Polen alerjisi nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Polen, aynı türden diğer bitkileri döllemek için ağaçlar, çiçekler, otlar ve yabani otlar tarafından üretilen çok ince bir tozdur. Pek çok insan polene karşı ters bir bağışıklık tepkisine sahiptir. Bağışıklık sistemi normalde vücudu, hastalıkları önlemek için virüsler ve bakteriler gibi zararlı istilacılara karşı korur. Polen alerjisi olan kişilerde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla zararsız poleni tehlikeli bir davetsiz misafir olarak tanımlar.
Polene karşı savaşmak için çeşitli kimyasallar üretmeye başlar. Bu, alerjik reaksiyon olarak bilinir ve buna neden olan spesifik polen türü, alerjen olarak tanımlanır. Reaksiyon, aşağıdakiler gibi çok sayıda rahatsız edici semptomlara yol açabilir;
- Hapşırma
- Burun tıkanıklığı
- Sulu gözler
Bazı insanlar yıl boyunca polen alerjisine sahipken, bazı insanlar da sadece yılın belirli zamanlarında polen alerjisine sahiptir. Örneğin, huş ağacı polenine duyarlı kişiler genellikle huş ağaçlarının çiçek açtığı ilkbaharda artan semptomlara sahiptir.
Benzer şekilde, yakupotu alerjisi olanlar en çok ilkbaharın sonlarında ve sonbaharın başlarında etkilenirler. Alerji geliştikten sonra kaybolması pek olası değildir. Ancak semptomlar ilaçlar ve alerji iğneleri ile tedavi edilebilir.
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, polen alerjileriyle ilişkili semptomları hafifletmeye de yardımcı olabilir. Polen alerjisine ayrıca saman nezlesi veya alerjik rinit de denebilir.
Polen alerjisinin belirtileri;
- Burun tıkanıklığı
- Yüz ağrısına neden olabilen sinüs basıncı
- Burun akması
- Kaşıntılı sulu gözler
- Cızırtılı boğaz
- Öksürük
- Gözlerin altında şişmiş, mavimsi renkli cilt
- Azalmış tat veya koku duyusu
- Artan astım reaksiyonları
Polen alerjisi nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz genellikle polen alerjisini teşhis edebilir. Bununla birlikte, teşhisi doğrulamak için sizi alerji testi için bir alerji uzmanına yönlendirebilirler. Alerji uzmanı size ilk olarak ne zaman başladıkları ve ne kadar süredir devam ettikleri dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı soracaktır.
Onlara semptomların her zaman mevcut olup olmadığını veya yılın belirli zamanlarında iyileşip kötüleşmediğini söylediğinizden emin olun. Alerji uzmanı daha sonra semptomlarınıza neden olan spesifik alerjeni belirlemek için bir deri delme testi yapacaktır. Prosedür sırasında, alerji uzmanı cildin farklı alanlarını delecek ve az miktarda çeşitli alerjen türleri yerleştirecektir. Maddelerden herhangi birine alerjiniz varsa, 15 ila 20 dakika içinde bölgede kızarıklık, şişme ve kaşıntı geliştirirsiniz.
Polen alerjisi nasıl tedavi edilir?
Diğer alerjilerde olduğu gibi, en iyi tedavi alerjenden kaçınmaktır. Ancak polenden kaçınmak çok zordur. Polene maruz kalmanızı şu yollarla en aza indirebilirsiniz:
- Kuru ve rüzgarlı günlerde içeride kalmak
- Bahçe işlerinden kaçınmak
- Polen sayısı yüksek olduğunda toz maskesi takmak
- Polen sayısı yüksek olduğu önemlerde kapıları ve pencereleri kapatmak
İlaçlar; Bu önleyici tedbirleri almanıza rağmen hala semptomlar yaşıyorsanız, yardımcı olabilecek birkaç (OTC) ilaç vardır:
- Setirizin (zyrtec) veya difenhidramin (benadryl) gibi antihistaminikler
- Psödoefedrin (sudafed) veya oksimetazolin (afrin burun spreyi) gibi dekonjestanlar
- Actifed (triprolidin ve psödoefedrin) ve Claritin-D (loratadin ve psödoefedrin) gibi bir antihistamin ile bir dekonjestanı birleştiren ilaçlar
Alerji iğneleri; İlaçlar semptomları hafifletmek için yeterli değilse alerji iğneleri önerilebilir. Alerji iğneleri, alerjenin bir dizi enjeksiyonunu içeren bir immünoterapi türüdür.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.