Raci Alkır Kimdir? Hayatı, Albümleri

1933 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Raci Alkır, 16 Aralık 2011 yılında Erzurum’da hayatını kaybetti. Raci Alkır’ın naaşı Lala Paşa Camii’nde düzenlenen cenaze töreniyle Erzurum Asri Mezarlığına defnedildi.

Meslek hayatına ilkokula giderken babası Şefik beyden öğrendiği terzilik zanaatı ile başlayan Raci Alkır, sanat hayatına ise tasavvuf müziğine yönelen babasından etkilenerek başladı.

Önceleri Halkevi’nde daha sonraları ise Halk Oyunları Derneğinde hobi olarak türküler söylemeye başlayan Raci Alkır, 1960 yılında TRT Erzurum Bölge Radyosu kurulduktan sonra terzilik hayatının yanı sıra sanatçılık hayatına da başlar. Raci Alkır, Halk Oyunları Derneğinin korosu ile haftada iki gün TRT radyosunun yayınladığı Yurttan Sesler programına katılır.

TRT Genel Müdürünün talimatıyla hocalardan ders almaya başlayan Raci Alkır 33 yaşında profesyonel müzik hayatına başlar. Raci Alkır, Muhammed Lütfi Efendi’nin eserlerini seslendirdiği ‘Klasikler’ albümü 2002 yılında Vatikan’da Aziz Ron Colli anısına düzenlenen bir törende çalınmasının ardından Türkiye’de tekrar büyük ilgi görür.

Bu ilginin yardımıyla Raci Alkır, 2005 yılında üç yıldır hastalığı yüzünden tedavi görmesine rağmen dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç’un desteği ile İlahiler adlı 15 parçalık bir albüm çıkarır. Türk Halk Müziği repertuvarına 80’e yakın eser kazandıran Raci Alkır hayatı boyunca yedi plak, iki kasar ve iki compact disk yayınladı.

Raci Alkır’ın eserlerinden bazıları: Dün Gece Yar Hanesinde, Aya Bak Nice Gider, Beni Sorma Bana Ben Ben Değilem, Bir Postan Ektim Pazı, Bülbül Bağa Girip Yapmış Yuvayı, Ban Bula Cananını, Erzurum Kilidi Mülk-i İslam’ın, Göç Göç Oldu, Hani Yaylam Hani Senin Ezelin, Kadem Bastı Gönül Tahtı, Seyreyle Güzel Kudreti Mevla Neler Eylerim, Tutam Yar Elinden Tutam, Vardım Eşiğine Yüzümü Sürdüm.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir