Primer Mide Lenfoması Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Primer mide lenfoması, mideden kaynaklanan bir kanser türü için genel bir terimdir. Primer mide lenfoması olan hastaların yaklaşık yüzde 90’ında ya mukozayla ilişkili lenfoid doku (MALT) mide lenfoması ya da midenin diffüz büyük B hücreli lenfoması (DLBCL) vardır.

Haber Merkezi / MALT mide lenfoması sıklıkla Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyonla ilişkilidir . Tıp literatüründe primer gastrik lenfomanın kesin tanımı, sınıflandırılması ve evrelenmesi konusunda tartışmalar mevcuttur.

Lenfoma terimi, lenfatik sistemde ortaya çıkan kanseri ifade eder. Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak lenfatik sistem, vücudun enfeksiyon ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur ve lenf olarak bilinen ince sulu bir sıvıyı vücudun farklı bölgelerinden kan dolaşımına aktaran, lenf damarları olarak bilinen bir tüp ağına sahiptir.

Lenf, doku hücreleri arasındaki küçük boşluklarda toplanır ve proteinleri, yağları ve lenfosit olarak bilinen bazı beyaz kan hücrelerini içerir. Lenf, lenfatik sistem boyunca ilerledikçe, mikroorganizmaların (örneğin virüsler, bakteriler vb.) ve diğer atıkların (ölü hücreler ve bunların parçaları) kan dolaşımından uzaklaştırılmasına yardımcı olan, lenf düğümleri olarak bilinen küçük yapılardan oluşan bir ağ tarafından filtrelenir.

Çoğu lenfoma türü, bir tür beyaz kan hücresinin (lenfosit) üretimindeki hatalardan veya tek bir lenfositin kötü huylu (kanserli) bir hücreye dönüştürülmesindeki hatalardan kaynaklanır. Malign lenfositlerin anormal, kontrolsüz büyümesi, belirli bir lenf nodu bölgesi veya bölgelerinin genişlemesine yol açar.

Dalak ve kemik iliği gibi diğer lenfatik dokuların tutulumu ve vücudun diğer doku ve organlarına yayılması yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Spesifik semptomlar (ateş, gece terlemesi, kaşıntı vb.) ve fiziksel bulgular (kilo kaybı, dalak büyümesi, boyunda veya koltuk altında şişlikler vb.) hastalığın yaygınlığına ve bölgesine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. katılım.

Çoğu lenfoma vakası lenf düğümlerinde ortaya çıkar. Lenfoma, lenf düğümlerinin dışında ortaya çıktığında ekstra düğüm lenfoması olarak adlandırılır. Primer gastrik lenfoma, ekstra nodal lenfomanın en sık görülen şeklidir.

Primer gastrik lenfoma vakalarının çoğu, Hodgkin olmayan lenfomanın (NHL) B hücreli alt tipleridir. NHL genel olarak anormal B lenfositlerden (B hücreli lenfoma) kaynaklanan lenfomalar ve anormal T lenfositlerden (T hücreli lenfoma) türeyen lenfomalar olarak sınıflandırılabilir.

NHL türleri aynı zamanda kanser hücrelerinin mikroskop altında görülen belirli özelliklerine ve bunların ne kadar hızlı büyüyüp yayılma eğiliminde olabileceğine de bağlı olabilir. Örneğin, NHL “düşük dereceli” (veya yavaş) olarak nitelendirilebilir; bu, yavaş büyümeye eğilimli olduğu ve birkaç ilişkili semptomla sonuçlandığı anlamına gelir veya tipik olarak büyüyen “orta” ila “yüksek dereceli” (agresif) lenfomalar anlamına gelir. MALT mide lenfoması genellikle sessiz (yavaş büyüyen) bir lenfomadır; Midenin DLBCL’si genellikle daha agresif bir lenfomadır. Nadiren bireylerde aynı anda hem düşük hem de yüksek dereceli lenfomalar bulunabilir.

