Polikistik Over Sendromu Kısırlığa Neden Olur Mu?

Polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar genellikle doğurganlıkları ve üreme sağlıkları hakkında, örneğin hamile kalıp kalamayacakları gibi endişelere sahiptirler. PKOS, üreme çağındaki her beş kadından birini etkileyen karmaşık hormonal bir durumdur.

Haber Merkezi / PKOS’lu kadınların çoğu (hepsi değil) gebe kalmakta diğer kadınlara oranla daha fazla zorluk yaşayabilirler. PKOS ergenlikten sonra herhangi bir yaşta gelişebilir, ancak çoğu kadın 20’li ve 30’lu yaşlarında veya hamile kalmakta sorun yaşadıklarında bu sorunu öğrenirler.

PKOS ve komplikasyonları doğurganlığı şu şekilde etkiler:

Hormonal dengesizlik

PKOS’lu kadınlar sıklıkla LH (luteinize edici hormon) ve FSH (folikül uyarıcı hormon) gibi önemli doğurganlık hormonlarında bir dengesizlik yaşarlar.

Örneğin, FSH’nin yetersizliği, düzensiz adet döngülerine ve yumurtlamanın olmaması veya seyrek olmasına neden olduğundan gebe kalma güçlüğüne yol açabilir.

PKOS, kadınlarda hormonal dengesizliğinin en büyük nedenlerinden biridir. LH veya FSH ve östrojen gibi temel doğurganlık hormonlarında bir dengesizliğe neden olur.

Ayrıca Anti Müllerian Hormon (AMH), döllenmeden önce yumurtaların rezervuarı olan folikül gelişiminin erken evrelerini destekler. Bu nedenle, yumurtalık rezervin korumak için bir AMH dengesi gereklidir.

Anovulatuar kısırlık

PKOS’ta anovulatuar infertilite, tüm folikül gelişim sürecinin anormal olduğu zamandır. Düzenli adet görmemeye neden olur. Şiddetine bağlı olarak, anovülasyon kısırlığa ilerleyebilir.

İnsülin direnci

Araştırmalar, PKOS’un kadınları insülin direnci ve insülin sekresyonundaki kusurlar için yüksek risk altına soktuğunu göstermektedir. PKOS’lu kilolu veya obez kadınların yüzde 70-95’inde insülin direnci ve insülin sekresyonu görülebilir.

Bu durum ve yumurtlamayı bozabilir veya engelleyebilir. Ayıca PKOS’a bağlı insülin direnci sekonder kısırlığa neden olabilir.

Kilo almak

PCOS’un yaygın bir yan etkisi olan kilo alımı, kısırlığın arkasındaki en büyük sorunlardan biri olabilir. PKOS’u olan kadınlar PKOS’u olmayan kadınlara kıyasla kilo verme olasılığı daha zordur.

Araştırmalar, aşırı kilolu ve obez olmanın üreme sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu ve kısırlığa yol açtığını ortaya koymuştur.

Tedavisi

PKOS’lu kadınların çoğu doğurganlık tedavisi ile hamile kalabilir, vakalar değişken olduğu için farklı tedaviler farklı başarı oranları gösterir.

İlaçlar

PKOS’lu birçok kadın, yumurtlama ilaçları yardımıyla doğurganlık sorununu çözebilir. Öncelikle, en iyi ilacı ve doğru dozunu bulmak için bir doktorla konuşmalısınız.

Stresi azaltma

Kısırlıkla uğraşırken stresi azaltmak önemli bir fark gösterebilir. Stresi azaltmak için, terapi, meditasyon ve egzersiz gibi aktivitelerden yararlanılabilir.

Sağlıklı kilonu

Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmek hormonal dengeyi ve yumurtlamayı iyileştirebilir. Ayrıca boy ve yaşla uyumlu bir kiloyu korumak adet döngüsünü iyileştirebilir, insülin direncini azaltabilir ve genel doğurganlığı artırabilir.

Dengeli beslenme

Dengeli bir PKOS diyeti, insülinin düzgün çalışmasına, androjen üretimini azaltmasına ve doğurganlığı artırmasına olanak tanır. PKOS semptomlarının şiddetini azaltmak için vitamin ve mineral bakımından zengin besin açısından zengin yiyecekler seçilmelidir.

Cerrahi seçenekler

Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar başarısız olursa, doğurganlığı artırmak için PKOS’lu kadınlar için cerrahi prosedürler mevcuttur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir