Primer Ortostatik Tremor Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Primer ortostatik tremor (titreme), ayakta dururken bacaklarda meydana gelen hızlı titreme ile karakterize nadir bir hareket bozukluğudur. Etkilenen kişi yürürken veya otururken titreme kısmen veya tamamen kaybolur. Primer ortostatik tremoru olan kişiler kararsızlık veya dengesizlik duyguları yaşarlar.
Haber Merkezi / Titreme bazen “bacakların titremesine” neden olarak tanımlanır ve etkilenen kişilerin düşme korkusu nedeniyle hemen oturmaya veya yürümeye çalışmasına neden olabilir. Çoğu hastada titreme zamanla daha şiddetli hale gelir. Primer ortostatik tremor, etkilenen bireylerin yaşam kalitesini etkileyebilecek sürekli bir sorundur. Primer ortostatik tremorun kesin nedeni bilinmemektedir.
Primer ortostatik tremorun ana semptomu, ayakta dururken her iki bacağı da etkileyen hızlı titremenin ortaya çıkmasıdır. Titreme, çeşitli kasların istemsiz, ritmik kasılmalarıdır. Ortostatik tremor bacaklarda “titreşim”, dengesizlik veya dengesizlik hissine neden olur. Primer ortostatik tremorla ilişkili tremor, çıplak gözle görülemeyecek kadar yüksek frekansa sahiptir ancak uyluklara veya baldırlara dokunularak, bu kaslar bir stetoskopla dinlenerek veya elektromiyografi ile palpe edilebilir.
Titreme pozisyona özgüdür (ayakta dururken) ve etkilenen kişi yürüdüğünde, oturduğunda veya uzandığında kısmen veya tamamen kaybolur. Çoğu durumda, titreme giderek daha şiddetli hale gelir ve dengesizlik duyguları daha yoğun hale gelir. Etkilenen bazı kişiler, titreme başlamadan önce birkaç dakika ayakta kalabilir; diğerleri yalnızca anlık olarak ayakta kalabilirler. Etkilenen bireylerde en sonunda bacaklarda sertlik, halsizlik ve nadir durumlarda ağrı görülebilir. Ortostatik tremor, genellikle giderek daha belirgin hale gelmesine rağmen, başka rahatsızlıklara dönüşmez veya vücudun diğer sistemlerini etkilemez.
Etkilenen bazı bireylerde kolları etkileyen bir titreme de olabilir. Tıp literatüründe bildirilen bir vakada, primer ortostatik tremorla bağlantılı olarak etkilenen kaslarda aşırı büyüme (kas hipertrofisi) meydana gelmiştir.
Primer ortostatik tremorun kesin nedeni bilinmemektedir (idiyopatik). Bazı araştırmacılar bu bozukluğun esansiyel tremorun bir varyantı veya alt tipi olduğuna inanıyor. Diğer araştırmacılar bu bozukluğun ayrı bir varlık olduğuna inanıyor. Primer ortostatik tremoru olan bazı bireylerin ailelerinde tremor öyküsü bulunması, bu vakalarda genetik faktörlerin bozukluğun gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, Primer ortostatik tremorun altında yatan kesin nedeni/nedenleri belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Primer ortostatik tremor tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, ayrıntılı hasta geçmişine dayanır ve yüzey elektromiyogramı (EMG) gibi özel testlerle desteklenir. Yanlış teşhis yaygındır. Birçok kişinin başlangıçta psikojenik bir bozukluğa (fiziksel bir nedenden ziyade psikolojik bir nedenin neden olduğu bir bozukluk) sahip olduğundan şüphelenilebilir.
Çeşitli ilaçlar birincil ortostatik titreme ile ilişkili semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Etkilenen bireylerin çoğu klonazepam (Klonopin) adı verilen bir ilaçla tedavi edilir. Ancak etkilenen bazı bireyler bu birinci basamak ilaç tedavisine yanıt vermemektedir.
Etkilenen bazı bireyler, gabapentin (Neurontin) adı verilen nöbet önleyici (antikonvülsan) bir ilaçla tedavi edildikten sonra olumlu yanıt verdi. Çok küçük, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, etkilenen bireylerin ilaçla tedavi edildiğinde sürekli bir iyileşme yaşadığını gösterdi. Çalışmanın yazarları, gabapentinin primer ortostatik tremoru olan kişiler için birinci basamak tedavi olarak düşünülmesini önerdi.
Primer ortostatik tremorlu bireyleri tedavi etmek için kullanılan ek ilaç tedavileri arasında primidon (Mysoline), klordiazepoksit (Librium), pregabalin (Lyrica), pramipeksol (Mirapex), fenobarbital ve valproik asit (Depakote) yer alır. Parkinson hastalığı olan kişileri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlar (levodopa veya pramipeksol), primer ortostatik tremoru olan kişilere de reçete edilebilir.
Bacak kaslarına botulinum toksini enjeksiyonu faydalı olabilir. Omurilik stimülasyonu veya derin beyin stimülasyonu gibi cerrahi tedaviler, yalnızca tıbbi tedaviye yeterince yanıt vermeyen en sakatlayıcı vakalar için kullanılmalıdır. Ek tedavi semptomatik ve destekleyicidir.