Prick testi nedir, nasıl uygulanır?
Alerjik astım, alerjik rinit (alerjik nezle), ürtiker (kurdeşen), besin alerjisi, arı alerjisi gibi alerjik hastalıklarının tanısında uygulanan prick testi belirli bir sayıda allerjenin cilde yerleştirilmesi ve hangisinin reaksiyona neden olacağının gözlenmesi temeline dayanan basit ve acısız bir yöntemdir.
Prick testteki reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan allerji gerçekte o denli yüksektir. Pozitif bir reaksiyon sonucu belirgin bir maddeye allerjik olduğunuzu kesin olarak ortaya koymasa bile bu maddenin sizde önemli bir allerji yaratması olasılığını yükseltir.
Hangi alerjenler ile test yapılacağı hastanın şikayetlerine göre belirlenen deri prik testi içeriği hekim tarafından belirlenir bu nedenle alerjen içeriği merkezler arasında farklılık gösterebilir. Deri testinin sağlıklı sonuç vermesi için yeterli alerjenlerle yapılmalı ve doğru bir şekilde yorumlanmalıdır.
Deri prik testi yoruma ve tecrübeye dayalı bir tanı yöntemidir. Hatalı yorumlanmış testler hastaların tedavisinde ve sosyal yaşamında ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle alerji deri testi mümkün ise alerji kliniklerinde ve alerji uzmanı gözetiminde yapılmalıdır.
Deri prik testleri hakkında hastalar arasında çok zor, ağrılı, kanamalı ve riskli olduğu yönünde söylentiler vardır. Bu söylentiler tamamen yersizdir. Deri prik testi zaman alıcı (ortalama 30 dakika) olması dışında bir dezavantajı yoktur. Eğer arı alerjeni ya da ilaçlar ile deri prik testi sırasında arı ve ilaç alerjisine benzer alerjik belirtiler sık olmasa da görülebilir.
Deri prick testi nasıl yapılır?
Alerji deri testi kolların iç kısmına el bileği ve dirsek arasındaki bölgeye uygulanır. ilk önce alerjenler kol iç yüzüne damlalıklar vasıtasıyla damlatılır. Daha sonra damlaların üzerinden ucunda1 mm uzunluğunda iğne bulunan araç (aplikatör) yada iğne ucu ile deride gözle farkedilmesi güç çok küçük delik oluşturulur.
Bu delikten alerjenler cilt altına geçer. Bu işlemden sonra hastalar 15-20 dakika kollarını hareket ettirmeden test odasında bekletilir. Bu sürenin sonunda deri testi alerji uzmanı tarafından değerlendirilir. Eğer kişinin alerjisi var ise damlaların damlatıldığı alanlarda kızarıklık ve ortasında daha soluk kabarıklık gelişir (resimler).
Alerji testini etkileyen ilaçlar
Deri prick testlerinin doğru sonuç vermesi için alerji ilaçları (antihistamin), bazı nezle grip ilaçları ve psikiyatri ilaçlarının (ortalama 7-10 gün, bazen 2 hafta) kesilmesi gerekir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.