklerin yaklaşık %50’sinde doğumda mevcut olan iskelet malformasyonları (örneğin; kulüp ayak, parmakların bükülü pozisyonda sabit veya ‘kilitli’ olması (klinodaktili) veya ağız tavanının anormal kapanması (yarık damak) bulunur.

Etkilenen çocuklar genellikle kısa, kısa parmaklar ve ayak parmakları (brakidaktili), birinci ve ikinci ayak parmakları arasındaki boşluğun genişlemesi ve omurganın hafif, anormal yana doğru eğriliği (skolyoz) gibi anormal kemik ve kıkırdak gelişimi (iskelet displazisi) semptomları veya belirtileri gösterir.

Kulüp ayak, klinodaktili veya yarık damak da ilk olarak çocukluk döneminde belirginleşebilir. Bazı çocuklarda, diastrofik displazilerde olduğu gibi bebeklikte kulaklar şişebilir. Azalmış kas tonusu (kas hipotonisi) önemli olabilir ancak fizik tedavi ile düzelir. Ayrıca, özellikle genel anestezi ile bir operasyon gerekiyorsa, servikal omurgaya dikkat edilmelidir.

Etkilenen bireyler ayrıca etkilenen eklemlerde erken başlangıçlı ağrı ve sertlik yaşarlar (erken başlangıçlı artrit) ve bu kronik eklem ağrısı (artralji) ve eklem hasarı şeklinde gelişebilir. Kalçalar ve dizler genellikle etkilenir. Etkilenen bireylerde sıklıkla kalçalarda yanlış hizalama veya malformasyon gelişir (kalça displazisi).

Etkilenen bazı bireylerde yalpalayarak yürüme (anormal yürüyüş) gelişir ve hafif kısa boy görülebilir, ancak sık rastlanan bir bulgu değildir. Özellikle ergenlerde birden fazla eklem etkilenebilir. Eklem ağrısı genellikle fiziksel egzersizden sonra daha da kötüleşir. Bazı bireylerde kasların, tendonların veya diğer dokuların kısalması veya sertleşmesi (kontraktürler) nedeniyle etkilenen eklemlerde deformite veya sertlik gelişir.

rMED ile ilişkili belirli bir bulgu, çift katmanlı veya bölmeli patelladır. Patella veya diz kapağı, diz ekleminin önünü koruyan üçgen kemiktir. Çift patella, aralarında kıkırdak bulunan bir katman yerine iki kemiksi (kemiksi) katmana sahiptir. Çift patella herhangi bir semptomla ilişkili olmayabilir (asemptomatik) veya sık sık çıkıklara, diz ağrısına ve potansiyel olarak dizin işlevsel yetersizliğine yol açabilir. Bazı durumlarda, çift patella yetişkinlikte kendiliğinden düzelir.

Resesif çoklu epifiz displazisi, SLC26A2 genindeki bir mutasyondan kaynaklanır . Genler, vücudun birçok işlevinde kritik bir rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir genin mutasyonu meydana geldiğinde, protein ürünü hatalı, etkisiz veya yok olabilir. Belirli proteinin işlevlerine bağlı olarak, bu vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.

Genetik hastalıklar, babadan ve anneden alınan kromozomlardaki belirli bir özellik için genlerin birleşimiyle belirlenir. Resesif genetik bozukluklar, bir birey her iki ebeveyninden de aynı özellik için aynı anormal geni miras aldığında ortaya çıkar. Bir birey bir normal gen ve bir hastalık geni alırsa, kişi hastalık için taşıyıcı olacaktır, ancak genellikle semptomlar göstermeyecektir. Taşıyıcı ebeveynlerden ikisinin de kusurlu geni geçirmesi ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olması riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynleri gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveyninden de normal genler alması ve o belirli özellik için genetik olarak normal olması şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

SLC26A2 geni , kromozom 5’in (5q32) uzun kolunda (q) bulunur. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bir bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan vücut hücreleri normalde 46 kromozoma sahiptir. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır. Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” olarak adlandırılan uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda ayrılır.

SLC26A geninin protein üretimi, iskelet ve diğer dokuları oluşturmak için gereken belirli kıkırdak proteinlerinin etkili hücresel taşınması için gereklidir. Protein, kıkırdak oluşturan moleküllerin düzgün gelişimi ve işlevinde rol oynayan bir sülfat taşıyıcısıdır. Kıkırdak, eklemlerde tampon veya yastık görevi gören özel dokudur.

Resesif multipl epifiz displazisi tanısı, karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı hasta öyküsü, kapsamlı klinik değerlendirme ve çeşitli özel testlere dayanır. Bu bozukluk, özellikle kalça ve dizlerde eklem ağrısı, ellerde, ayaklarda ve dizlerde iskelet malformasyonu ve skolyozu olan kişilerde şüphelenilebilir.

rMED tedavisi her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, genetikçiler, ortopedik cerrahlar, romatologlar, fizyoterapistler ve diğer sağlık profesyonelleri, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlamak zorunda kalabilir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir.

Eklem hareketini iyileştirebilen ve kas dejenerasyonunu (atrofi) önleyebilen standart fizik tedavi faydalıdır. Ağrı yönetimi zor olabilir. Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) gibi ağrı (analjezik) ilaçlarının dikkatli kullanımı önerilir.

Bazı durumlarda, daha iyi pozisyon elde etmek ve belirli eklemlerdeki hareket aralığını artırmak için ameliyat gerekebilir. Kalça malformasyonunu tedavi etmek için ameliyat gerekebilir ve bazı durumlarda, total kalça protezi ameliyatı gerekebilir. Kulüp ayağı veya diz anormalliklerini düzeltmek için cerrahi prosedürler önerilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir