Poliarteritis Nodosa Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Poliarteritis nodosa, yaygın iltihaplanma, zayıflama ve küçük ve orta büyüklükteki arterlerde hasar ile karakterize, nadir görülen bir çoklu sistem hastalığıdır. Böbrekleri, kalbi, bağırsakları, sinir sistemini ve/veya iskelet kaslarını besleyenler de dahil olmak üzere herhangi bir organ veya organ sistemindeki kan damarları etkilenebilir.

Haber Merkezi / Etkilenen arterlerin hasar görmesi, kan basıncının anormal derecede artmasına (hipertansiyon), arter duvarının “balonlaşmasına” (anevrizma), kan pıhtılarının oluşmasına (tromboz), belirli dokulara kan akışının tıkanmasına ve/veya doku hasarı ve kaybına neden olabilir. (nekroz) belirli etkilenen bölgelerde. Bozukluk erkekler arasında daha yaygındır ve orta yaşın başlarında, yani 40 ila 50 yaşları arasında ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Poliarteritis nodosa’nın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bir saldırının çeşitli ilaç veya aşılardan herhangi biri tarafından veya strep veya stafilokok enfeksiyonları veya hepatit B virüsü gibi enfeksiyonlara (bakteriyel veya viral) verilen bir reaksiyonla tetiklenebileceği açıktır. Birçok araştırmacı, bozukluğun vücudun bağışıklık sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklandığından şüpheleniyor. Teşhisin doğrulanması, darlık (daralma veya blokaj) ve genişlemenin dönüşümlü olduğu küçük veya orta büyüklükteki arterleri gösteren bir biyopsiyi gerektiriyordu.

Poliarteritis nodosa esas olarak küçük ve orta büyüklükteki arterleri etkiler. Böbrekleri, kalbi, bağırsakları, sinir sistemini ve/veya iskelet kaslarını besleyen arterler de dahil olmak üzere herhangi bir organ veya organ sistemindeki kan damarları etkilenebilir. Etkilenen arterlerin hasar görmesi, kan basıncının anormal derecede artmasına (hipertansiyon), arter duvarının “balonlaşmasına” (anevrizma), kan pıhtılarının oluşmasına (tromboz), belirli dokulara kan akışının tıkanmasına ve/veya doku hasarı ve kaybına neden olabilir. Bazı etkilenen bölgelerde (nekroz). Eklem, kas, karın ve testis ağrıları ortaya çıkabilir. En sık böbreklerin küçük ve orta büyüklükteki arterleri etkilenir. Akciğerler çok daha az etkilenir.

Poliarteritis nodosa’nın kesin nedeni bilinmemektedir. Hastaların çoğunda predispozan bir neden bulunamamıştır. Tanımlanamayan bakteriyel ve/veya viral enfeksiyonlar bir neden olabilir. Uyuşturucu bağımlılarında, özellikle amfetamin kullananlarda ve hepatit B (karaciğer enfeksiyonu) hastalarında poliarteritis nodosa gözlemlenmiştir. Bu bozukluk aynı zamanda bazı ilaçlara ve aşılara karşı alerjik reaksiyonla da ilişkilendirilmiştir.

Çoğu bilim adamı poliarteritis nodosa’nın otoimmün bir hastalık olduğuna inanmaktadır. Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara (örneğin antikorlar) karşı doğal savunmasının, bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Son araştırmalar, bakteriyel bir enfeksiyonun başlangıçta poliarteritis nodosa’nın başlangıcını tetikleyebileceğini ve enfeksiyona karşı anormal bir bağışıklık tepkisine neden olabileceğini düşündürmektedir. Poliarteritis nodosa tedavisi genellikle bağışıklık sistemini değiştiren ilaçları içerir.

Bu bozukluğun varlığını gösterecek kan veya başka kimyasal testler bulunmadığından tanı, fizik muayeneye ve tanı için diğer olası adayların dışlanmasına dayanır. Şüpheli durumlarda, tipik lezyonların varlığını doğrulamak için kan damarı duvarının (lümen) biyopsisi gereklidir. Böbrek veya karaciğer biyopsileri de gerekli olabilir.

Poliarteritis nodosa tedavisi genellikle bağışıklık sistemini baskılamak ve iltihabı hafifletmek için prednizon gibi kortikosteroid ilaçların kullanılmasından oluşur. Siklofosfamid de bu amaçla kullanılmıştır. Hipertansiyonun kontrolüne yönelik tedavi de endike olabilir. Gastrointestinal tutulum vakalarında bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir