Prostatit nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Erkeklerde mesane altında bulunan küçük bir bez olan prostat, meninin yüzde 50 ila 75’ini oluşturan bir sıvı üretir. Prostatit, prostat bezinizin iltihaplanmasıdır. Enflamasyon prostatınızın etrafındaki alana yayılabilir.
İdrar yollarına ve genital bölgeye ait yakınmalarla doktora başvuran genç ve orta-yaşlı erkeklerin yaklaşık yüzde 25’ine prostatit tanısı konur.
Prostatit türleri;
- Kronik prostatit en yaygın tiptir; Nedeni genellikle bilinmemektedir
- Akut bakteriyel prostatit; Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Aniden şiddetli semptomlarla ortaya çıkar
- Bakteriyel bir enfeksiyon ayrıca kronik bakteriyel prostatite neden olur. Akut bakteriyel prostatite göre daha yavaş gelişir ve semptomları daha hafif olma eğilimindedir ancak tekrar eder
- Asemptomatik inflamatuar prostatit; Belirgin semptomlara neden olmaz
Prostatitin belirtileri;
Prostatit semptomları, akut veya kronik olmasına bağlı olarak değişir. Akut bakteriyel prostatitin belirtileri;
- Alt karın, bel veya rektumda ağrı
- İdrara çıkma zorluğu
- İdrar yaparken ağrı
- Titreme
- Ateş
Ayrıca kötü kokulu idrarınız, testislerinizde ağrı ve ağrılı boşalma olabilir. Kronik prostatitiniz veya kronik bakteriyel prostatitiniz varsa, benzer semptomlarınız olabilir, ancak daha az şiddetli olacaktır.
Asemptomatik inflamatuar prostatitiniz varsa, herhangi bir semptom fark etmezsiniz. Doktorunuz bu durumu rutin bir fizik muayene sırasında bulabilir. Sizi başka koşullar için kontrol ederken de fark edebilirler.
Prostatite ne sebep olur?
Farklı bakteri türleri bakteriyel prostatite neden olabilir. Bu bakteriler ayrıca mesane enfeksiyonuna da neden olabilir. 35 yaşın üzerindeki erkekler arasında yaygın bir neden Escherichia coli’dir . Bel soğukluğu ve klamidya dahil cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) da bakteriyel prostatite neden olabilir.
Prostat bezinizin yaralanması prostatite neden olabilir. Sinir sisteminiz veya bağışıklık sisteminizdeki bir bozukluk da buna neden olabilir. Çoğu durumda, kronik prostatitin kesin nedeni bilinmemektedir.
Kim prostatite yakalanma riski altındadır?
Her yaştaki erkekler prostatit geliştirebilse de, yaşlı erkeklerin bunu daha genç erkeklere göre yaşama olasılığı daha yüksektir. 50 yaşın üzerindeyseniz ve prostat büyümeniz varsa, bu durumu geliştirme riskiniz artar. Aşağıdakiler dahil diğer faktörler de riskinizi artırabilir;
- Yerleştirilmiş bir idrar sondası
- Mesane enfeksiyonu
- Pelvik travma
- Geçmiş prostatit nöbetleri
- Korunmasız seks yapmak ve HIV pozitif olmak
Prostatit nasıl teşhis edilir?
Prostatitiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzdan randevu alın. Semptomlarınızın diğer olası nedenlerini dışlamaları gerekecek. Örneğin, prostat büyümesi, sistit ve diğer bazı durumlar benzer semptomlara neden olabilir.
Doktorunuz prostat muayenesi de dahil olmak üzere fizik muayene yapacaktır. Prostatınız rektumunuzun önünde yer alır. Dijital bir rektal muayene sırasında doktorunuz prostatınızı hissedecek ve büyümeyi kontrol edecektir. Bazı durumlarda sistoskopi önerebilirler. Bu prosedürde, doktorunuz mesanenize ve prostat bezinize bakmak için üretranızdan küçük bir dürbün yerleştirecektir. Doktorunuzun ayrıca sahip olduğunuz prostatit tipini belirlemesi gerekir. Kan testleri ve idrar tahlili isteyebilirler.
Prostatit nasıl tedavi edilir?
Bakteriyel prostatit teşhisi konulursa, doktorunuz antibiyotik yazacaktır. Belirtilerinize neden olan bakteri türüne bağlı olarak antibiyotik türü ve tedavi süresi değişecektir.
Doktorunuz ayrıca ağrı kesiciler veya alfa engeleyeciler de yazabilir. Alfa engeleyicileri, idrar akışını kontrol etmenize yardımcı olan kas olan üretral sfinkterdeki kas spazmlarını azaltır. Sfinkter, prostatit iltihabına yanıt olarak spazm olabilir. Doktorunuz ayrıca ağrıyı azaltmak için ısı tedavisi önerebilir.
Prostatiti önleyebilir misin?
Nedeni genellikle bilinmediği için birçok prostatit vakası önlenemez. CYBE’ler prostatite yol açabilir. Güvenli seks yapmak, bu durumu geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.