Primer gastrik lenfomanın semptomları genellikle belirsizdir ve spesifik değildir ve kanserin yanı sıra diğer durumlarda da görülür. Birçok kişide teşhis konulduğunda gözle görülür hiçbir fiziksel bulgu olmayabilir. Spesifik semptomlar kişiden kişiye çok farklı olabilir. Karın ağrısı veya kramp muhtemelen en yaygın olanıdır ve kaydedilen ilk semptomlardan biri olabilir.

Primer mide lenfoması olan bireylerde ortaya çıkabilecek ek semptomlar arasında, çok az yemek yedikten sonra midede dolgunluk hissi (erken doyma), karın bölgesinde hassasiyet, bulantı, kusma, istenmeyen kilo kaybı, genel sağlıksızlık hissi (halsizlik) ve hazımsızlık yer alır. . Bazı kişilerde mide kanaması meydana gelebilir ve aynı zamanda primer mide lenfomasının ilk göze çarpan belirtisi olabilir. İlerlemiş vakaların bir kısmında mideye baskı uygulandığında hissedilebilecek büyüklükte bir kitle de mevcut olabilir.

Daha az sıklıkla halsizlik, yorgunluk, gece terlemesi, sarılık (cildin ve göz aklarının sararması), ateş ve disfaji (yutma güçlüğü) ortaya çıkabilir. Primer mide lenfoması ile ilişkili daha az yaygın görülen diğer bulgular arasında karaciğer veya dalağın anormal büyümesi, mide-bağırsak kanalının tıkanması ve mide duvarında bir delik veya yırtık gelişmesi (perforasyon) yer alır.

Primer gastrik lenfomanın kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak Helicobacter pylori (H. pylori ) enfeksiyonu ile MALT gastrik lenfoma gelişimi arasında güçlü bir ilişki kurulmuştur. H. pylori midede ve bağırsakların üst kısmında bulunan ve ülsere neden olduğu bilinen bir bakteridir.

Vakaların yaklaşık yüzde 90’ında MALT mide lenfoması, kronik H. pylori enfeksiyonuyla güçlü bir şekilde ilişkilidir. MALT mide lenfoması, başlangıçta midenin iç astarındaki (mukoza zarları veya mukoza) lenfoid dokuda bulunan belirli beyaz kan hücrelerinden (lenfositler) kaynaklanır. Bu lenfoid doku normalde midede bulunmaz ancak kronik H. pylori enfeksiyonunda olduğu gibi kronik inflamasyon nedeniyle gelişir.

H. pylori enfeksiyonu MALT mide lenfomasının gelişiminde rol oynasa da enfeksiyon genel popülasyonda oldukça yaygındır. Ancak bu bakteriye sahip olan çok az sayıda kişide MALT mide lenfoması gelişir. Bu durum, vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği zayıf yanıt gibi diğer faktörlerin de MALT mide lenfoması gelişiminde rol oynadığını göstermektedir.

MALT gastrik lenfomalı bazı bireylerde tümör(ler) içinde kromozomal anormallikler, özellikle de translokasyon vardır. Translokasyon, bir kromozomdan bir parçanın koparak diğerine bağlanması anlamına gelir. Bu kromozomal anormallikler tedavi veya prognoz açısından önemli olabilir. Örneğin, etkilenen bazı bireylerde 11 ve 18. kromozomları içeren bir translokasyon vardır (translokasyon t [11; 18]), bu da antibiyotik tedavisine daha zayıf yanıt ve H. pylori enfeksiyonunun ortadan kaldırılmasıyla ilişkili gibi görünmektedir.

Midenin diffüz büyük B hücreli lenfoması (DLBCL), daha önce kanser öyküsü olmayan bireylerde kendiliğinden ortaya çıkabilir veya yavaş bir MALT mide lenfomasının daha agresif DLBCL formuna dönüşümünden kaynaklanabilir. Bazı araştırmacılar midedeki DLBCL’nin H. pylori enfeksiyonuyla da ilişkili olabileceğini öne sürdü. Mide DLBCL’si olan bazı bireyler H. pylori bakterisi ile enfekte olmuştur, ancak bazı araştırmacılar bu vakaların midenin daha agresif DLBCL’sine dönüşen uzun süredir devam eden MALT mide lenfomasının örnekleri olduğuna inanmaktadır.

Primer gastrik lenfoma tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirme, belirli semptomların ve fiziksel bulguların saptanması, ayrıntılı hasta öyküsü ve çeşitli özel testlere dayanarak konur. Bu tür testler, mevcut NHL’nin spesifik tipini (ve alt tipini) doğrulamak, hastalığın doğasını ve yaygınlığını değerlendirmek ve en uygun tedavileri belirlemek için gereklidir.

Hasta öyküsü ve fizik muayenenin önerdiği şekilde gastrik lenfoma şüphesi olan bireyler için çeşitli tanısal testler önerilebilir. Bunlara kan testleri, biyopsiler, kemik iliği aspiratları ve özel görüntüleme testleri dahildir. Örneğin kan testleri, beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını ve görünümünü değerlendiren çalışmaları; laktat dehidrojenaz (LDH) enziminin seviyelerini ölçmek için testler; ve/veya diğer çalışmalar.

Primer mide lenfomasından şüphelenilen kişiler için, bir cerrah veya gastroenterolog (sindirim organlarının hastalıklarında uzmanlaşmış bir doktor), üst GI (gastrointestinal) endoskopi olarak da adlandırılan özofagogastroduodenoskopi (EGD) adı verilen bir prosedürü uygulayacaktır. EGD sırasında, doktorun anormal doku alanlarını görmesine olanak sağlamak için mideye veya gastrointestinal sisteme kameralı (endoskop) hafif, esnek bir tüp yerleştirilir.

Endoskop aynı zamanda doktorun biyopsi veya biyopsi (küçük bir doku örneğinin veya birden fazla örneğin bir patolog (doku, sıvı ve kan incelemesi yoluyla hastalığın teşhisinde uzmanlaşmış bir doktor) tarafından mikroskop altında incelenmek üzere alınması) gerçekleştirmesine de olanak tanır. EGD ve biyopsi işlemi lokal veya tüm vücut (genel) anestezi altında yapılabilir.

Etkilenen dokunun mikroskobik analizi, patologların, kötü huylu lenfositlerin boyutu, bir lenfoma hücresi içindeki çekirdeğin görünümü, anormal hücrelerin dağılımı veya düzeni vb. gibi, kötü huyluluğun sınıflandırılmasında önemli olabilecek ek mikroskobik özellikleri belirlemesine olanak tanır. Ayrıca, spesifik hücre tipinin kökeninin belirlenmesine yardımcı olmak için özel çalışmalar yürütülmektedir.

Örneğin, gastrik lenfoma hücreleri ve malignitenin geliştiği normal hücreler, bir antikor (bağışıklık) tepkisini (örneğin, CD20 gibi antijenler) teşvik edebilen farklı proteinler (antijenler) üretir. Ayrıca dış yüzeylerinde belirli antikorları da eksprese edebilirler (örn. immünoglobulin M [IgM]). Bu nedenle, bu tür belirteçleri tanımlamak için yapılan testler, malignitenin kaynaklandığı normal hücrelerin belirlenmesine yardımcı olur, primer gastrik lenfomanın diğer lenfoma türlerinden ayırt edilmesine yardımcı olur ve tanı ve tedavi kararlarına yardımcı olur.

Standart X-ışını görüntüleme veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması gibi çeşitli özel görüntüleme prosedürleri de önerilebilir. Özel görüntüleme prosedürleri genellikle tanının konulmasına yardımcı olmak ve hastalığın boyutunu belirlemek için kullanılır. CT taraması sırasında, iç yapıların kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve X ışınları kullanılır.

NHL şüphesi olan veya tanısı konmuş kişiler için, belirli lenf düğümlerindeki büyümenin veya malignitenin belirli organlara yayılmasının tespit edilmesine yardımcı olmak amacıyla boyun, göğüs, karın ve/veya pelvik bölgelerden BT taramaları yapılabilir. Her ne kadar mide mukozasındaki anormallikleri BT taramalarında görmek zor olsa da, bu tür taramalar, lenfomanın BT’de daha kolay görülebilecekleri vücudun diğer bölgelerine yayılımını veya yayılmasını göstermede faydalıdır.

PET taramaları (pozitron emisyon tomografisi) lenfoma için önemli bir tanı muayenesidir. Lenfoma gibi kanser hücreleri, şekeri normal hücrelere göre daha hızlı metabolize eder. PET taramaları, hastaya radyoaktif glikozun enjekte edildiği ve kanser hücrelerinin bu glikozu normal hücrelere göre çok daha hızlı ve çok daha yüksek miktarlarda aldığı ve kanser hücrelerinin tarama sırasında “parlamasına” neden olduğu bir nükleer tıp görüntüleme teknolojisidir. PET taramaları, lenfomanın midede nerede bulunduğunu ve lenfomanın ne ölçüde yayıldığını göstermede faydalıdır.

Ayrıca hastanın tedaviye yanıtını ölçmek için de kullanılabilirler. PET taramaları sıklıkla CT taramasıyla birlikte gerçekleştirilir ve bu yapıldığında ayrı bir CT taraması sıklıkla atlanabilir. Bununla birlikte, PET taramaları vücudun kanser olmadığı halde enfeksiyon veya inflamasyonun olduğu kısımlarında da ışık yayabilir ve bu da hatalı pozitif taramayla sonuçlanabilir. PET taramaları, nodal NHL’li hastaları evrelemek ve takip etmek için yaygın olarak kullanılsa da, PET görüntüleri tedavi hedefini tanımlamaya yardımcı olabileceğinden, yalnızca radyoterapi alan kişilerde seçilmiş gastrik lenfoma vakalarında kullanılır.

CT taramaları ve/veya PET taramaları gerekli bilgiyi sağlamadığında MRI (manyetik rezonans görüntüleme) düşünülebilir. Bununla birlikte MRG, gastrik lenfomaların evrelemesi, tetkiki ve takibinde kullanılan standart bir görüntüleme çalışması olarak kabul edilmez.

Primer gastrik lenfomanın tanı ve tedavi yönetimi, kanserin kemoterapi ve diğer ilaçlarla tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar (medikal onkologlar), gastrointestinal sistem bozuklukları (gastroenterologlar) gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirir. kan ve kan oluşturan doku bozuklukları (hematologlar) veya kanserin radyasyonla teşhisi ve tedavisi (radyasyon onkologları); onkoloji hemşireleri; cerrahlar; diyetisyenler ve/veya diğer profesyoneller.

Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, hastalığın evresi; tümör boyutu; spesifik lenfoma alt tipi; belirli semptomların varlığı veya yokluğu; bireyin yaşı ve genel sağlığı; ve/veya diğer unsurlar. Belirli ilaç rejimlerinin ve/veya diğer tedavilerin kullanımına ilişkin kararlar, doktorlar ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, vakanın özelliklerine göre hastayla dikkatli bir şekilde istişarede bulunularak alınmalıdır; olası yan etkiler ve uzun vadeli etkiler de dahil olmak üzere potansiyel faydalar ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması; Hasta tercihi ve diğer uygun faktörler.

Primer mide lenfoması olan bireyler için gözlem, antibiyotik tedavisi, cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedaviler tek başına veya çeşitli kombinasyonlarda kullanılabilir.

MALT mide lenfoması, lenfomanın yavaş büyüyen (tembel) bir formu olduğundan ve bazı kişiler uzun yıllar semptomlardan veya hastalık ilerlemesinden uzak kaldığından, doktorlar bir izle ve bekle stratejisi önerebilir. İzle ve bekle, doktorların yavaş büyüyen kanserli bir hastayı, hastalık ilerleyene kadar tedavi etmeden takip etmelerini ifade eder. Bu, bazı kişilerin bu tür tedavilere yıllarca, hatta bazı durumlarda onyıllarca maruz kalmaktan kaçınmasına olanak tanır ve böylece tedaviyle ilişkili yan etkilerin yaşanması ihtiyacını geciktirir.

Mideyle sınırlı erken evre MALT mide lenfoması olan bireyler için tek başına antibiyotikler reçete edilebilir. Pek çok çalışma, MALT mide lenfomasını iyileştirmenin birçok hastada sadece antibiyotiklerle mümkün olduğunu göstermiştir. H. pylori’nin antibiyotiklerle yok edilmesi, birçok doktor tarafından erken evre MALT mide lenfoması olan bireyler için makul bir başlangıç ​​tedavisi olarak kabul edilmektedir. Bakterilerin yok edildiğini doğrulamak ve lenfoma tedavisine yanıtı değerlendirmek için kapsamlı takip çalışmaları (örn. kan testleri ve endoskopik biyopsiler) gereklidir. MALT mide lenfoması, kişinin H. pylori ile yeniden enfekte olması durumunda tekrar ortaya çıkabileceği için sürekli takip de gereklidir .

Öte yandan, tıbbi literatürdeki anekdot niteliğindeki raporlar, tam remisyona giren bireyler de dahil olmak üzere antibiyotik tedavisine yanıt veren midenin daha agresif DLBCL’si olan bazı vakaları tanımlamıştır (tüm kan tahlilleri, taramalar ve fizik muayene, kanserin artık mevcut değil). Bazı araştırmacılar midede DLBCL ve H. pylori enfeksiyonu olan tüm bireylerin antibiyotik tedavisi alması gerektiğini savunmaktadır. Diğer araştırmacılar, antibiyotik tedavisinin bu mide lenfoma formunun tedavisi için uygun olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmanın gerekli olduğuna inanıyor.

Radyasyon Tedavisi: MALT mide lenfoması olan bazı kişiler antibiyotik tedavisine yanıt vermeyebilir. Bu kişilerde mideye radyasyon tedavisi uygulanır. Radyasyon tedavisi, tümörü hedef alan doğrusal bir hızlandırıcıdan (büyük, gelişmiş bir X-ışını makinesi) üretilen ışınları kullanarak kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullanan bir tedavi yöntemidir. Tipik olarak 30 Gy’lik (3000 cGy) bir doz verilir, ancak 24 Gy’lik daha düşük bir doz da kabul edilebilir. İlerlemiş MALT lenfoma vakalarında ve midenin daha agresif DLBCL vakalarında kemoterapi sıklıkla radyasyon terapisiyle birlikte veya radyasyon terapisi olmadan kullanılır.

Midenin DLBCL vakalarında daha yüksek dozda radyasyon (36 Gy veya 3600 cGy) kullanılır. MALT lenfoma nedeniyle radyasyonla tedavi edilen kişilerin çoğu iyileşir; hastaların %87’si 10 yıl sonra hayatta kalır. H. pylori enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler işe yaramadığında, mide lenfomaları için radyasyon en etkili tedavi yöntemidir. Cerrahi Geçmişte cerrahinin başarısına rağmen, primer gastrik lenfoma tedavisinde cerrahinin rolü artık yalnızca endoskopla tedavi edilemeyen akut kanaması olan, mide delinmesi veya tıkanıklığı olan hastalar için ayrılmıştır. Kemoterapi veya radyasyona yanıt vermeyen seçilmiş vakalarda da ameliyat yapılabilir.

MALT mide lenfoması için mevcut bakım standardı cerrahi dışıdır ve antibiyotikleri ( H. pylori pozitifse) veya antibiyotiklerden sonra kalıcı hastalık varsa veya hastada H. pylori enfeksiyonu yoksa mideye radyasyon tedavisini içerir . Gastrik DLBCL için mevcut bakım standardı da cerrahi değildir ve kemoterapiye verilen cevaba veya başlangıçtaki tümörün boyutuna bağlı olarak daha sonra lokorejyonel radyasyon tedavisi ile birlikte veya bu olmadan kemoterapiyi içerir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için birkaç farklı ilacın (intravenöz olarak verilen) tek başına veya kombinasyon halinde kullanılmasıdır. MALT mide lenfoması için genellikle kemoterapiye ihtiyaç duyulmaz, ancak şu veya bu nedenle radyasyon tedavisi alamayan hastalarda rituximab ile biyolojik tedavi (aşağıda tartışılmıştır) kullanılır. Midenin DLBCL’sinde kemoterapi sıklıkla kullanılmaktadır.

