Ragıp Binzet Kimdir? Hayatı, Albümleri

1925 yılında Adıyaman’da dünyaya gelen Ragıp Binzet, 1985 yılında Ankara’da hayatını kaybetti. Ragıp Binzet, ilk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da tamamladı.

Küçük yaştan beri müziğe ilgi duyan Ragıp Binzet, müzik hayatına daha aktif bir şekilde devam edebilmek amacıyla 19 – 20 yaşlarında Ankara’ya taşındı. Ankara Gül Gazinosu ve Ankara Dörtyol Aile Bahçesi’nde müzisyen ve ses sanatçısı olarak çalışan Ragıp Binzet, TRT saz sanatçısı Emin Aldemir’in grubu ile çalışmalarını sürdürdü. Zaman zaman Muzaffer Sarısözen’ den de ders alan Ragıp Binzet, programlarında tek başına sahne alır hem çalar hem de söylerdi.

Birçok enstrümanı çalabilme yeteneğine sahip olduğu gibi çok yönlü bir sanatçı olan Ragıp Binzet, bağlama, tambur, cümbüş ve keman gibi çalgı aletlerini ustalıkla çalardı. Gazel, divan türündeki türkülerden de derlemeleri bulunan sanatçı bu eserleri de ustalıkla okuduğu gibi sanatçının kendisine ait birçok eseri olduğu rivayet edilmektedir. Ragıp Binzet’in bazı eserleri de başka sanatçılar tarafından sahiplenilmiştir.

Ragıp Binzet’in TRT repertuarına da kazandırdığı eserlerin arasında “Altın yüzüğüm kırıldı, Dağdan indim düze ben, Eyvanına vardım eyvanı çamur,  Bir mektup yazdırdım Urfalı kızma, Adıyaman dağında bülbül öter bağında, Göl başına vardım gülleri çoktur, At puşuyu başından kınalı saçlar görünsün, Bu gelin maya gelin, Ayrıldım gülüm senden” gibi türküleri bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir