Radyofrekans yöntemi nedir, nasıl uygulanır? Faydaları
Radyofrekans yöntemi, belirli sinirlerin ağrı sinyallerini gönderme yeteneklerini geçici olarak engellemek için radyo dalgalarının ürettiği ısının kullanılmasıdır. Ağrılı bölgenin yakınında cildinize sokulan iğneler, radyo dalgalarını hedeflenen sinirlere iletir. Doktorunuz, iğnelerin doğru yerleştirildiğinden emin olmak için radyofrekans nörotomi sırasında görüntüleme taramaları kullanacaktır.
Radyofrekans yöntemi en yaygın olarak sırt, boyun ve kalçadaki (sakroiliak eklem) ağrılar için kullanılır. Uzun süreli diz veya kalça eklemi ağrıları için de faydalı olabilir.
Radyofrekans tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
- Bel ve boyun eklemlerinin kireçlenmesi, faset eklem ağrısı
- Bel ağrısı, omuz, diz, kalça eklemleri artrozu (kireçlenme) olan ilaç tedavileri ya da fizik tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar
- Bel ve boyun fıtıklar
- Genital bölge sinirlerine bağlı ağrıla
- Sakroiliak eklem patolojiler
- Omuz ağrısı, donuk omuz
- Diz ağrıları, şiddetli diz kireçlenmes
- 6 aydan eski başarısız bel ameliyatına bağlı, tekrarlayan ağrılar
- Sırt ve boyun ağrısı
- Postüre bağlı ve mekanik kökenli ağrılar
- Trigeminal nevralji
- Topuk dikeni
Radyofrekans nasıl uygulanıyor?
Çok yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile, yalnızca ağrıyı taşıyan sinir teline uygulanıyor. Bu cihazı kullanarak yapılan müdahalelerde; belirli bir sinire, kontrollu olarak 40 ile 80 derece arasındaki sıcaklıklar uygulanıyor. Bu durumda; sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği kayboluyor. Bu uygulamayla, yalnızca uygulayan doktorun istediği kadar bir alanda sınırlı olarak sinir telinin ağrı taşıyıcı özelliğine müdahale ediliyor.
Nasıl hazırlanılmalı?
- Hastada mevcut grip, sinüzit veya benzeri bir enfeksiyon ya da sebebi saptanmamış yüksek ateş ekarte edilmelidir
- Aspirin, Coraspin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve gingko biloba içeren Tebokan®, Bilokan® türü ilaçlar 10 gün önceden kesilmelidir
- Kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaçlar an en az 1 hafta önceden kesilmelidir
- Girişimden 4 saat öncesine kadar herhangi katı-sıvı gıda, su ve çay vb tüketilmesinin kesilmesi gerekir
- Hastalara mutlaka bir refakatçi eşlik etmelidir
- Müdahalenin yapılacağı bölgede açık yara veya enfeksiyon düşündürecek cilt defektlerinin olamaması gerekir
Ne gibi yan etkiler görülebilir?
Uygulama alanındaki sinirlerde yapılan ısı harabiyetine bağlı olarak geçici uyuşukluk ortaya çıkabilir.
Riskler nelerdir?
Tüm girişimler radyoskopi kılavuzluğunda gerçekleştirilmelidir. Hekim bölgenin nöroanatomisine hakim olmalı, girişimin yapılacağı spesifik noktaları bilmelidir. Nadir olarak görülen komplikasyonlar enfeksiyon ve kanama olarak sayılabilir.
Kimlere radyofrekans tedavisi yapılmaz?
- Girişim döneminde aktif enfeksiyonu olan
- Gebe olan veya gebe olma ihtimali olan
- Kanama bozukluğu olan
- Bel omurgasındaki kırıklar, şiddetli kemik erimesi, sekestre (omurilik kanalına parça düşmesi) bel fıtıkları, omurga tümörleri, omurgada iltihabi hastalığı olan hastalar tedaviye alınamazlar
Tedavinin kalıcılık süresi ne kadardır?
Uygun hasta ve teknikler yapılınca, etki süresi ağrının tipine, başlangıç zamanına ve kişisel özelliklere göre birkaç aydan uzun yıllara kadar değişiklik gösterir.
İşlem kaç defa uygulanabilir?
İlk işlem yeterli ağrı kesici etki sağlamazsa bulgulara göre ikinci bir işlem uygulanabilir. İlk işlemden fayda görmeyen pek çok hastada ikinci işlemle yeterli tedavi edici düzeye ulaşılır. Sinir sistemi kendini yenileyebilen bir doku olduğundan bu yöntemler kalıcı yöntemler değildir ve eğer ağrı yeniden başlarsa tekrarlanabilirler.