Mide DLBCL’si olan bireyleri tedavi etmek için kullanılan en yaygın kemoterapötik rejim R-CHOP’tur. “R”, DLBCL dahil birçok lenfoma tipinin tedavisinde oldukça başarılı olan bir biyolojik tedavi (veya immünoterapi) olan rituksimabı (Rituxan) temsil eder (midenin DLBCL tedavisindeki rolü daha az çalışılmış olmasına rağmen). Rituksimab, belirli lenfoma B hücrelerinin yüzeyinde bulunabilen bir protein olan CD20 antijenine karşı spesifik olarak yönlendirilen bir monoklonal antikordur.

Monoklonal antikorlar, plazma hücreleri olarak bilinen olgun B hücreleri tarafından üretilir; Her plazma hücresi spesifik bir tipte monoklonal antikor salgılar ve bu da antikor aracılı immün yanıtın bir parçası olarak spesifik bir antijene karşı etki eder. Laboratuvarlar artık lenfoma hücreleri üzerindeki CD20 antijeni gibi belirli bir hedefe yönlendirilebilen ve çoğu zaman hücreyi yok eden spesifik bir monoklonal antikordan büyük miktarlarda üretebilmektedir. Rituximab, CD20 antijenini hedef alan bir antikordur ve genellikle “CHOP” adı verilen standart bir kemoterapi rejimiyle birlikte verilir. CHOP’un açılımı: siklofosfamid, hidroksidaunorubisin (doksorubisin veya Adriamisin), Oncovin (vinkristin) ve prednizon.

Bu tür tedavilere yanıt büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte, midenin Aşama I-II DLBCL’si tipik olarak 3 ila 6 döngü R-CHOP ile tedavi edilir, ardından kemoterapiye tam bir yanıt varsa mideye 3000 ila 3600 cGy dozunda radyasyon tedavisi uygulanır. Yalnızca kısmi bir yanıt varsa, genellikle daha yüksek dozda radyasyon kullanılır. Midenin Evre III-IV DLBCL’si genellikle yalnızca kemoterapiyle tedavi edilir.

Bazı kişiler standart kemoterapötik rejimlere yetersiz yanıt verebilir veya nüksetmeler yaşayabilir veya hastalık tedaviye dirençli (dirençli) hale gelebilir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle araştırmacılar, çeşitli kemoterapötik ilaçların farklı kombinasyonlarının, yüksek doz kemoterapi rejimlerinin ardından kök hücre/kemik iliği transplantasyonunun ve/veya seçilmiş bireyler için muhtemelen tanı anında garanti edilebilecek diğer araştırma tedavilerinin potansiyel etkinliğini araştırıyorlar. belirli standart tedavilerin ardından ve/veya dirençli hastalığı veya nüksetmesi olanlar için. Ayrıca çeşitli tedavileri birleştirmenin ve potansiyel yan etkileri azaltmanın uygun yollarını araştırıyorlar.

Primer mide lenfoması olan bireylere yönelik diğer tedaviler arasında semptomatik ve destekleyici önlemler yer alır. Bunlar arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, bulantı ve kusmayı ortadan kaldıran ilaçlar, dehidrasyonu tedavi etmek için intravenöz sıvılar, ağrı kesici ilaçlar, ülser riskini azaltmak için antiasitler, herhangi bir tıkanıklığı açmak için stent takılması ve düşük beyaz kan hücresi sayısını tersine çevirmek için kemik iliği uyarıcı ilaçlar yer alır. lökopeni) ve kemoterapinin neden olduğu kırmızı kan hücresi sayımı (anemi).

Primer mide lenfoması tedavisi tamamlandıktan sonra hastanın 3 ila 6 ay içerisinde biyopsi ile birlikte EGD alması önerilir. Biyopsilerde lenfoma veya H. pylori enfeksiyonuna dair bir kanıt bulunmazsa , hasta 5 yıl boyunca her 3 ila 6 ayda bir, daha sonra yılda bir kez onkolog tarafından takip edilmelidir. Bir hastanın tedavi sonrası ilk EGD’den sonra ne sıklıkla EGD alması gerektiğine dair belirlenmiş bir öneri yoktur; ancak hasta küçük öğünler yedikten sonra açıklanamayan mide bulantısı, karın ağrısı veya dolgunluk yaşamaya başlarsa EGD yapılmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir